Coinbase zet zich in om sancties na te leven

Coinbase heeft in een recente blogpost onthuld dat de cryptocurrency voor naleving van de sancties kan kan zorgen. De crypto exchange heeft inmiddels diverse maatregelen getroffen om de sancties na te leven. Zo heeft Coinbase inmiddels 25.000 wallets geblokkeerd die met Russen in verband worden gebracht.

Coinbase steunt inspanningen regering volledig

In de afgelopen weken hebben regeringen over de hele wereld een reeks sancties opgelegd aan personen en gebieden als reactie op de invasie van Rusland in Oekraïne. Sancties spelen een vitale rol bij het bevorderen van de nationale veiligheid en het afschrikken van onwettige agressie.

Coinbase steunt deze inspanningen van regeringen volledig. Sancties zijn serieuze interventies, en regeringen zijn het best geplaatst om te beslissen wanneer, waar en hoe Coinbase ze toepassen. Om een steentje bij te dragen aan deze kritieke economische sancties, implementeert Coinbase een meerlagig, wereldwijd sanctieprogramma.

Zo blokkeert het gesanctioneerde spelers. Tijdens het onboarden controleert Coinbase rekeningaanvragen tegen lijsten van gesanctioneerde personen of entiteiten, waaronder lijsten die worden bijgehouden door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie, de Verenigde Naties, Singapore, Canada, en Japan.

Om pogingen tot ontduiking opsporen, werkt Coinbase regelmatig de wereldwijde sanctielijsten bij die ze gebruiken voor screening. Als iemand een Coinbase account geopend heeft en later gesanctioneerd wordt, gebruiken we dit voortdurende screeningproces om dat account te identificeren en te beëindigen.

Omdat sanctie-ontduikers vaak proberen hun identiteit te maskeren, werkt Coinbase ook proactief aan het in kaart brengen van transacties buiten de entiteiten en personen die specifiek door overheden zijn gemarkeerd. Ook onderhoudt Coinbase een geavanceerd blockchain analytics programma om risicovol gedrag te identificeren, opkomende bedreigingen te bestuderen en nieuwe mitigaties te ontwikkelen.

Volgens de Chief Legal Officer van de exchange, Paul Grewal, hebben digitale activa zoals Bitcoin en andere eigenschappen die sancties ontmoedigen om te ontduiken. In plaats daarvan, zo verklaarde hij, is de kans groter dat traditionele financiële instellingen gebruikt worden omdat ze witwaspraktijken hebben laten gedijen.

Door transacties te verrichten via lege vennootschappen, zich in bekende belastingparadijzen te vestigen, en gebruik te maken van ondoorzichtige eigendomsstructuren, blijven slechte actoren fiatvaluta gebruiken om de geldbeweging te versluieren.

Opmerkelijk is dat ook de populaire crypto-advocaat Jake Chervinsky de mening van Grewal deelt. Vorige week deelde hij waarom hij geloofde dat Rusland crypto niet zou kunnen gebruiken om sancties te ontduiken. Volgens Chervinsky zijn zorgen dat Rusland crypto zou kunnen gebruiken om sancties te ontduiken ongegrond, omdat ze geen rekening houden met hoe de crypto-markt werkt en hoe sancties worden gehandhaafd.

Hij benadrukte dat crypto in een kleine markt opereert, de transacties ervan vrij duur kunnen zijn, plus het feit dat transacties op blockchain te transparant zouden zijn voor de Russische regering om te gebruiken voor het ontduiken van sancties. In zijn woorden: “cryptomarkten zijn om te beginnen dun, en handelsparen in roebel zijn zeldzaam. Nu Rusland van de crypto-industrie in de wereld is afgesneden, kunnen ze lang niet genoeg liquiditeit genereren om ertoe te doen. Rusland kan ook zijn sporen niet verbergen met crypto.”

Coinbase naleving sancties

Coinbase heeft 25.000 adressen geblokkeerd

Crypto-activa zijn openbaar, traceerbaar en permanent, ze kunnen veel sneller worden gesanctioneerd dan fiatgeld dat kan, wat de hele witwasindustrie ten goede komt. Om het voordeel van crypto-activa te benadrukken, zei Grewal in zijn blogbericht:

“Deze week heeft Coinbase ruim 25.000 adressen geblokkeerd die gerelateerd zijn aan Russische entiteiten of personen waarvan we geloven dat ze zich bezighouden met illegale activiteiten. Veel hiervan hebben we geïdentificeerd door ons eigen proactieve onderzoek. Op het moment dat de adressen werden geïdentificeerd, deelden we ze met de overheid om sanctiehandhaving verder te ondersteunen.”

Coinbase herhaalt ook dat het onmogelijk is om transacties op de blockchain te verbergen. De wereld van crypto en blockchain wordt door veel criminelen beschouwd als een soort veilige haven, maar niets is minder waar, stelt Coinbase. Elke transactie is vrij gemakkelijk te herleiden tot een persoon of organisatie.

https://www.youtube.com/watch?v=7tTY0LdyF-E

Plaats een reactie