Onverantwoorde crypto advertentie brengt voetbalclub Arsenal in de problemen

Wanneer advertenties onjuiste informatie bevatten treedt Advertising Standards Authority op. De ASA heeft een beslissing gemaakt rondom een onverantwoorde crypto advertentie die de voetbalclub Arsenal onlangs liet zien. Ten gevolge van deze beslissing gaat de voetbalclub in beroep, omdat volgens hen de financiële risico’s wel degelijk naar voren werden gebracht bij de advertentie.

Onverantwoorde crypto advertentie maakt ASA boos

Arsenal FC is een bekende voetbalclub welke gevestigd is in de Engelse hoofdstad Londen. De voetbalclub heeft onlangs een onverantwoorde crypto advertentie gepost op sociale media. Dit maakte de Advertising Standards Authority bekend.

De Advertising Standards Authority, ASA, heeft de advertentie van Arsenal beoordeeld en laat weten dat het erop lijkt dat de voetbalclub met name probeert te profiteren van handelaren op de cryptomarkt die weinig ervaring hebben in crypto assets.

Maar tot welke crypto assets had de advertentie betrekking? De onverantwoorde crypto advertentie had betrekking tot de eigen fantokens van Arsenal FC. In juli van het jaar 2021 liet Arsenal FC weten dat zij samen gingen werken met de bekende blockchain-provider genaamd Chiliz. Als gevolg van deze samenwerking is er een fantoken op de markt gekomen: de AFC. Deze token werd gelanceerd via de Socios.com-app.

De promotie van de fantoken bevatte volgens Advertising Standards Authority de informatie dat de token een utility token was. Deze tokens werden gebruikt om ‘fan participatie aan te moedigen’ en waren daarom anders dan digitale valuta’s. Digitale valuta’s zou men namelijk, volgens de promotie van Arsenal, kunnen gebruiken als betaalmiddel.

Daarnaast liet de voetbalclub ook weten dat de fantokens geen vorm van investering waren, waardoor ze niet vallen onder de Financial Services and Markets Act 2000 van het land. In de verklaring van Advertising Standards Authority stond ook nog genoemd dat Arsenal de fantokens had promoot op het moment dat deze niet verhandeld konden worden via de Socios.com-app.

Naar aanleiding van de bovengenoemde zaken heeft de Advertising Standards Authority een uitspraak gedaan. Zij hebben besloten dat de berichten van Arsenal een onverantwoorde crypto advertentie bevatten. De fantokens zijn namelijk wel degelijk investeringen in crypto assets. Immers, het gaat hier om een digitaal token die men kan verkrijgen door het inwisselen van fiatvaluta’s.

Daarnaast ben je ook winstbelasting verschuldigd over de winst die je maakt met het investeren in de tokens. Wanneer je dit niet goed uitzoekt als onervaren crypto handelaar, dan zul je ten gevolge van de advertentie van Arsenal flink in de financiële problemen kunnen raken.

De beslissing van de ASA heeft ertoe geleid dat Arsenal de desbetreffende crypto advertenties niet opnieuw mocht plaatsen. Arsenal heeft de opdracht gekregen om in het vervolg beter op te letten op informatieve fouten en de mogelijke misleidende gevolgen die de advertentie met zich mee kan brengen. 

Met name het mogelijk misbruiken van onervaren crypto handelaren is een belangrijk aandachtspunt voor de advertenties van de ploeg. De woordvoerder van Arsenal heeft laten weten dat hij het advies van de ASA serieus neemt. Daarnaast gaat de club ook een onafhankelijke beoordeling aanvragen over de uitspraak van de ASA om zeer meer duidelijkheid te kregen over de positie van de Advertising Standards Authority.

ASA Arsenal crypto advertentie

Meer optredens van de Advertising Standards Authority

Is de Advertising Standards Authority dan alleen zo streng geweest tegen Arsenal? Zeker niet. Ook eerder dit jaar heeft De Advertising Standards Authority zijn diensten al moeten bewijzen. De organisatie is onafhankelijk en kan ervoor zorgen dat onverantwoorde crypto advertenties worden verwijderd.

Eerder dit jaar heeft de autoriteit al op moeten treden tegen twee grote spelers binnen de cryptowereld, namelijk Coinbase en Kraken. Daarnaast heeft ook de Luno exchange zijn crypto advertentie moeten verwijderen.

De meeste advertenties moeten verwijderd worden omdat zij misbruik kunnen maken van de consument. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Ten eerste kan de advertentie bijvoorbeeld, zoals bij de zaak van Arsenal, verkeerde informatie bevatten.

Wanneer dit het geval is zal de advertentie voornamelijk misbruik maken van onervaren crypto handelaren die wellicht nog niet helemaal bekend zijn met alle wetten en regels rondom de cryptomarkt. Ook kan het weglaten of niet duidelijk maken van de risico’s van het investeren in cryptocurrencies een reden zijn om een advertentie door de Advertising Standards Authority te laten verwijderen. Het doel van de Advertising Standards Authority is dus met name het beschermen van de consument.

https://www.youtube.com/watch?v=_6SH0DY8-WE

Plaats een reactie