20 miljoen dollar aan crypto donaties steunen Oekraïne

Vandaag de dag staat het nieuws vrijwel geheel in het teken van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Veel mensen willen de Oekraïense burgers bijstaan in deze moeilijke tijden. Dit blijkt uit de crypto donaties die inmiddels gezamenlijk een waarde bereiken van bijna 20 miljoen dollar.

Crypto donaties aan regering en niet-gouvernementele organisaties

In deze moeilijke tijden proberen inwoners van landen over de hele wereld de burgers in Oekraïne bij te staan. Sinds de start van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zijn er al ontzettend veel donaties gedaan in de vorm van cryptocurrencies. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland is gestart op 24 februari 2022 en de gezamenlijke waarde van de donaties ligt momenteel rond de 18,9 miljoen dollar.

De 18,9 miljoen dollar aan crypto donaties komt bij verschillende partijen en organisaties terecht. De digitale valuta’s worden gezonden aan de Oekraïense regering en diverse niet-gouvernementele organisaties (NGO’s). Deze NGO’s steunen het leger van Oekraïne en proberen burgers in deze bizarre tijden bij te staan.

De donaties die worden gedaan in de vorm van cryptocurrencies bestaan voornamelijk uit de Bitcoin en Ethereum. Op 27 februari om 23:50 UTC is er een kort overzicht gemaakt door onderzoeksbureau Elliptic. Uit dit overzicht blijkt dat 56,4% van de donaties bestaat uit de Bitcoin (BTC) en 31,8% uit Ethereum (ETH).

Andere populaire digitale valuta’s om te doneren zijn stablecoins (10,9%). Deze digitale munten zijn gekoppeld aan een fiatvaluta waardoor organisaties en burgers deze munten gemakkelijk kunnen inwisselen voor fiatvaluta’s. Op deze manier kunnen zij de koopkracht van de waarde benutten en bijvoorbeeld voedsel proberen te kopen.

Minder dan 1% van de donaties die gedaan zijn aan de Oekraïense regering of NGO’s bestaan uit ‘andere’ cryptocurrencies dan de hierboven genoemde munten.

Crypto donaties Ukraine

Verschillende organisaties

Het doneren van cryptocurrencies is een effectieve methode om Oekraïne te steunen. Dit komt omdat banken verschillende maatregelen hebben genomen rondom de donaties van fiatvaluta’s. Deze maatregelen zorgen ervoor dat het moeilijker is voor non-profitorganisaties en andere ondersteunende organisaties om te vertrouwen op banken en systemen rondom traditionele fiatvaluta’s. Zo hebben crypto donaties ervoor gezorgd dat de NGO haar activiteiten heeft kunnen financieren.

De NGO heeft haar activiteiten kunnen financieren door gebruik te maken van ‘Come Back Alive’. Come Back Alive is een non-profitorganisatie die is opgericht in 2014. De organisatie biedt momenteel militaire uitrustingen, trainingsservices en medische benodigdheden aan het leger in Oekraïne.

Naast Come Back Alive zijn er ook organisaties als PleasrDAO en UkraineDAO die crypto donaties accepteren. De inkomsten worden gebruikt om Oekraïne bij te staan in deze moeilijke tijdens. UkraineDAO is een gedecentraliseerde autonome organisatie die inmiddels al 3,5 miljoen dollar heeft opgehaald in de vorm van cryptocurrencies.

Wil jij weten welke organisaties nog meer crypto donaties accepteren? Op crypto.com staat een lijst genoemd met diverse organisaties en de manier waarop zij crypto gebruiken om Oekraïne te steunen in deze moeilijke tijden. Naar verwachting zal de lijst met de dag verder uitbreid worden omdat steeds meer organisaties een wallet openen waarin donaties in de vorm van crypto ontvangen kunnen worden.

Veel non-profit en liefdadigheidsorganisaties financieren hun acties met behulp van gedoneerd geld in de vorm van fiatvaluta’s en cryptocurrencies. Echter, sommige particuliere bedrijven hebben zelf acties ondernomen om het volk direct te helpen in plaats van donaties te doen aan organisaties.

Een bekend crypto bedrijf dat direct hulp heeft verleend aan de burgers in Oekraïne is FTX. FTX is een crypto uitwisseling. Sam Bankman-Fried is eigenaar van de uitwisseling en heeft inmiddels de status van cryptomiljardair. Sam Bankman-Fried had een crypto donatie kunnen doen aan een non-profitorganisatie om op die manier Oekraïne te helpen. Echter, hij heeft ervoor gekozen om het heeft zelf in handen te nemen.

Sam Bankman-Fried heeft namelijk direct geld gedoneerd aan Oekraïense mensen. Via zijn crypto uitwisseling FTX heeft hij 25 dollar uitgedeeld aan elke gebruiker van het platform die afkomstig is uit Oekraïne. Dit heeft hij zelf bekend gemaakt via het sociale media platform Twitter. Door het geld direct te schenken aan de burgers hoopt Sam Bankman-Fried dat hij de burgers direct kan ondersteunen.

https://www.youtube.com/watch?v=hyQDjV4Gshg

Plaats een reactie