Crypto en de Russische invasie: Kan het Kremlin crypto gebruiken om sancties te ontduiken?

Sinds Rusland zijn invasie in Oekraïne begon, hebben regeringen wereldwijd bezorgdheid geuit dat cryptocurrency gebruikt zou kunnen worden om sancties van westerse naties te omzeilen. De CEO’s van de twee grootste crypto exchange, Binance en Coinbase, geloven niet dat cryptocurrency een effectief middel is om Rusland te helpen westerse sancties te ontduiken.

Crypto en de Russische invasie

De CEO’s van twee toonaangevende cryptocurrency beurzen hebben hun gedachten gedeeld over crypto en de Russische invasie. Ze deelden hun vise over de vraag of crypto een effectief middel kan zijn om sancties te omzeilen. 

Binance CEO Changpeng Zhao (CZ) werd door the Guardian geciteerd als volgt: “Momenteel besteden de media en politici veel moeite en aandacht aan crypto en sancties,” zei Zhao, die aan het hoofd staat van het handelsplatform voor cryptocurrency. 

Maar ze zouden hun energie elders moeten verleggen, gezien het ontstellend kleine aandeel van het wereldwijde vermogen dat in crypto bestaat, zei hij.

“Het Kremlin kan het crypto geld niet gebruiken om sancties van Westerse bedrijven te ontduiken. Dit zei Binance oprichter Changpeng Zhao vrijdag, omdat “crypto te klein is voor Rusland”.

“Als we kijken naar de crypto-adoptie van vandaag, is er waarschijnlijk ongeveer 3% van de wereldbevolking met een of andere vorm van blootstelling aan crypto (d.w.z. het bezitten van wat crypto),” vervolgde Zhao.

“Daarvan hebben de meesten maar een klein percentage van hun nettowaarde in crypto. Gemiddeld minder dan 10%. Er is dus waarschijnlijk maar minder dan 0,3% van de wereldwijde nettowaarde in crypto vandaag. Dit percentage geldt evenzeer voor Rusland.”

Verwijzend naar het feit dat elke crypto transactie door iedereen kan worden onderzocht, benadrukte de Binance CEO dat crypto-activa “geen effectief middel zijn voor illegale activiteiten”. Regeringen over de hele wereld zijn namelijk heel bedreven in het opsporen ervan.

Verder zei Zhao dat het gebruik van op privacy gerichte cryptocurrencies, zoals Monero, ook niet zou werken omdat de marktkapitalisatie van XMR $3 miljard is, vergeleken met het Russische BBP van $1,5 biljoen.

Crypto en de Russische invasie

Coinbase CEO over crypto en Russische invasie

Coinbase CEO Brian Armstrong deelt een gelijkaardig sentiment. Hij tweette vrijdag:

“We denken niet dat er een groot risico is dat Russische oligarchen crypto gebruiken om sancties te ontlopen. Omdat het een open grootboek is, zou proberen veel geld via crypto te smokkelen beter traceerbaar zijn dan het gebruik van contant geld in Amerikaanse dollars, kunst, goud, of andere bezittingen.

Intussen nemen de G7 landen, de Europese Unie, en verschillende andere naties wereldwijd maatregelen om te voorkomen dat Rusland cryptocurrency gebruikt om sancties te ontduiken.

De cryptocurrency exchange zal transacties blokkeren van IP adressen die aan gesanctioneerde personen of entiteiten zouden kunnen toebehoren, net als elk ander gereguleerd financieel dienstverlenend bedrijf, zei Armstrong in een Twitter draadje. Maar het zal niet alle Russen preventief verbieden Coinbase te gebruiken, zei hij.

Armstrong zei dat hij geen groot risico ziet dat Russische oligarchen crypto gebruiken om sancties te ontlopen, omdat het open grootboek het verplaatsen van geld beter traceerbaar maakt dan het gebruik van andere activa zoals contant geld of goud. Armstrong’s opmerkingen sluiten aan bij opmerkingen van Zhao, die woensdag zei dat het “onethisch” zou zijn voor zijn beurs om alle Russen aan banden te leggen.

Ondertussen gebruiken gewone Russen crypto “als een reddingslijn,” zei Coinbase Global Inc. Chief Executive Officer Brian Armstrong zei deze week.”Velen van hen zijn waarschijnlijk tegen wat hun land doet, en een verbod zou ook hen pijn doen,” zei Armstrong.

Coinbase zei vrijdag dat het op dit moment niet alle gebruikers verbiedt, hoewel het zich er wel aan zou houden als de Amerikaanse regering zou besluiten zo’n beperking op te leggen.

Crypto en de Russische invasie.

Veel aandacht voor Crypto en Russische invasie van Oekraïne

De cryptocurrency industrie heeft aanzienlijke aandacht gekregen te midden van Ruslands invasie van Oekraïne. Sommige regeringsfunctionarissen vragen zich af of Rusland of de rijken van het land misschien de sancties kunnen omzeilen door crypto te gebruiken.

Recente blockchain gegevens suggereren dat inwoners in de door sancties getroffen natie geen haast hebben gemaakt met het verhandelen van crypto op grote beurzen. De in roebel luidende crypto activiteit bedroeg op 3 maart slechts $34,1 miljoen, volgens Chainalysis. Dat is lager dan een recente piek van $70,7 miljoen op 24 feb – en het record van $158 miljoen op 20 mei 2021.

https://www.youtube.com/watch?v=bGdV4bViCc4

Plaats een reactie