In Zuid-Korea zijn vier grote crypto handelsplatformen actief: Upbit, Korbit, Bithumb en Coinone. Deze exchanges wisten tijdig voor de deadline van de nieuwe crypto wetgeving in het land te voldoen aan de gestelde eisen. Inmiddels kent Zuid-Korea 24 crypto exchanges met licentie. Er is een vice-achtige greep gaande die tot nu toe nog geen succesvolle doorbraak heeft gekend.
Groei in aantal crypto exchanges met licentie in Zuid-Korea
De regelgevende instanties in Zuid-Korea hebben eerder dit jaar een nieuwe crypto wetgeving geïntroduceerd. Er werden in deze wetgeving strenge eisen gesteld aan crypto exchanges. Veel crypto exchanges konden niet aan deze eisen voldoen en verdwenen in de loop van het jaar van de Zuid-Koreaanse cryptomarkt.
Inmiddels lijkt het aantal crypto exchanges met licentie weer te groeien. Vorige week zijn er meer dan een dozijn aan licenties vergeven aan diverse crypto beurzen in Zuid-Korea. Volgens EDaily heeft de regelgevende instantie van het land, de Financial Intelligence Unit (FIU), inmiddels 29 crypto-exploitanten een licentie verleend. Dit betekent niet dat er 29 crypto exchanges met licentie zijn. Onder crypto-exploitanten vallen ook aanbieders van crypto wallets.
De 29 crypto-exploitanten met een licentie omvatten 5 wallet-operators. Hierdoor blijven er 24 crypto exchanges met licentie over. Ook de grote vier crypto handelsplatformen die de markt domineren zijn terug te vinden in deze 24 uitwisselingen met licentie. Het gaat dan om de platformen: Upbit, Bithumb, Korbit en Coinone.
Wat maakt de grote vier crypto handelsplatformen dan zo speciaal? Upbit, Bithumb, Korbit en Coinone zijn de enige platformen in Zuid-Korea die de uitwisseling tussen fiatvaluta en digitale cryptocurrencies mogelijk maken. Om dit te mogen dient een uitwisseling in het land een samenwerking te hebben met een bank in het land.
De overige 20 beurzen is het nog niet gelukt om een samenwerking te bewerkstelligen met een bank in Zuid-Korea. De deadline voor het verkrijgen van een bancair partnerschap was volgens de nieuwe crypto wetgeving in het land 24 september 2021. De 20 beurzen zijn hierdoor momenteel gebonden aan de crypto-to-crypto markt.
Crypto exchanges met licentie gebonden aan crypto-to-crypto markt
Eén van de bedrijven die verbonden is aan de crypto-to-crypto markt is Flybit. Een maand geleden ontving deze crypto exchange zijn licentie van de Financial Intelligence Unit in Zuid-Korea. De beurs was erg blij met de licentie en beloofde zijn gebruikers toonaangevende, maatschappelijke en verantwoorde bedrijfsinitiatieven. Daarnaast wilde het platform ook gaan werken aan klantenloyaliteit.
Flybit is één van de meer bekende crypto exchanges met licentie die gebonden zijn aan de crypto-to-crypto markt. Op het moment dat de exchange zijn beloften deed benoemde de woordvoerder van het bedrijf ook dat het bedrijf het op één na grootste kapitaal onder crypto exchanges in zijn bezit had.
Sinds de beloften heeft Flybit ervoor gekozen om hoge functionarissen in te huren die werkzaam zijn bij grote bankfranchises. Volgens Daily Hankook moet men denken aan het inhuren van onder andere NongHyup en Kookmin.
Volgens EDaily heeft Flybit er ook voor gekozen om een Financial Action Task Force (FATF) Travel Rule-compliant dataplatform aan te nemen. Dit was een verstandige keuze omdat maanden later door de regering van Zuid-Korea een nieuwe wetgeving werd aangenomen die uitwisselingen ertoe verplichtten om een FATF aan te nemen.
Flybit is niet de enige crypto exchange die een uitweg zoekt uit de crypto-to-crypto markt. Zo kocht de Korea Real Estate Investment & Trust laats een belang van maar liefst 8% in Huobi Korea. The Bell Korea, het platform dat dit nieuws bekend maakte, noemde dat deze actie liet zien dat de crypto beurs het vertrouwen heeft om in het komende jaar een bank te vinden waarmee het kan gaan samenwerken op het gebied van fiat-naar-crypto exchanges.
Volgens The Bell Korea is ook Hanbitco in gesprek met verschillende banken en daarmee zoekende naar een toekomstige zakenpartner. Hanbitco heeft al eerder bijna succes gehad met het vinden van een zakenrelatie. De uitwisseling miste op 24 september net de deal met Gwangju Bank. Hanbitco was niet de enige exchange die op het laatst zijn samenwerking zag mislukken. Ook rivaal Gopax zal op 24 september een breuk in zijn samenwerking met de Jeonbuk Bank.
https://www.youtube.com/watch?v=GDvVuOEkNG4