Totaal verbod crypto industrie in Pakistan in de maak

Alhoewel we over het algemeen kunnen stellen dat de acceptatie van crypto steeds grotere vormen aanneemt, zijn er toch ook landen die veel minder op hebben met de crypto industrie. Pakistan lijkt zich nu in dit rijtje landen aan te sluiten. Diverse media in het land melden namelijk dat de Pakistaanse overheid en de centrale bank van het land een besluit hebben genomen om een algeheel verbod in te stellen op de crypto industrie.

Adviesnota verbod crypto industrie in Pakistan

Inmiddels is er een adviesnota geschreven die ter beoordeling naar alle ministeries is gestuurd die hier iets over moeten vinden. De Pakistaanse centrale bank neemt nu voor het eerst een duidelijk standpunt ten opzichte van de cryptomarkt.

Het hooggerechtshof van Pakistan deed die al in een eerder stadium. Zij zouden bij voorkeur zien dat er een goede en duidelijke regelgeving voor de cryptomarkt komt, zodat iedereen weet waar die aan toe is. Het heeft er nu echter alle schijn dat deze regelgeving niet meer nodig is. Het lijkt er namelijk op dat men gaat afstevenen op een totaal verbod op de crypto industrie. Pakistan zou hiermee het voorbeeld volgen van diverse andere landen.

Maar we moeten wel in ogenschouw houden dat het voorlopig slechts een advies is vanuit de regering en de centrale bank van het land. Op dit moment is er dus nog geen verbod voor de crypto industrie. Pakistan zal hierover pas in later stadium een definitief besluit nemen. Er bestaat natuurlijk altijd nog de mogelijkheid dat er uit bepaalde hoeken een grote weerstand zal worden gegeven op een dergelijk verbod.

Het zijn de ministeries die uiteindelijk moeten beoordelen of een compleet verbod wettelijk gezien wel mogelijk is. Er zal dus een toetsing plaats moeten vinden of het volgens de grondwet van het land is toegestaan. Vervolgens zullen dezelfde ministeries ook de verantwoordelijkheid hebben om een wettelijk raamwerk op te stellen.

Het is dan ook nog erg lastig om nu al iets te kunnen roepen over exacte inhoud van het verbod. houden. Het heeft er echter alle schijn van, dat er een verbod komt voor zowel professionele als particuliere beleggers om te handelen in cryptovaluta. Daarnaast zullen dan ook de crypto beurzen hun deuren in het land moeten gaan sluiten.

crypto industrie in Pakistan

Reden verbod crypto industrie in Pakistan

Natuurlijk is iedereen zeer benieuwd naar de achterliggende reden voor het verbod op de crypto industrie in Pakistan. Het land lijkt vastberaden om dit algehele verbod door te drukken. Als belangrijkste reden dat men nu de adviesnota heeft opgesteld, is het feit dat zowel de Pakistaanse regering als de centrale bank er stellig in geloven dat crypto valuta vaak worden gebruikt om terroristische acties mee te financieren. Ook worden ze vaak toegepast bij witwaspraktijken.

Het valt nog maar te bezien of een totaal verbod voor de crypto industrie in Pakistan nu echt de oplossing is om de genoemde illegale praktijken te voorkomen. De meeste andere landen maken gebruik van het zogenaamde Know Your Customer principe (KYC procedures). Door dit principe toe te passen is het niet nodig om de crypto industrie in Pakistan compleet te verbannen.

Maar goed, Pakistan lijkt vooralsnog niets te zien in dit soort maatregelen. Zowel de regering als de centrale bank van het land lijken bij hun standpunt te blijven en willen daarmee het voorbeeld van landen als China te willen volgen. Mocht het ook daadwerkelijk zover komen, zal Pakistan met nog zo’n tien andere landen in een discutabel lijstje komen te staan van landen waar de crypto industrie in Pakistan compleet aan banden is gelegd. De tijd moet uitwijzen of het ook echt zover komt. Vooralsnog is er nog geen verbod voor de crypto industrie in Pakistan. 

https://www.youtube.com/watch?v=e3rYwGKJnQM

Plaats een reactie