Bank van Rusland overweegt optie om crypto investeringen te beperken door kaartbetalingen te blokkeren

De Centrale Bank van Rusland bekijkt momenteel de verschillende manieren om crypto investeringen te beperken. Een van de opties die op tafel liggen is het blokkeren van kaartbetalingen aan bepaalde ontvangers, zoals crypto beurzen. Dit werd onlangs onthuld in een mediabericht. Tijdens een recente vergadering in de Staatsdoema bleek echter dat de harde houding van de autoriteit niet wordt gesteund door andere overheidsinstanties in Moskou.

Verschillende opties om crypto investeringen te beperken

In gesprekken met deelnemers aan de financiële markt heeft de Centrale Bank van Rusland (CBR) verschillende opties om crypto investeringen te beperken. In het bijzonder wil ze de toegang van binnenlandse beleggers tot cryptocurrencies beperken. Zo berichtte de Russische editie van het tijdschrift Forbes.

Volgens Andrei Mikhaylishin, oprichter van een cryptoproject dat in de zandbak van de toezichthouder getest wordt, is een van de opties die overwogen worden om cryptobeleggingen te beperken het blokkeren van kaartbetalingen naar cryptoplatforms.

De monetaire autoriteit kan proberen banken te dwingen transacties met bepaalde Merchant Category Codes (MCC) te stoppen. De code die gebruikt wordt voor crypto beurzen is 6051. Door deze code te blokkeren kan geen betaling aan de handelaar gedaan worden. Dit is een optie die de Russische Bank overweegt om crypto investering te beperken. 

Michajlishin heeft uit betrouwbare bronnen vernomen dat het idee besproken werd van een medewerker van de centrale bank, en de publicatie kon de informatie bevestigen van een eigen bron dicht bij de CBR.

Opties om crypto investeringen te beperken

Bank van Rusland adviseert commerciële banken om bepaalde rekeningen te blokkeren

De Bank van Rusland heeft commerciële banken geadviseerd bepaalde kaarten en wallet -rekeningen te blokkeren die door verdachte entiteiten worden gebruikt. In de opsomming heeft de Bank van Rusland ook crypto exchanges genoemd. Er moet echter nog een advies uitgebracht worden waarin ze haar uitgebreide standpunt over cryptocurrencies uiteenzet.

Het rapport moet worden bestudeerd door een werkgroep die bij de Staatsdoema is ingesteld. Deze werkgroep moet zich buigen over de regulering van crypto-gerelateerde activiteiten die buiten het toepassingsgebied blijven van de wet “Op digitale financiële activa”. Deze wet is begin dit jaar in werking getreden.

De groep hield zijn eerste vergadering in het lagerhuis van het Russische parlement op dinsdag. Tijdens de besprekingen maakte plaatsvervangend gouverneur Olga Skorobogatova duidelijk dat de toezichthouder niet bezig is met het opstellen van een wet die cryptocurrencies zou verbieden. Maar tegelijk benadrukte ze dat de CBR fel gekant is tegen de circulatie ervan in het land.

Rusland opties om crypto investeringen te beperken

Bank van Rusland staat alleen in haar conservatieve aanpak van crypto-regulering

De centrale bank is van plan crypto investeringen te beperken, zei Skorobogatova een medewerker van de autoriteit. Dit is een van de bronnen die door Forbes geciteerd worden. Daarnaast werd er nog een andere ambtenaar geciteerd. Beide waren bij de bijeenkomst aanwezig. De twee bronnen deelden ook dat de harde houding van Bank of Russia niet volledig gesteund werd door de andere deelnemers.

Adjunct-directeur van Ruslands Federale Financiële Toezichtdienst, Herman Neglyad, stelde voor om cryptocurrencies te laten circuleren en tegelijk strenge controles op te leggen op financiële stromen tussen de cryptoruimte en het traditionele financiële systeem.

Vice-minister van Financiën Alexey Moiseev stelde voor om crypto investeringen te beperken, maar alleen voor niet-gekwalificeerde investeerders. Volgens hem is het nu te laat om cryptocurrency volledig te verbieden. Vooral als je bedenkt dat 10 miljoen Russische burgers al een of andere vorm van valuta hebben verworven, volgens berekeningen van het departement zelf.

Volgens de Russische Vereniging van Crypto-economie, Kunstmatige Intelligentie en Blockchain (Racib) hebben 17,3 miljoen mensen in Rusland een crypto-portemonnee, en het werkelijke aantal kan nog hoger zijn omdat de gegevens niet de handelaren omvatten die VPN’s gebruiken.

Het persbureau van het ministerie merkte tegenover Forbes op dat het nu verbieden van cryptocurrencies veel problemen voor Russen zou opleveren. Dit omdat zo’n stap het bezit ervan illegaal zou maken. Ook het idee om crypto investeringen te beperken, wordt volgens het bureau ook erg lastig.

Schattingen die de Bank van Rusland aanhaalt in haar Financial Stability Review voor het tweede en derde kwartaal van 2021 geven aan dat het jaarlijkse volume van transacties met digitale valuta door Russische ingezetenen ongeveer $ 5 miljard bedraagt.

En volgens het hoofd van de commissie voor de financiële markt van de Doema, Anatoly Aksakov, hebben Russen 5 biljoen roebel in crypto (ruim $ 67 miljard) geïnvesteerd. Hoe en dat de Bank van Rusland overweegt om de crypto investering te beperken, is voor de meeste Russen nog een raadsel.

https://www.youtube.com/watch?v=oFSYor1hqNc

Plaats een reactie