1 op de 3 Hedge Funds gaat crypto investeringen doen

Bijna een op de drie – of 29% – van de hedge funds die nog niet in digitale activa geïnvesteerd hebben, zegt op zoek te zijn naar crypto investeringen of in een laat stadium te zijn met het plannen van crypto investeringen. Dit blijkt uit een nieuwe enquête van PwC. De enquête werd in het eerste kwartaal van 2022 gehouden bij een steekproef van 77 gespecialiseerde crypto hedge fondsbeheerders, in samenwerking met Elwood Asset Management (nu onderdeel van CoinShares).

Hedge Funds toekomstige crypto investeringen

Volgens de onderzoeksresultaten, gepubliceerd in PwC’s Global Crypto Hedge Fund Report voor 2022, is het aandeel van de hedge fondsen die voor hun toekomstige investeringen naar de cryptomarkt kijken, gestegen van 26% vorig jaar tot 29% dit jaar. De meerderheid van de fondsen die naar de cryptomarkt kijken gaven aan dat ze nu in een “laat stadium van planning” zitten voor de crypto investering, zo bleek uit de enquête.

Tegelijkertijd bleek uit het onderzoek ook dat 41% van de niet geïnvesteerde hedge funds de komende drie jaar waarschijnlijk niet zal investeren. Ongeveer 31% zei “nieuwsgierig” te zijn naar digitale activa, maar liever te wachten tot de markt meer gerijpt is.

Bij de fondsen die niet investeerden was de belangrijkste reden om geen crypto investeringen te doen “onzekerheid over regelgeving en belastingen”, aldus het PwC rapport. Dat werd gevolgd door “reactie van klanten” of “reputatierisico” als op een na grootste zorg voor de crypto-sceptische fondsen.

Een op de drie fondsen hebben al crypto investeringen gedaan

Uit het rapport bleek verder dat een op de drie ondervraagde hedge funds al in digitale activa heeft geïnvesteerd. Het aantal is aanzienlijk hoger dan in het rapport van vorig jaar, toen slechts een op de vijf fondsen zei investeringen in crypto te hebben.

Bij de fondsen die al geïnvesteerd hebben, is nu gemiddeld 4% van het beheerd vermogen in crypto geïnvesteerd. Dit is een stijging van 3% ten opzichte van een jaar geleden. Toch was de toewijzing aan crypto bij de fondsen met meer dan USD 5 mld aan totaal beheerd vermogen kleiner, al deze fondsen besteedden minder dan 1%, zo bleek uit de enquête.

In het onderzoek werd ook gevraagd in welke digitale activa ze beleggen. Tweederde van de respondenten die in de cryptomarkt hebben geïnvesteerd noemden ofwel bitcoin (BTC) of ethereum (ETH) als een van hun beleggingen. Slechts 29% noemde andere cryptoassets die op een gecentraliseerde beurs genoteerd zijn.

Tegelijkertijd zei 19% van de hedge funds die actief zijn op de cryptomarkt dat ze blootstelling hebben aan Non-Fungible Tokens (NFT’s).

crypto investering

67% van de fondsen wil blootstelling vergroten door meer crypto investeringen

Opmerkelijk is dat tweederde van de fondsen die al in de cryptomarkt geïnvesteerd zijn, zei dat ze van plan zijn hun blootstelling aan de ontluikende activaklasse dit jaar te verhogen. Het cijfer betekent een daling ten opzichte van de enquête van vorig jaar, toen 86% van de fondsen hetzelfde zei.

Van de fondsen die meer kapitaal aan digitale activa willen toewijzen, heeft 57% momenteel minder dan 1% van hun beheerd vermogen aan deze activa toegewezen. Een derde van de respondenten die op zoek zijn naar meer blootstelling heeft tussen 2% en 5% van hun beheerd vermogen al toegewezen aan crypto, zo bleek uit de enquête.

Tenslotte bleek uit de enquête ook dat vanaf april 2022, toen de antwoorden werden gegeven, de meeste hedgefondsbeheerders nog steeds bullish waren over de prijs van bitcoin.

Alle respondenten voorspelden dat de bitcoinprijs het jaar zou eindigen boven de USD 40.000, wat de huidige prijs was rond de sluiting van de enquête. De mediane prijsvoorspelling voor dit jaar eindigde op USD 75.000, terwijl ongeveer 5% van de respondenten zei dat bitcoin het jaar boven de USD 100.000 zou eindigen.

Plaats een reactie