Kosovo neemt honderden crypto mijnbouw machines in beslag tijdens invallen

De politie in Kosovo heeft opnieuw een partij van bijna 300 crypto mijnbouw machines in beslag genomen. Ze deden dat tijdens een reeks invallen die donderdag begonnen. Het offensief tegen ondergrondse crypto mijnbouwers werd ingezet nadat de autoriteiten in Pristina de energieverslindende crypto mining verboden hadden. Dit vanwege een energiecrisis in het land.

Autoriteiten in Kosovo confisqueren crypto mijnbouw machines in het noorden

Wetshandhavers in Kosovo hebben honderden crypto mijnbouw machines in beslag genomen als onderdeel van pogingen om crypto mijnbouwactiviteiten aan banden te leggen vanwege de elektriciteitstekorten. Bij deze politieoperatie in het overwegend Servische noorden van het land is één persoon gearresteerd.

Uit een verklaring van de politie van Kosovo bleek dat de autoriteiten 272 crypto mijnbouw machines in beslag hebben genomen. Deze werden gebruikt werden voor de productie van cryptocurrency in de gemeente Leposavic. De hele actie vond plaats en eindigde zonder incidenten, zo liet de minister van Binnenlandse Zaken Xhelal Svecla weten op in een bericht op Facebook.

Minister van Financiën Hekuran Murati nam ook het sociale media platform ter hand om erop te wijzen dat het geschatte maandelijkse verbruik van de mijnbouwapparatuur evenveel is als de stroom die 500 huizen gebruiken, ter waarde van tussen de €60.000 en €120.000 euro.

Daarnaast liet Murati weten dat ze het niet kunnen toestaan dat sommigen zich illegaal verrijken, ten koste van de belastingbetalers.

De nieuwe inbeslagname brengt het totale aantal in beslag genomen crypto mijnbouw machines sinds de invallen tegen mijnwerkers eerder deze week begonnen op 342. Zo blijkt uit gegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het hardhandig optreden begon nadat de regering in Pristina op dinsdag alle mijnbouwactiviteiten had stopgezet, onder verwijzing naar het groeiende stroomtekort in de koude wintermaanden.

crypto mijnbouw machines in Kosovo

Kosovo’s energieschaarste

In december riep Kosovo voor 60 dagen de noodtoestand uit vanwege een energiecrisis en elektriciteitstekorten. Sindsdien voerde de minister van Economie op 5 jan. een algemeen verbod op crypto mining in. Kosovo importeert momenteel meer dan 40% van zijn energie.

Bitcoin mining verbruikt ongeveer 101 TWh per jaar, dit is meer energie dan het hele land van de Filipijnen. Desondanks wenden mijnwerkers zich steeds meer tot hernieuwbare energiebronnen, vooral in de Verenigde Staten, die het nieuwe centrum voor mijnbouwoperaties zijn geworden.

Volgens verschillende bronnen is de crypto mijnbouw machines in Kosovo al enige tijd in opmars. Tot voor kort was elektriciteit gratis voor wie in de door Serviërs gedomineerde noordelijke gemeenten woonde, sinds het einde van de Kosovo-oorlog in 1999. Blijkbaar werd hier volop gebruik van gemaakt.

Kosovo crypto mijnbouw machines

Onderdrukking crypto mijnbouw machines dreigt etnische spanningen op te voeren

Te midden van het regeringsoffensief tegen de mijnbouwinstallaties lopen de spanningen hoog op tussen de centrale regering van Kosovo. Deze regio wordt gedomineerd door etnische Albanezen en de etnische Serviërs.

Ethnische Serviërs vormen een meerderheid in vier gemeenten in het noorden van de gedeeltelijk erkende republiek in Zuidoost-Europa. De Serviërs aanvaarden het gezag van Pristina niet en hebben al meer dan twee decennia, sinds de Kosovo-oorlog van 1998 – 1999, niet meer betaald voor elektriciteit.

Het openbare nutsbedrijf van het land dekt hun rekeningen nog steeds uit eigen inkomsten. Volgens door plaatselijke media geciteerde schattingen gaat het in totaal om € 12 miljoen per jaar. De huidige energiecrisis, verergerd door onvoldoende plaatselijke opwekking en stijgende invoerprijzen, bracht de kwestie op de voorgrond.

De politie heeft ook twee invallen gedaan in gebieden met een etnische Albanese meerderheid, waarbij 70 mijnbouwapparaten in beslag werden genomen.

Het verbod op crypto-mijnbouw werd door minister van Economie Artane Rizvanolli voorgesteld als een noodmaatregel, samen met andere maatregelen die door een speciale parlementaire commissie werden voorgesteld.

Critici hebben echter hun twijfels geuit over de wettigheid ervan, omdat de crypto mijnbouw door de huidige wetgeving niet verboden wordt. Een wetsvoorstel over de regulering van cryptocurrency dat in oktober bij het parlement werd ingediend, moet nog worden goedgekeurd.

https://www.youtube.com/watch?v=_88__fiyJGk

Plaats een reactie