Nog geen crypto regulering in Rusland: concessie van de Centrale Bank hielp niet

De Centrale Bank van Rusland staat al bekend om het feit dat deze bank de ontwikkelingen van cryptocurrencies niet stimuleert. Desondanks lijkt het erop dat de bank wel inziet dat de markt aan het groeien is en er crypto regulering in Rusland nodig is om deze ontwikkelingen te begrenzen. Maar het opstellen van de crypto wetgeving gaat niet zo soepel als gehoopt.

Nieuwe wetten voor crypto regulering in Rusland

Dat de Centrale Bank van Rusland geen fan is van de cryptowereld is voor velen geen nieuw gegeven. Onlangs heeft deze bank haar visie met betrekking tot de wetten en regels rondom regulering van de cryptomarkt openbaard. Het creëren van een goede en passende wetgeving is iets wat lastiger dan het lijkt.

Hoewel de parlementariër van de Centrale Bank regelmatig kijkt naar de wetgeving voor de financiële wereld blijkt het opstellen van wetten en regels voor het reguleren van de cryptomarkt een lastigere taak te zijn. Er gaan diverse geruchten rond dat de parlementariër zelfs gefrustreerd raakt tijdens het creëren van een passende wetgeving voor crypto regulering in Rusland.

Het opstellen van crypto regulering voor een lastig deel van de financiële wereld kost uiteraard tijd. Dit blijkt ook uit de laatste aankondiging van de Commissie financiële markten van de Doema. Anatoli Aksakov had namelijk oorspronkelijk een overleg en presentatie van de cryptowetgeving gepland aan het einde van 2021.

Nu blijkt het dat Aksakov deze planning heeft moeten bijstellen. In een nieuwe aankondiging liet de Commissie financiële markten weten dat zij deze deadline hebben verschoven naar het voorjaar van 2022.

Maar waar loopt het opstellen van wetten en regels rondom de crypto regulering in Rusland vast? De grootste reden voor de vertraging is de Centrale Bank van Rusland. Deze grote invloed op de financiële markt en andere anti-crypto overheidsinstanties hebben een sterke voorkeur voor een meer pragmatische aanpak. Ook diverse pro-business voorstanders in de regering sluiten zich aan bij het anti-crypto standpunt van de Centrale Bank.

Maar wat ziet de bank dan wel zitten als passende wet- en regelgeving? De Centrale Bank heeft eerder laten weten dat een totaal verbod van cryptocurrencies, zoals in China, wel passend is voor Rusland. Echter, voor de Russische overheid lijkt dit geen realistisch plan. Volgens persbureau Tass staat de Centrale Bank ook open voor een soort compromis betreffende de wetten en regels voor crypto regulering in Rusland.

crypto regulering rusland

Een passend compromis

Een volledig verbod op cryptocurrencies is dus niet reëel in Rusland. In plaats daarvan is de Centrale Bank ook bereid tot een soort compromis. In dit compromis krijgen inwoners van Rusland en Russische bedrijven volgens de Centrale Bank van Rusland de mogelijkheid om cryptomunten te verwerven en deze op te slaan.

Dit is toegestaan zolang de digitale valuta’s niet worden afgehandeld door Russische entiteiten. Met deze regel probeert de Centrale Bank een groei van de cryptowereld te vermijden. Brokers en commerciële banken zouden uit het land verdwijnen ten gevolge van deze regel.

Het uitgangspunt voor dit compromis rondom de crypto regulering in Rusland is openbaar gemaakt door Vladimir Chistyukhin. Hij is de vicevoorzitter van de Centrale Bank. Hij liet weten dat een zeer precieze beschrijving van de manier waarop cryptocurrencies kunnen circuleren van belang is om de crypto regulering in het land te optimaliseren.

Volgens Chistyukhin werkt de Centrale Bank momenteel erg hard aan een duidelijk rapport dat niet alleen kijkt naar de wetten en regels rondom de crypto regulering zelf, maar dat ook kijkt naar het grotere plaatje. Met het grotere plaatje wordt dan de rol van crypto in de gehele financiële wereld bedoeld. Chistyukhin doelde hiermee op het feit dat er geen plaat is voor cryptocurrencies op de Russische financiële markt.

Dat crypto regulering in Rusland voor de Centrale Bank met name een verbod van crypto inhoudt zal voor de meeste handelaren niet nieuw zijn. De bank heeft al meerdere soortgelijke verklaringen openbaard. Het is echter nog maar de vraag of het plan van de Centrale Bank werkelijkheid wordt.

In Rusland zijn veel mensen en bedrijven erg rijk geworden met het investeren in, handelen in of minen van cryptocurrencies. Daarom zullen zij er juist voor blijven pleiten om de crypto regulering in Rusland niet te streng te maken en om de cryptomarkt ruimte te geven om deze te laten groeien.

https://www.youtube.com/watch?v=HY1QPZj7Fak

Plaats een reactie