9 crypto trading beginners fouten die jij niet gaat maken!

Investeren in cryptocurrencies brengt voor- en nadelen met zich mee. We geven je één tip: ga er gewoon voor! Maar voordat je begint moet je wel weten wat je doet. Vermijd daarom deze veelgemaakte crypto trading beginners fouten.

Van crypto trading beginners fouten leren!

Er zijn veel factoren die meespelen bij succesvol traden op de cryptomarkt. Het is de kunst om deze factoren te identificeren en te weten wat je moet doen als bepaalde strategieën niet werken. Op die manier kom je erachter hoe je wint en waarom je verliest. Soms is een verlies niet echt een verlies, maar meer een goede les in jouw weg naar succes.

bitcoin trading beginners fouten

Fout 1: Niet rationeel genoeg zijn

Een veelgemaakte fout is dat mensen zich laten leiden door emotie in plaats van ratio. Sterker nog: ze geven de markt menselijke eigenschappen terwijl die er niet zijn. Besef dat de markt een som is van economische transacties en geen entiteit waarmee je concurrent. Wanneer je geld verliest is dat niet omdat de markt tegen jou is. Het is je eigen verantwoordelijkheid, neem die dan ook.

Fout 2: Bitcoin handelen via emoties

Dit hangt samen met de fout uit het eerste punt. Al eerder gaven we aan dat het slecht is om uit emotie te handelen. Dit geldt in het bijzonder voor jaloezie. Het succes van een andere trader heeft niets met jou te maken. Jaloezie vertroebelt je beoordelingsvermogen, zowel de manier waarop je handelt als hoe je met anderen omgaat. Bovendien is het emotioneel slopend. Niet doen dus!

bitcoin trading en emoties

Fout 3: Te weinig van de cryptomarkt weten

Handelen op de cryptomarkt is niet zo simpel als het lijkt. Het vereist kennis en zelfvertrouwen. Zo is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het crypto nieuws om in te spelen op de laatste ontwikkelen. Het heeft geen zin om alleen op je geluk te vertrouwen. Dan is het net een casino. Besef dat goed geïnformeerd en vastberaden zijn pas echt bijdraagt aan je geluk

Kennis is macht

Een veelgemaakte beginnersfout die je als cryptohandelaar moet vermijden is te weinig weten over de technologie waarin je investeert. Maar kennis is macht. Wanneer je investeert in een bepaalde crypto moet je aan iemand die er niets over weet goed kunnen uitleggen waarom.

Zorg altijd dat je de feiten checkt!

cryptocurrency portfolio diversifiëren

Fout 4: Crypto portfolio te weinig diversifiëren

Spreiden is de sleutel tot succes op de cryptomarkt. De reden is simpel: je hebt meer kans om alles te verliezen als je alles op één crypto inzet. Toch plaatsen veel beginnende handelaren al hun eieren in 1 mandje. Natuurlijk kun je ook geluk hebben en flinke winsten maken met een crypto. Desondanks kan het geen kwaad om meer variatie te hebben. Stel je voor dat je 10 cryptocurrencies hebt en 3 daarvan hebben verlies. Dan heb je weliswaar een beetje verlies, maar ook winst.

Fout 5: Te veel laten leiden door groepsdruk

Één van de crypto trading beginners fouten is je laten leiden door FOMO en groepsdruk. Probeer deze fout niet te maken, want het is al te vaak gebeurt. Tegen de tijd dat genoeg mensen van iets afweten is het eigenlijk al te laat. Natuurlijk kun je misschien een paar dagen meegenieten van een hoogtepunt, maar op een gegeven moment barst de zeepbel. Of zoals ze zeggen: als de kapper gaat praten over crypto, moet je eruit stappen.

crypto trading en fomo

Fout 6: Te veel luisteren naar ‘experts’

De volgende crypto trading beginners fouten is dat bijna iedereen denkt dat hij een expert is. Maar niemand heeft alle wijsheid in pacht. En zelfs verkeerd zijn weerhoudt mensen er niet van om naar zelfverklaarde zieners te luisteren. Aan het eind van de dag bieden alle tips geen zekerheid. Je kunt beter zoveel mogelijk lezen, jezelf informeren en op basis daarvan een keuze maken

Fout 7: In paniek raken bij verlies

In een volatiele markt zoals crypto moet je soms stalen zenuwen hebben. Een van de beginnersfouten die bitcoin handelaren moeten vermijden is ‘paniekverkoop’. Verkoop niet als het te moeilijk wordt. Natuurlijk is het soms verstandig om je verliezen te beperken, maar onthoud dat je niets verliest totdat je verkoopt. Als je gewoon vasthoudt aan je investering kan het weer omhoog gaan. In de cryptowereld noemt men dit HODL (holden).

Hou je hoofd koel

Niemand wil te hoog kopen en laag verkopen. Daarmee gooi je jouw zuurverdiende geld in het vuur. Helaas gebeurt dit nog te vaak onder cryptomunten handelaren. We kunnen niet benadrukken hoe belangrijk het is om verstandig te beleggen en je hoofd koel te houden.

Fout 8: Slachtoffer worden van de sunk cost fallacy

In een volatiele markt zoals crypto moet je soms stalen zenuwen hebben. Een van de beginnersfouten die Bitcoin handelaren moeten vermijden is ‘paniekverkoop’. Verkoop niet als het te moeilijk wordt. Natuurlijk is het soms verstandig om je verliezen te beperken, maar onthoud dat je niets verliest totdat je verkoopt. Als je gewoon vasthoudt aan je investering kan het weer omhoog gaan. In de cryptowereld noemt men dit HODL (holden).

Fout 9: Niet weten wat te doen met winst

Misschien heb je geld verdiend met je investering. Gefeliciteerd! Een beginnersfout die elke crypto handelaar moet vermijden is niet weten wat je moet doen nadat je daadwerkelijk wat geld hebt verdiend. Je wilt natuurlijk niet je geld zo lang vasthouden dat je begint te verliezen, maar alles in één keer verkopen is ook geen goed idee. De oplossing? Verkoop gespreid. Op die manier verdien je geld terwijl je hopelijk nog geld blijft verdienen

hopelijk heb jij wat aan onze 9 crypto trading beginners fouten meest gemaakt, en maak jij niet dezelfde crypto trading beginners fouten ;)

BONUS: Interessante video

Conclussie: Crypto handelen met succes

Het klopt dat de cryptomarkt volatiel is. En ja, je kunt veel winnen maar ook veel verliezen. Laat je hoe dan ook niet leiden door angst. In dat geval kun je beter helemaal niet beginnen aan crypto. Met deze tips handel je wél met succes op de cryptomarkt:

  1. Laat je voldoende informeren: Lees het laatste crypto nieuws en verdiep je in de nieuwste technieken.
  2. Spreid je kansen: Diversifieer zoveel mogelijk en doe aan risicospreiding. Investeer niet meer geld dan dat je eventueel kunt verliezen.
  3. Maak een plan: Waarin wil je investeren, waar en wat is je budget? Op welk moment wil je in- en uitstappen?
  4. Wees gedisciplineerd en rationeel: Hou je aan je plan en laat je niet leiden door emoties. De cryptomarkt heeft zoals gezegd geen menselijke eigenschappen, het is een economisch model met vraag en aanbod.
  5. Investeer niet meer geld dan dat je eventueel kunt verliezen: Soms win je, soms verlies je. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je al je spaargeld kwijtraakt.

 Meld je sowieso even bij Bitvavo aan, hier kun je digitale munten handelen tegen de laagste transactiekosten van nederland. Button hieronder ;) 

Gratis aanmelden

Plaats een reactie