De kogel is eindelijk door de kerk. Na maanden van steggelen, hebben de Russische overheid en de Centrale Bank van het land overeenstemming bereikt over de status van cryptovaluta in Rusland. In het vervolg zal Rusland het niet meer zien als digitale financiële activa, maar behandelen als echte valuta. Dit betekent dus dat je in het land met cryptovaluta kunt gaan betalen, aldus een persbericht van de Russische krant Kommersant.
Inhoudsopgave
Erkenning cryptovaluta in Rusland werkt nog aan wetgeving
Uit de berichtgeving van de Russische krant viel verder op te maken dat de Russische regering en de Centrale bank werken aan de benodigde wetgeving ten aanzien van het verkeer van digitale valuta binnen de Russische Federatie. Het is de bedoeling dat op 18 februari het wetsontwerp gereed is. Deze wet betekent de erkenning van cryptovaluta.
Rusland zal ze dan niet langer meer als digitale financiële activa zien maar als echte valuta waarmee je dus ook gewoon mee kan betalen. In het bericht in de Kommersant valt verder te lezen dat de circulatie van cryptovaluta in de legale financiële sector alleen mogelijk zal zijn als deze in combinatie met een complete identificatie, via officiële tussenpersonen die in het bezit zijn van de benodigde vergunning of het bancaire systeem.
Totaal verbod cryptovaluta in Rusland in rep en roer
Dat de Russische Centrale Bank nu toch overstag gaat, is enigszins verrassend. Immers wilde de men enkele weken geleden nog een volledig verbod op cryptovaluta. Rusland zou volgens de bank een zeer instabiele financiële situatie tegemoet gaan. Naar aanleiding van een onderzoek bracht de bank een rapport uit over cryptovaluta. De conclusie van het rapport ‘Cryptocurrencies: trends, risico’s en maatregelen’ was dat de Russische financiële instellingen en commerciële bankbedrijven geen transacties in cryptovaluta zouden mogen doen.
De reacties op het rapport logen er niet om. Uit het gehele land kwam er een enorme berg kritiek op het rapport. Uit diverse kringen lieten vooraanstaande Russische personen weten het er absoluut niet mee eens te zijn. Zo was Telegram bedenker Pavel Durov bang dat het totaalverbod zou leiden tot de vernietiging van bepaalde sectoren binnen de “hightech-economie”.
Ook voormalig president van Rusland Dmitry Medvedev liet van zich horen. Hij liet weten dat een totaalverbod op cryptovaluta Rusland in een ongunstige positie zou brengen. Het zou hoogst waarschijnlijk het tegenovergestelde effect hebben. Hij sprak wel het vertrouwen uit in de huidige regering en de Russische centrale bank en dat zij ongetwijfeld de juiste beslissing zouden gaan nemen. Maar zei, dat als men tot een totaalverbod zou overgaan, dit juist tot ongewenste situaties zou leiden. Daarmee bedoelde hij ongetwijfeld dat de illegale handel in cryptovaluta enorm zou gaan toenemen in dat geval.
Nog geen besluit over minen
Het rapport van de Russische Centrale Bank ging uit van een totaalverbod op crypto, dus ook op het minen van crypto. In besluitvorming die nu in voorbereiding is, wordt hier echter geen woord over gesproken, aldus Kommersant.
Als het aan Sergey Katryn, hoofd van de Russische Kamer van Koophandel, ligt, komt er zeker geen verbod op het minen van crypto. Hij liet zich hierover vorige week nog uiterst positief uit. Hij ziet een grote toegevoegde waarde van cryptovaluta en het minen daarvan.
Naar verluidt heeft hij dan ook een brief naar de Russische minister van Financiën gestuurd. Hierin roept hij hem op om de cryptominingindustrie te erkennen. Zoals gezegd is er echter nog geen besluit over genomen, maar het ligt in de lijn der verwachtingen, dat ook over dit onderwerp de komende weken meer nieuws naar buiten zal worden gebracht. Voorlopig zal hier dus nog niet het laatste woord over zijn geschreven.
https://www.youtube.com/watch?v=6ixMZ0FmTH8