De populariteit en adoptie van cryptocurrencies door particulieren, bedrijven, financiële instellingen en overheden is over de hele wereld jaar na jaar toegenomen. Het jaar 2021 heeft een aantal opmerkelijke resultaten gebracht in termen van cryptowinsten voor crypto beleggers. De cryptowinsten van cryptobeleggers wereldwijd en over cryptocurrencies heen zijn namelijk met meer dan 400% gestegen in slechts één jaar tijd. Dit stond in het rapport dat op 20 april door on-chain analytics platform Chainalysis is gepubliceerd.
400% stijging van cryptowinsten wereldwijd
2021 was opnieuw een sterk jaar voor cryptovaluta. Onder andere Bitcoin en Ethereum konden voortbouwen op het positieve momentum van eind 2020 en jonden in 2021 nieuwe all-time highs bereiken. In 2021 hebben beleggers over de hele wereld een totale winst van $162,7 miljard gerealiseerd. Dit is een aanzienlijke stijging vergeleken met slechts $32,5 miljard in 2020. De onderstaande grafiek toont de top 50 landen die verantwoordelijk zijn voor deze winsten.
De Verenigde Staten waren de grootste stijger, goed voor $46,96 miljard of 28,86% van de totale winsten die in 2021 wereldwijd werden gerealiseerd. Het werd gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met $8,16 miljard (5%), Duitsland met $5,83 miljard (3,58%), Japan met $5,51 miljard (3,39%) en China met $5,06 miljard (3,11%).
Net als vorig jaar zien we echter veel landen waarvan de collectieve beleggingsprestaties in cryptocurrency hun rangschikking in traditionele maatstaven van economische welvaart lijken te overtreffen:
- Turkije staat op de 11e plaats met een bbp van 2,7 biljoen dollar, maar op de zesde plaats met gerealiseerde cryptowinsten van 4,6 miljard dollar.
- Vietnam staat op de 25e plaats met een bbp van 1,1 biljoen dollar, maar op de 16e plaats met een cryptowinst van 2,7 miljard dollar.
- Oekraïne staat op de 40e plaats met een bbp van 576 miljard dollar, maar op de 13e plaats met een cryptowinst van 2,8 miljard dollar.
- Tsjechië staat op de 47e plaats met een bbp van 460 miljard dollar, maar op de 19e plaats met een cryptowinst van 1,9 miljard dollar.
- Venezuela staat op de 78e plaats met een bbp van 144 miljard dollar, maar op de 33e plaats met een cryptowinst van 1,1 miljard dollar
Wat ook opvalt, is hoezeer de activiteit in China is afgenomen ten opzichte van andere landen. In 2021 bedroegen de totale geschatte gerealiseerde cryptocurrency-winsten van China $5,1 miljard, tegen $1,7 miljard in 2020, voor een jaar-op-jaar groei van 194%. Hoewel dat aanzienlijk klinkt, vertegenwoordigt het een lager groeipercentage dan dat van andere landen. De Verenigde Staten, bijvoorbeeld, zagen de geschatte gerealiseerde cryptocurrency-winsten met 476% groeien, van $8,1 miljard naar ongeveer $47,0 miljard.
De cryptowinsten van andere landen groeiden met vergelijkbare percentages. Het Verenigd Koninkrijk zag bijvoorbeeld een toename van 431%, terwijl de cryptowinsten van Duitsland met 423% groeiden. Het lagere groeipercentage van China weerspiegelt hoogstwaarschijnlijk een afname van de cryptocurrency-activiteit in het land na overheidscrises.

Gerealiseerde cryptowinsten per land en munt
De meest opvallende trend hieronder betreft Ethereum winsten. Ethereum heeft net de Bitcoin ingehaald in de totale gerealiseerde winsten wereldwijd met 76,3 miljard dollar tegen $74,7 miljard.
Volgens het platform vertegenwoordigt Ethereum dominantie in deze metriek de toegenomen vraag naar de ether. Dit komt met name door de snelle opkomst van gedecentraliseerde financiën (DeFi) in 2021. Veel van de DeFi protocollen zijn op het Ethereum netwerk gebouwd en gebruiken ether als hun primaire valuta.
Hoewel de meeste individuele landen dit patroon volgen, zijn er enkele opmerkelijke uitzonderingen. Japan, bijvoorbeeld, ontving een veel groter aandeel van de gerealiseerde winsten uit Bitcoin met iets minder dan $4,0 miljard, vergeleken met slechts $790 miljoen aan gerealiseerde Ethereum-winsten.
De analyse van cryptowinsten zou bemoedigend moeten zijn voor de cryptocurrency-wereld, en weerspiegelt de groei van het ecosysteem in 2021 – vooral in DeFi. Hoewel er nog steeds risico’s zijn waaraan de industrie moet werken om ze te beperken, laten de gegevens niet alleen zien dat de prijzen van crypto-activa groeien, maar geven ze ook aan dat cryptocurrency een bron van economische kansen blijft voor gebruikers in opkomende markten.
