Het Europees Parlement heeft op 31 maart gestemd voor het goedkeuren van bepalingen voor nieuwe regelgevende maatregelen die een halt zouden toeroepen aan unhosted wallets en anonieme cryptotransacties. Het voorstel zou cryptodienstverleners, meestal exchanges, verplichten de persoonlijke identiteit te verzamelen en te verifiëren van gebruikers die meer dan 1.000 euro overmaken op unhosted wallets. Unhosted wallets, zoals Ledger of Metamask, zijn niet-custodiale wallets, die niet afhankelijk zijn van derde partijen.
Maatregel unhosted wallets
Volgens een Twitter thread gepost door Patrick Hansen, hoofd van groei en strategie bij decentralized finance startup Unstoppable Finance, ligt het Europees Parlement op schema om te stemmen om unhosted wallets op te nemen in het anti-witwas (AML) pakket als onderdeel van de Transfer of Funds Regulation (TFR).
Hansen denkt dat de Europese Commissie transacties naar private wallets uiteindelijk wel eens volledig kunnen verbieden. Volgens de bestaande regel van de Financial Action Task Force (FATF) moeten bedrijven alle transacties van meer dan 1.000 euro (1.098 dollar) controleren. In het ontwerp is echter geen ondergrens opgenomen, wat betekent dat alle cryptocurrency-transacties gepaard zullen gaan met verplichte identiteitscontroles.
De maatregel om unhosted wallets en anonieme transacties hard aan te pakken geniet brede steun onder wetgevers, wat betekent dat een paar dissidente rechtse stemmen niet genoeg zullen zijn om de aanname van het draconische voorstel te voorkomen.
De poging om alle cryptocurrency-transacties te de-anonimiseren wordt aangevoerd door Ernest Urtasun, een Spaanse ecosocialistische politicus, en Assita Kanko, een Belgische journalist, mensenrechtenactivist die de Nieuwe Vlaamse Alliantie vertegenwoordigt.
Twee commissies van het Europees Parlement, LIBE en ECON, stemden beide voor de goedkeuring van een voorstel tot wijziging van de verordening inzake de overdracht van gelden.
Volgens de stemresultaten die met verslaggevers zijn gedeeld, waren de commissiestemmen over de wijzigingen in kwestie 58 voor, 52 tegen, en 7 onthoudingen. De commissies zouden ook opnieuw stemmen over de verordening inzake de overdracht van fondsen.
De wetgeving moet eerst door tripartiet overleg tussen het EU-parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad om officieel te worden goedgekeurd. Naar verwachting zal dit proces het voorstel echter niet afkeuren. In afwachting van een eindstemming zou het wetsvoorstel echter al medio april een triloog met de Europese Commissie en de Europese Raad kunnen ondergaan.
De laatste stemming komt na een lang debat tussen Europese beleidsmakers en de crypto-wereld over de vraag of unhosted wallets moeten worden onderworpen aan know-your-customer (KYC) regelgeving, die crypto bedrijven zou dwingen om persoonlijke informatie over wallet gebruikers te onthullen.
Veel kritiek over besluit
Het besluit van het Europees Parlement werd echter met harde kritiek ontvangen vanuit de crypto-ruimte, omdat veel figuren geloven dat dit regelgevingspakket de Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) regels voor unhosted wallets aanscherpt.
Brian Armstrong, CEO van de in de VS gevestigde cryptobeurs Coinbase nam Twitter om zijn ongenoegen te uiten over de nieuwste ontwikkeling, waarbij hij vergelijkingen trok met fiat om de absurditeit te illustreren van het rapporteren en verifiëren van een transactie van 1.000 euro.
De CEO beschreef het nieuwste voorstel van het Europees Parlement als “anti-innovatie, anti-privacy, en anti-wetshandhaving,” met het argument dat het cryptocurrency aan een andere standaard houdt dan fiat.
“Stel je voor dat de EU je bank zou verplichten om je aan te geven bij de autoriteiten elke keer dat je je huur betaalde, alleen maar omdat de transactie meer dan 1.000 euro was. Of als je geld naar je neef stuurde om te helpen met boodschappen, eiste de EU dat je bank privé-informatie over je neef verzamelde en verifieerde voordat je toestemming gaf om het geld te sturen,” verklaarde hij.
“Hoe zou de bank daaraan kunnen voldoen? De banken zouden zich verzetten. Dat is wat we nu doen,” voegde hij eraan toe.
Hansen van Unstoppable Finance waarschuwt dat sommige bedrijven hun transacties met unhosted wallets stopzetten. Dit om compliant te blijven en hun rechtspositie niet in gevaar te brengen.
Kleine bedrijven vinden de potentiële operationele kosten van de naleving te duur. Dit kunnen ze in dat geval overlaten aan de grote en gevestigde spelers. Uiteraard heeft dit marktconsolidatie tot gevolg.
Hansen is toch ook optimistisch. De regels kunnen tijdens de onderhandelingen worden afgezwakt. Dit aangezien sommige leden van de commissie kritiek hebben geuit over de verordeningen.
https://www.youtube.com/watch?v=MHXXCFlTJWU