In een gezamenlijke verklaring van de drie waakhonden van de EU op het gebied van effecten, banken en verzekeringen waarschuwen de toezichthouders Europese consumenten voor beleggen in cryptocurrencies en andere crypto-activa omdat ze al hun geld kunnen verliezen.
Inhoudsopgave
Al je geld verliezen door te investeren in crypto-activa
Consumenten lopen het risico al hun in crypto-activa geïnvesteerde geld te verliezen en kunnen ten prooi vallen aan zwendel, aldus de effecten-, bank- en verzekeringswaakhonden van de Europese Unie in een gezamenlijke verklaring.
“Consumenten worden geconfronteerd met de zeer reële mogelijkheid om al hun geïnvesteerde geld te verliezen als ze crypto-activa kopen. Consumenten moeten alert zijn op de risico’s van misleidende reclame, ook via sociale media en influencers. Consumenten moeten vooral op hun hoede zijn voor beloofde snelle of hoge rendementen, vooral als die te mooi lijken om waar te zijn,” aldus de toezichthouders in de verklaring.
De verklaring van de Europese toezichthoudende autoriteiten (EBA, ESMA, en EIOPA – de ESA’s) markeert een toename van directe waarschuwingen aan consumenten over cryptocurrencies door de autoriteiten van de EU. De autoriteiten geven expliciet aan dat consumenten geen bescherming of beroep op compensatie hebben op grond van de bestaande EU-wetgeving inzake financiële diensten.
Consumenten kopen crypto zonder zich bewust te zijn van de risico’s
De regelgevers maken zich steeds meer zorgen over het feit dat steeds meer consumenten de duizenden verschillende cryptocurrencies kopen, waaronder bitcoin (BTC) en ether (ETH), die 60% van de markt uitmaken, zonder zich ten volle bewust te zijn van de risico’s, aldus de regelgevers.
Specifiek noemen de toezichthouders zeven soorten risico’s die consumenten op de cryptomarkt kunnen tegenkomen:
- Consumenten riskeren extreme prijsbewegingen,
- Misleidende informatie,
- Afwezigheid van bescherming,
- Productcomplexiteit,
- Fraude en kwaadwillige activiteiten,
- Marktmanipulatie, gebrek aan prijstransparantie en lage liquiditeit,
- Hacks, operationele risico’s en beveiligingsproblemen.
Volgens de verklaring is de waarschuwing gebaseerd op artikel 9, lid 3, van de oprichtingsverordeningen van de ETA’s. Ze volgt op eerdere waarschuwingen over de risico’s van het kopen en aanhouden van crypto-activa.
De toezichthouders definiëren crypto-activa als “een digitale voorstelling van waarde of rechten die elektronisch kan worden overgedragen en opgeslagen, met behulp van distributed ledger technologie of soortgelijke technologie.”
“De ETA’s constateren een toenemende activiteit van en belangstelling voor crypto-activa, waaronder zogenaamde virtuele valuta’s en de opkomst van nieuwe soorten crypto-activa en aanverwante producten en diensten, bijvoorbeeld zogenaamde Non-Fungible Tokens (NFT’s), derivaten met crypto-activa als onderliggende waarde, unit-linked levensverzekeringen met crypto-activa als onderliggende waarde en decentrale financiële (DeFi) toepassingen, die hoge en/of snelle rendementen beweren te genereren,” aldus de verklaring.
Advies van EU-regelgevers voor crypto consumenten
Verder “zijn de ESA’s bezorgd dat een toenemend aantal consumenten die activa kopen met de verwachting dat ze een goed rendement zullen behalen zonder zich bewust te zijn van de grote risico’s die eraan verbonden zijn.”
“Consumenten moeten alert zijn op de risico’s van misleidende reclame, ook via sociale media en influencers. Consumenten moeten vooral op hun hoede zijn voor beloofde snelle of hoge rendementen, vooral die welke te mooi lijken om waar te zijn,” aldus de verklaring.
Je moet je bewust zijn van de specifieke risico’s van crypto-activa en aanverwante producten en diensten en zorgvuldig afwegen of de risico’s aanvaardbaar zijn gezien je eigen voorkeuren en financiële situatie.
Het advies van de EU-regelgevers is om je bewust te zijn van de risico’s van crypto-activa en het volgende te controleren:
- Je al het geld dat je investeert kunt verliezen
- Prijzen snel kunnen dalen en stijgen over korte perioden
- Je het slachtoffer kunt worden van oplichting, fraude, operationele fouten of cyberaanvallen
- Je hebt waarschijnlijk geen rechten op bescherming of compensatie als het mis gaat.
Als je overweegt crypto-activa of verwante producten en diensten te kopen, moet je je het volgende afvragen:
- Kun je het je veroorloven om al het geld dat je investeert te verliezen?
- Ben je bereid hoge risico’s te nemen om de geadverteerde rendementen te verdienen?
- Begrijp je de kenmerken van de crypto-activa of verwante producten en diensten?
- Zijn de firma’s/partijen waarmee je te maken hebt wel betrouwbaar?
- Staan de firma’s/partijen waarmee je te maken hebt op een zwarte lijst van de bevoegde nationale autoriteiten?
- Ben je in staat de apparatuur die je gebruikt voor het kopen, opslaan of overdragen van crypto-activa, inclusief je private sleutels, doeltreffend te beschermen?