Facebook start proef met eigen wallet Novi

Mediagigant Facebook zal een proef gaan starten met een eigen wallet app, Novi genaamd. Met deze digitale portemonnee moet het voor mensen mogelijk worden om op ieder gewenst moment direct geld te kunnen versturen, zonder dat zij hiervoor kosten voor moeten betalen. Het bedrijft zegt dat het om een kleinschalige proef gaat, die in de VS en Guatemala zal worden gehouden.

Wereldwijd betaalnetwerk

Volgens Novi-directeur David Marcus wil Facebook met dit project een wereldwijd betaalnetwerk opzetten. Hiermee wil het bedrijf het portfolio van financiële services verder uitbreiden. Zoals gezegd, zal de proef worden uitgevoerd in de VS en Guatemala.

Facebook geeft aan dat er wereldwijd gezien zo’n 1,7 miljard mensen zijn, die op geen enkele wijze toegang hebben tot een betaalrekening. Voor hen is het onmogelijk om geld over te maken of te ontvangen. Hier faalt dus het regulier financiële stelsel enorm. Met hun eigen wallet Novi wil Facebook realiseren dat het voor iedereen mogelijk wordt om op veilige maar goedkope wijze hun bankzaken te regelen.

In de proef zal het bedrijf alle systemen aan uitvoerige testen onderwerpen. Ook zal men alle kernprocessen zoals de klantenservice op correcte werking gaan testen.

Novi

Samenwerking met Paxos en Coinbase

Om deze pilot succesvol te laten verlopen, heeft Facebook de samenwerking gezocht met de bekende crypto exchange Coinbase en blockchainbedrijf Paxos.

Volgens Marcus zal de wallet Novi worden getest met de Pax Dollar. Dit is een cryptomunt die een koppeling heeft met de Amerikaanse dollar. Dit betekent dat de cryptomunt wordt gedekt door fiat valuta.

Via hun Novi-account kunnen gebruikers de Pax Dollars aankopen. Novi houdt deze in bewaring via Coinbase. Via de wallet hebben gebruikers de mogelijkheid om Pax Dollars over te ontvangen en versturen van en naar andere gebruikers van de Novi wallet. Het opnemen van de Paxos Dollars in eigen valuta behoort ook tot de mogelijkheden.

Novi wallet facebook

Cryptomunt Libra

Deze ontwikkelingen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Facebook is al veel langer actief op dit vlak. De proef met de wallet Novi is een onderdeel van zeker niet onomstreden project om een eigen mondiale cryptomunt, de Libra, te ontwikkelen.

Diverse toezichthouders hebben destijds veel kritiek geuit. Zij waren van mening dat de Libra de invloed van de verschillende centrale banken zou beïnvloeden. Dit zou in hun ogen kunnen leiden tot instabiliteit van het financiële stelsel. Nadat het even op een lager pitje stond, gaf Facebook eerder dit jaar het project onder de naam Diem weer een doorstart.

In dit project werk Facebook nu samen met een bank. Ze willen hiervoor dus een cryptomunt, Diem genaamd, gaan uitgeven. Deze heeft een koppeling met de Amerikaanse dollar. De eerdere ontwikkelde wallet heeft men omgedoopt tot Novi.

Het bedrijf zegt in de verklaring van Marcus men de wallet Novi na verloop van tijd wil gaan integreren in het nieuwe cryptonetwerk Diem. Zoals gezegd start men nu met de pilot. Wanneer Facebook de wallet Novi wereldwijd wil lanceren, is nog niet bekend. Hierover deed Marcus geen uitspraken.

Overigens is de kritiek op het cryptoproject nog niet gestopt. Zo hebben vijf Amerikaanse senatoren een oproep aan Facebook topman Mark Zuckerberg gedaan op het project stop te zetten. In hun ogen zijn Cryptomunten die aan fiat valuta’s, zoals de dollar worden gekoppeld nog onvoldoende bekend voor de verschillende toezichthouders. Hierdoor is er ook nog geen duidelijke regelgeving en kunnen de risico’s op instabiliteit van de zogenaamde stablecoins momenteel nog niet worden beperkt.

Vooralsnog heeft Zuckerberg hier nog niet op gereageerd. Van stopzetting zal nu dus zeker geen sprake zijn. Het cryptoproject om zijn toch al omvangrijke imperium uit te breiden zal dus naar alle waarschijnlijk gewoon worden doorgezet.

https://www.youtube.com/watch?v=QdnBzyuC78o

Plaats een reactie