Na de Russische inval in het buurland Oekraïne, toonden de NAVO-landen een grote eensgezindheid. Als eerste waarover werd gesproken, waren financiële sancties tegen Rusland. Het land zou financieel gezien hard geraakt moeten worden. Zeker nadat ook was besloten om Russische banken van het internationale betalingsnetwerk SWIFT te ontkoppelen, hebben veel mensen hebben gesuggereerd dat Rusland mogelijk cryptovaluta kan gaan inzetten om de sancties te ontwijken. De CEO van Ripple reageerde hierop met de mededeling dat dit echter niet mogelijk is.
Financiële sancties tegen Rusland onmogelijk te ontwijken via crypto
CEO en medeoprichter van Ripple, Brad Garlinghouse ontkrachtte deze week al deze beweringen. Hij zei dat het voor het land onmogelijk is om via crypto te ontkomen aan om de financiële sancties. Rusland wordt dus wel terdege hard geraakt door de financiële sancties tegen Rusland. Het land hoeft er dus niet op te rekenen dat men via de achterdeur kan blijven deelnemen aan het internationale betalingsverkeer.
Garlinghouse ging verder in op de procedures die voor zowel crypto exchanges als financiële instanties van toepassing zijn. Daarbij merkte hij tevens op dat de cryptoplatforms over de gehele wereld sterk afhankelijk zijn van diverse bankpartners. De regulering en de controle daarop is zeer sterk.
Zowel de cryptobeurzen als hun bankpartners zouden hun licentie kunnen verliezen op het moment dat zij op de zwarte lijst zouden worden doordat zij een persoon of land hun netwerk zouden laten gebruiken voor het ontwijken van financiële sancties tegen Rusland.
Rusland zal volgens Garlinghouse dit dus kunnen vergeten. Hij gaf aan dat alle beurzen zeer strenge maatregelen hebben genomen, zodat zij aan de eisen van de VS en de EU op dit vlak kunnen voldoen.
In een reactie op Twitter zei hij hierover het volgende: “Om cryptovaluta naar fiatvaluta om te zetten, vertrouwen alle exchanges op hun bankpartners die mogelijk hun licentie kunnen verliezen op het moment dat iemand die op de zwarte-lijst is geplaatst, er tussendoor kan glippen. Juist om dit te voorkomen, heeft men dan ook een zeer streng KYC/AML-beleid opgesteld.
Neem bijvoorbeeld RippleNet, dat altijd zeer toegewijd is en altijd zal blijven, om niet samen te werken met banken of landen waartegen sancties zijn uitgevaardigd. Zowel Ripple zelf als onze klanten zullen de OFAC-wetten en KYC/AML dus voluit ondersteunen en handhaven. Het is zeer schadelijk voor de branche, dat de cryptowereld wordt afgeschilderd als een omweg om sancties te kunnen omzeilen,” aldus Garlinghouse.
Ashees Birlo steunt uitspraken van Garlinghouse
Garlinghouse stond niet alleen met zijn standpunten. Deze komen geheel overeen met de mening van Ripple’s algemeen directeur Asheesh Birla. Net als Garlinghouse gaf ook hij diverse redenen waarom het voor Rusland onmogelijk is om te ontkomen aan de financiële sancties tegen Rusland.
Rusland kan in zijn ogen onmogelijk cryptovaluta gebruiken om de opgelegde beperkingen te omzeilen door de betreffende regulering en de controle daarop, maar ook het feit dat vandaag de dag transacties in crypto veel beter traceerbaar zijn voor de overheid en softwaresystemen.
Asheesh vertelde net als Garlinghouse, het erg jammer te vinden dat een flink aantal analisten de cryptowereld proberen neer te zetten als een gremium dat als achterdeur kan fungeren om de opgelegde financiële sancties tegen Rusland te kunnen omzeilen.
In hoeverre Garlinghouse en Asheesh gelijk hebben, zullen we de komende tijd zeker gaan merken. Er gaan namelijk ook diverse geluiden dat China het land wel eens te hulp zou kunnen schieten.
Voor Oekraïne is het te hopen dat dit niet zal gebeuren en dat Rusland wel degelijk in grote problemen komt waardoor zij de oorlog moeten beëindigen en zich moeten terugtrekken. Dan hebben de opgelegde sancties en de eensgezindheid van de NAVO partners toch hun uitwerking gehad.
Toch blijven het spannende tijden voor Oekraïne, laten we hopen dat deze oorlog snel voorbij gaat.
https://www.youtube.com/watch?v=B2TZNEqtp7k