FSB waarschuwt voor de cryptomarkt ontwikkeling en de invloed van cryptomunten

De afgelopen tijd heeft de cryptomarkt zich sterk ontwikkeld. De FSB waarschuwt voor de cryptomarkt ontwikkeling gezien de markt een steeds grotere rol speelt in het wereldwijde financiële systeem. Dit kan mogelijk invloed hebben op de wereldwijde financiële stabiliteit.

FSB waarschuwt voor de cryptomarkt ontwikkeling: het rapport

De FSB is een organisatie die zich bezighoudt met het wereldwijde financiële systeem. FSB staat voor Financial Stability Board. De organisatie bestaat uit een internationaal orgaan dat de veiligheid en stabiliteit van het wereldwijde systeem in de gaten houdt. Als dit systeem bedreigd wordt geeft het orgaan een aanbeveling om bepaalde zaken te veranderen.

Steeds vaker hebben de aanbevelingen van de FSB invloed op de markt voor cryptocurrencies. Dit komt omdat het internationale orgaan steeds vaker de noodklok luidt vanwege de snelle ontwikkeling van de markt voor digitale valuta’s.

De FSB waarschuwt voor de cryptomarkt ontwikkeling. In hun laatste rapport schetsen zij een beeld hoe de snelle cryptomarkt ontwikkeling voor digitale valuta’s een dreiging kan vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit. Deze dreiging kan veroorzaakt worden door de schaal van de cryptomarkten. Daarnaast kunnen ook de structurele kwetsbaarheden van de cryptomarkt een gevaar vormen. Als laatste raken de cryptowereld en wereld van traditionele fiatvaluta ook steeds meer verbonden en verweven met elkaar.

In het rapport van de FSB stonden ook diverse cijfers genoemd. Zo liet het rapport zien dat de cryptoassets op basis van marktkapitalisatie enorm gegroeid zijn in het jaar 2021. In dit jaar werd de marktkapitalisatie maar liefst 3,5 keer zo groot. De totale marktkapitalisatie in 2021 was maar liefst 2,6 biljoen dollar.

Hoewel 2,6 biljoen dollar een enorm bedrag is blijven crypto activa slechts een relatief klein deel van het wereldwijde financiële systeem volgens de FSB. Desalniettemin wordt de invloed van de cryptomarkt wel steeds groter. De FSB waarschuwt voor de ontwikkeling van de cryptomarkt omdat de directe verbinding tussen de traditionele financiële markt en cryptomarkt steeds groter wordt.

De FSB waarschuwt dus voornamelijk voor de groei van de cryptowereld. Momenteel is zowel de marktkapitalisatie als de verbinding met de traditionele financiële markten beperkt.

FSB cryptomarkt ontwikkeling

Betrokkenheid van diverse sectoren

Het rapport van de FSB laat ook zien dat het aantal institutionele beleggers op de cryptomarkt het afgelopen jaar flink is gegroeid. Ook het aantal financiële dienstverleners op de cryptomarkt is gestegen. Dit betekent dat de cryptowereld steeds populairder wordt in verschillende financiële sectoren wereldwijd.

Het bestuur van de FSB heeft laten weten dat de groei een gevaar met zich mee kan brengen. Als het aantal investeerders in crypto en de verbondenheid tussen diverse instituten en de cryptomarkt blijft groeien op het huidige tempo dan zal dit gevolgen kunnen hebben voor de stabiliteit van de financiële markt wereldwijd.

Een crypto-gerelateerde sector die de afgelopen tijd flink is gegroeid is de DeFi sector. De FSB waarschuwt voor de ontwikkeling van de cryptomarkt en daarmee ook de DeFi sector. Het rapport van de FSB laat zien dat de DeFi sector vaak buiten de financiële regelgeving of de financiële rechtsgebieden werkt waardoor deze sector vrij spel heeft.

Het bieden van crypto leningen is iets waar de DeFi sector zich mee bezighoudt. Deze leningen worden vaak niet aangeboden in overeenstemming met de toepasselijke nationale wet- en regelgeving. Dit kan veel negatieve financiële gevolgen met zich meebrengen.

Een ander fenomeen waar de FSB zich zorgen over maakt zijn stablecoins. Stablecoins vormen de overgang van fiatvaluta naar cryptocurrencies en andersom. De stablecoins versterken de brug tussen beide werelden en creëren op deze manier een stabiele verhouding tussen beide markten.

Echter, de FSB waarschuwt voor de cryptomarkt ontwikkeling en dat van stablecoins. Dit komt omdat de brug die de stablecoins vormen instabiel is. En op het moment dat een stablecoin faalt zal dit beide zijden van de brug beïnvloeden. Zowel de traditionele financiële markt als de cryptomarkt zal hieronder leiden.

Om de risico’s van de cryptomarkt ontwikkeling te beperking adviseert de FSB om een regelgeving te onderzoeken waarmee mogelijk meer stabiliteit gecreëerd kan worden binnen het wereldwijde financiële systeem. 

https://www.youtube.com/watch?v=VOAG7JhxDQ8

Plaats een reactie