De Indiase minister van Financiën heeft een nieuwe belastingwet voorgesteld voor het land. India is een stap dichterbij cryptolegalisatie wanneer de plannen doorgezet worden. Ook is er meer zicht gekomen in de ontwikkeling van de digitale roepie.
India is een stap dichterbij cryptolegalisatie: WRX schiet omhoog
De minister van Financiën in India heeft nieuwe beleidsplannen voorgesteld voor het land. De beleidsplannen hebben betrekking op het Indiase belastingsysteem. Nirmala Sitharaman, de Indiase minister van Financiën, heeft voorgesteld om crypto-overdrachten te belasten. Het zal gaan om een belasting van 30%, zonder aftrekposten.
De financiële plannen van Nirmala Sitharaman hebben ook nog betrekking op de ontwikkeling van de digitale roepie. Deze digitale munt van de centrale bank (CBDC) zal volgens het plan van de minister in de jaren 2022 tot 2023 worden uitgerold. De Reserve Bank of India (RBI) zal verantwoordelijk zijn voor het uitrollen van de digitale valuta.
Het nieuws over de plannen van Nirmala Sitharaman heeft ook doorgewerkt in de ontwikkelingen op de cryptomarkt. India is een stap dichterbij cryptolegalisatie wat heeft gezorgd voor een stijging in de koers van WRX. WRX is het inheemse token van de WizarX crypto uitwisseling die afkomstig is uit India.
De ontwikkeling die de WRX koers heeft doorgemaakt is relatief groot. Op 1 februari 2022 om 8:55 UTC werd de cryptomunt verhandeld tegen een prijs van 0,996 Amerikaanse dollar. De koers steeg met maar liefst 27% op één dag. Het gevolg hiervan was dat de maandelijkse verliezen werden verkleind. De maandelijkse verliezen waren uiteindelijk ‘slechts’ 17%.
De WRX koers is niet de enige koers die beïnvloed is door het nieuws rondom de beleidsplannen van India. Ook de Bitcoin koers is beïnvloed. Op het eerdergenoemde tijdstip werd de Bitcoin verhandeld tegen een prijs van 38.773 Amerikaanse dollar. Er vond een stijging van meer dan 4% plaats in slechts één dag.
Nischal Shetty is de CEO van WizarX. Shetty heeft laten weten dat de plannen van de Indiase minister van Financiën positieve gevolgen kunnen hebben voor de cryptomarkt. India is een stap dichterbij cryptolegalisatie en Shetty hoopt dat de banken dit dankzij het voorstel van Nirmala Sitharaman ook beseffen. Wanneer de banken dit beseffen kunnen zij namelijk gaan samenwerken met diverse bedrijven op de cryptomarkt, wat de ontwikkeling van de economie en cryptowereld ten goede zal komen.
Legaliseert belastingheffing crypto handel?
Avinash Shekhar is de Chief Executive van crypto exchange platform ZebPay. Shekhar geeft aan dat het tarief waartegen de cryptocurrencies in India belast gaan worden relatief hoog is. Desondanks ziet Shekhar de belastingheffing toch als een positieve ontwikkeling want India is een stap dichterbij cryptolegalisatie met deze nieuwe wet.
Nu zal je wellicht denken dat cryptocurrencies in India gelegaliseerd zijn. Immers, je moet belasting betalen over deze bron van inkomsten. Helaas is dit niet het geval. Zoals Tanvi Ratna heeft benadrukt impliceert belastingheffing geen legaliteit.
Tanvi Ratna is de CEO van een bekende organisatie binnen India genaamd Policiy 4.0. In India is de wetgeving zo opgesteld dat ook illegale transacties worden belast. Dit komt omdat de wetgeving die betrekking heeft tot inkomstenbelasting is opgesteld voor alle soorten inkomsten, dus ook inkomsten uit illegale activiteiten.
India is een stap dichterbij cryptolegalisatie, maar niet iedereen is hier blij mee. Hoewel de wetgeving volgens lokale ondernemers duidelijkheid geeft brengt de wet ook negatieve gevolgen met zich mee. Lokale waarnemers hebben met verschillende modellen de mogelijke impact in kaart gebracht.
Amit Singhania is de partner van Shardul Amarchand Mangaldas & Co, een bekend advocatenkantoor in India. Volgens Singhania brengt de wetgeving rondom het belasten van cryptocurrencies wel meer duidelijkheid. Het lijkt erop alsof de inkomsten tegen 30% belast gaan worden op bruto basis. De introductie van TDS zal daarnaast ook nog eens het controleren van cryptotransacties en inkomsten vergemakkelijken.
Rajeev Mantri, de Managing Director van Navam Capital, laat weten dat de wet ook negatieve gevolgen zal hebben. Zo kunnen verliezen niet worden verrekend met andere inkomsten en zullen ook schenkingen worden belast.
https://www.youtube.com/watch?v=0xEDc9qI7-0