Kotak bank India start samenwerking met crypto exchange WazirX

Kotak, een van de grootste banken van India, heeft als eerste bank van het land de samenwerking gezocht met de cryptomarkt. Het gaat hierbij om een samenwerking met de crypto exchange WazirX, aldus een publicatie in de Economic Times. Tot op heden deden banken geen zaken met cryptobedrijven, door het ontbreken van duidelijke regelgeving vanuit de Indiase overheid.

Samenwerkingsverband met crypto exchange WazirX

De Kotak bank heef aangekondigd dan het een samenwerkingsverband zal aan gaan met de crypto exchange WazirX. Kotak, de officiële naam is Kotak Mahindra Bank Limited, is de op twee na grootste particuliere bank van India. Hun hoofdkantoor is gevestigd in Mumbai.

Door deze samenwerking wordt het voor handelaren mogelijk om de bancaire diensten van de Kotak bank te gebruiken om zodoende hun geld te kunnen liquideren. Velen zien dit samenwerkingsverband tussen de twee organisaties als een enorme doorbraak voor de crypto community. Begin dit jaar hadden de Indiase banken de mogelijkheid voor crypto betalingen en -opnames compleet stopgezet.

Indiase crypto exchange WazirX

Onduidelijkheid in regelgeving

Alle particuliere banken van het land weigerden tot nu toe om zaken te doen met crypto bedrijven. Reden hiervoor was het ontbreken van een duidelijke regelgeving omtrent de handel in crypto currency.

Vanuit de Reserve Bank of India (RBI) werd er ook op aangedrongen om vooral geen zaken te doen met crypto bedrijven. Reeds in 2018 verstuurde de RBI een circulaire, waarin de Centrale Bank van India opdracht gaf om de dienstverlening met deze bedrijven stop te zetten. Het Hooggerechtshof verklaarde twee jaar later dit circulaire als ongeldig. 

De Indiase banken waren daardoor wel gerechtigd om hun diensten aan de cryptomarkt aan te bieden. Deze uitspraak had echter nauwelijks invloed om het beleid van de banken, door het ontbreken van duidelijke regelgeving vanuit de overheid en de RBI.

Naar verluid, heeft crypto exchange WazirX inmiddels weer een rekening geopend bij de Kotak bank. Via deze rekening kan men geld van beleggers ontvangen en uitbetalen. Het bankaccount moet nog operationeel worden gemaakt. De laatste formele activiteiten en testen worden momenteel nog uitgevoerd. Vervolgens kan crypto exchange WazirX van start gaan. 

crypto exchange WazirX Kotak

Doorbraak voor de crypto community

Rameesh Kailasam, president en CEO van de industriegroep IndiaTech.org, gaf uitleg over het feit dat de Indiase banken weigerden om hun diensten aan te bieden aan de cryptomarkt, ondanks de uitspraak die door het Hooggerechtshof was gedaan.

Hij zei dat nadat RBI in mei dit jaar aan banken had gecommuniceerd dat ze de opdracht vanuit RBI in 2018 als onterecht verzonden konden beschouwen en dus ook gewoon gerechtigd waren om hun diensten aan te bieden aan cryptobedrijven.

Deze toestemming hebben de banken onder de voorwaarde dat ze alle noodzakelijke processen rondom KYC, PMLA, AML, FEMA en CFT zullen uitvoeren. Ook moeten ze kijken naar de risico’s, die de handel in crypto currency met zich meebrengt, worden blootgesteld alsmede hun eigen financiële situatie. 

Het overgrote deel van de banken hebben hun huiswerk op dit vlak nog niet gedaan. Maar zij dit wel hebben zijn dus vrij om met de cryptsoector in contact te treden en bancaire diensten aan deze sector aan te bieden. De samenwerking tussen de Kotak bank en de Indiase crypto exchange WazirX is natuurlijk uitermate goed nieuws voor de gehele crypto community.

Ander goed nieuws op dit vlakt komt uit de hoek van de Indiase overheid. De Indiase regering heeft aangegeven dat zij tijdens de parlementaire wintersessie die momenteel loopt, de crypto valuta wet zullen gaan behandelen. Insiders uit de cryptosector zijn van mening dat de Indiase overheid plannen heeft om digitale activa te gaan reguleren.

Een algemeen verbod waar zij lange tijd aan dachten zal daarmee helemaal van tafel gaan. Deze regulering is juist waar veel Indiase banken en uiteraard de cryptobedrijven met smart op wachten. Hiermee lijkt er dus langzamerhand een einde te komen aan de onduidelijke situatie omtrent de algehele cryptomarkt in India.

Nu afwachten wat de samenwerking tussen Kotak en crypto exchange WazirX gaat doen voor India. 

https://www.youtube.com/watch?v=ezLwsg50X-M

Plaats een reactie