Maleisië is goed gepositioneerd om de groei van crypto-bedrijven in heel Zuidoost-Azië te evenaren of zelfs te overtreffen. Dat komt door zijn relatief stabiele economie en ondersteunende tech start-up klimaat. Het is zelfs mogelijk dat Maleisië Singapore overtreft. Op het gebied van effectenregelgeving met betrekking tot crypto loopt Maleisië 18-24 maanden voor op financiële jurisdicties als Singapore. Wordt Maleisië het crypto centrum van Azië?
Inhoudsopgave
Maleisiërs actief op wereldwijde cryptomarkt
Behalve gunstige regelgeving voor crypto-effecten heeft het ook een jonge, tech-savvy en relatief goed opgeleide bevolking. Het land profiteert ook van de nabijheid van belangrijke rechtsgebieden in Zuidoost-Azië. Vanuit operationeel oogpunt is de arbeid goedkoop, de munt zwak, en het belastingregime voor buitenlandse bedrijven relatief mild.
Enquêtes en statistieken van derden plaatsen het Maleisische crypto-bezit in het bereik van 4%-8%. Hong Qi Yu, CEO van de gereguleerde beurs Tokenize, zegt dat deze schatting conservatief is.
Dat komt omdat Hong zegt dat deze cijfers gebaseerd zijn op KYC/identiteit geverifieerde accounts – die slechts een deel van het plaatje zijn omdat er wereldwijd veel ongereguleerde ruimtes in crypto zijn waar Maleisiërs toegang toe hebben en waar eigendom niet kan worden bijgehouden.
De groei van crypto/blockchain loopt ver vooruit op het regelgevende werk. Daardoor is er nog veel ruimte voor duidelijkheid en uitbreiding om een breder scala van crypto-gerelateerde bedrijven in het land te ondersteunen.
Eerder deze maand werd gemeld dat de onderminister van het Ministerie van Communicatie en Multimedia het parlement vertelde dat Maleisië Bitcoin en andere cryptocurrencies als wettig betaalmiddel zou moeten invoeren.
Het is echter onduidelijk hoeveel invloed zijn departement zou hebben op een eventuele beslissing om Maleisiërs toe te staan goederen en diensten met digitale valuta te betalen, en de centrale bank heeft nog geen recente opmerkingen over de kwestie gemaakt.
Cryptocurrencies worden in Maleisië niet behandeld als betaalmiddel, waardeopslag of wettig betaalmiddel. Ze worden eerder behandeld als een activaklasse voor beleggingsdoeleinden, hoewel de handel in cryptovaluta niet illegaal is.
Eind vorig jaar verklaarde vice-minister van Financiën Yamani Hafez Musa dat cryptocurrencies niet geschikt waren om als betaalmiddel te worden gebruikt omdat ze niet de universele kenmerken van geld vertonen.
Illegale cryptomining neemt toe
Alhoewel Maleisië weleens de volgende crypto centrum kan worden is er minder zekerheid rond de legitimiteit van crypto mijnbouw. De Maleisische regering heeft haar bezorgdheid geuit over de daarmee gepaard gaande milieuproblemen. Dit komt door het grote energieverbruik van crypto mijnbouw. Maar de regering heeft niet verduidelijkt of crypto mining ook echt illegaal is.
Het hoofd van de afdeling strafrechtelijk onderzoek van de Koninklijke Maleisische Politie, Datuk Seri Abd Jalil Hassan, werd onlangs geciteerd toen hij zei dat de illegale bitcoin mijnbouwactiviteit vorig jaar dramatisch is toegenomen, waarbij de waarde van in beslag genomen mijnbouwapparatuur met 4.200% is gestegen ten opzichte van 2020.
“Vergeleken met andere Aziatische landen zoals Australië – waar crypto-regulering bijna niet bestaat – worden cryptocurrencies, cryptobeurzen en handel in Maleisië gereguleerd en geregeld door de Capital Markets and Services (Prescription of Securities) (Digital Currency and Digital Token) Order 2019,” zei Angel Zhong, universitair hoofddocent financiën aan de RMIT School of Economics en expert in handelstrends.
“Er is ook een belastinghervorming aan de gang om het groeiende belang van crypto te erkennen, en de Securities Commission Malaysia houdt nauwlettend toezicht op initial coin offerings om eerlijke handel te bevorderen,” voegt ze eraan toe.
Maleisië mogelijk een crypto centrum vanwege nabijheid van Singapore
Zhong zegt dat Maleisië’s andere voordeel als crypto centrum locatie voor crypto-bedrijven de nabijheid van Singapore is. Dit land, met meer dan 230 blockchain organisaties, heeft de crypto-markt volledig omarmd.
Een van de interessantste crypto-gerelateerde ontwikkelingen in Maleisië is Fusang, dat zichzelf omschrijft als Azië’s eerste volledig vergunde en gereguleerde digitale financiële ecosysteem voor veiligheidstokens en -activa.
Henry Chong, CEO van Fusang zei dat Maleisië’s voordelen als crypto centrum en vestigingsplaats voor crypto-bedrijven onder meer zijn dat het een Engelssprekend land is met een op gewoonterecht gebaseerd rechtssysteem, waarmee veel internationale bedrijven vertrouwd zijn.
Chong merkte verder op dat het Labuan International Business and Financial Centre meer dan 80 digitaal-gerelateerde vergunningen heeft afgegeven en beschrijft het rechtsgebied en zijn regelgevers als “zeer bedrijfsvriendelijk”.
Chong zei dat het bedrijven de flexibiliteit biedt om met internationale markten om te gaan en een uitgebreid wettelijk kader dat digitale transformatie en blockchain innovatie verwelkomt.
Labuan is economisch sterk en politiek stabiel en onder leiding van de Labuan Financial Services Authority hebben de Maleisische autoriteiten zwaar geïnvesteerd in de verbetering van de fysieke infrastructuur. Wie weet wordt Maleisië het crypto centrum van Azië.
https://www.youtube.com/watch?v=jdc3U0D7vKI