De Verenigde Naties (VN) heeft onlangs onderzoek gedaan naar de aanvallen vanuit Noord-Korea op diverse crypto exchanges. Noord-Korea hackt crypto exchanges om het wapenprogramma binnen het land te financieren, aldus de Verenigde Naties.
Noord-Korea hackt crypto exchanges volgens de VN
Binnen de Verenigde Staten (VN) is er een groep onafhankelijke sanctiemonitoren. Zij hebben de afgelopen tijd de acties van Noord-Korea goed in de gaten gehouden. Noord-Korea hackt crypto exchanges volgens hun rapportage. Er worden cryptomunten gestolen van bekende en minder bekende internationale crypto uitwisselingen.
Door middel van digitale invallen maakt Noord-Korea de cryptomunten buit. Mogelijk worden de gestolen cryptocurrencies gebruikt om het wapenprogramma van het land te financieren. Het gaat dan om zowel het nucleaire als het ballistische wapenprogramma.
De waarnemers van de Verenigde Staten hadden de acties van Noord-Korea in eerste instantie ontdekt. Zij hebben hier over gerapporteerd en hun bevindingen gepresenteerd aan het sanctiecomité dat onderdeel uitmaakt van de VN. De bevindingen zijn uiteraard besproken met de VN-Veiligheidsraad voor Noord-Korea.
Een persbureau genaamd Reuters meldde dat zij een kopie van de rapportage hebben ingezien. Ze beweerden dat de rapportage sprak over Noord-Koreaanse cyberaanvallen die vooral gericht zijn op het bemachtigen van cryptocurrencies. Volgens het rapport en de beweringen van Reuters lijken cryptomunten een belangrijke inkomensstroom te zijn voor Pyongyang.
Hoewel er verschillende manieren zijn om cryptocurrencies illegaal of via diefstal te bemachtigen, lijkt het erop alsof Noord-Korea zich vooral richt op de crypto uitwisselingen. Noord-Korea hackt crypto exchanges om vervolgens activa van de platformen te stelen. Ook diverse cryptocurrency bedrijven en financiële instellingen lijken slachtoffer te zijn van de cyberaanvallen van het land.
In de rapportage die Reuters mogelijk heeft bemachtigd is ook een uitspraak gedaan rondom de buit van Noord-Korea. Het lijkt erop alsof de Noord-Koreaanse cyberaanvallen tussen 2020 en medio 2021, dus in een tijdsspan van 1,5 jaar, meer dan 50 miljoen dollar hebben opgeleverd. Dit geld is gestolen van drie crypto exchanges uit verschillende delen van de wereld.
De slachtoffers van de cyberaanvallen
Noord-Korea hackt crypto exchanges om wapens te financieren. De cyberaanvallen van het land zijn niet nieuw. Ook in 2017 en 2018 leek het land diverse crypto exchanges gehackt te hebben om vervolgens veel geld buit te maken in de vorm van digitale activa.
Eind vorig jaar heeft Chainanalysis een rapport gemaakt dat betrekking had tot de cyberaanvallen van Noord-Korea. Naar dit rapport werd ook verwezen in de rapportage die Reuters heeft bemachtigd van de monitoren van de Verenigde Naties.
De rapportage van Chainanalysis beweert dat Noord-Korea eind vorig jaar op zijn minst zeven cyberaanvallen heeft uitgevoerd. Deze aanvallen waren gericht op diverse digitale platformen welke betrokken waren bij het uitwisselen van digitale activa. De buit lag naar schatting op 400 miljoen dollar aan cryptomunten.
Ook een Zuid-Koreaans mediakanaal heeft een bericht geplaatst rondom de hackpogingen van Noord-Korea. Volgens dat bericht stolen hackers uit het noorden een lagere hoeveelheid geld. In het nieuwe rapport stond namelijk dat er 50 miljoen dollar aan cryptomunten was gestolen. Dit is veel lager dan de eerder gerapporteerde 2 miljard dollar. Deze 2 miljard dollar werd gerapporteerd door het VN-panel in 2019 en was volgens de rapportage gestolen door Pyongyang.
Gezien Noord-Korea een erg gesloten land is weten we weinig van wat er precies in het land speelt. De COVID-19 pandemie heeft de grenzen van het land nog meer gesloten. Noord-Korea hackt crypto exchanges maar we kunnen niet zeker weten waar het geld heen gaat.
Hoewel de COVID-19 pandemie een hongersnood met zich mee lijkt te hebben gebracht in het land, lijkt het erop dat het geld niet naar voedsel of landbouw gaat. Mogelijk wordt het geld dat Noord-Korea buit maakt met haar cyberaanvallen besteed aan het wapenprogramma in het land.
Deze vermoedens komen voort uit een bericht van het Koreaanse Centrale Persbureau. Dit bureau heeft laten weten dat het leger van Noord-Korea mogelijk is gaan testen met een grond-tot-grond ballistische raket voor middellange en lange afstand.