Wat heeft de recente crypto crash in 2022 ons geleerd?

De laatste maanden, en vooral de laatste paar weken, zijn zeer moeizaam geweest voor de cryptomarkten. De extreme recente crypto crashes hebben velen tegen digitale activa als belegging en als nieuw financieel systeem doen keren. Financieel adviseurs die er enkele maanden geleden over dachten crypto aan hun praktijk toe te voegen, zullen waarschijnlijk nog eens goed hun huiswerk moeten doen, en terecht. Maar we hebben ook leer kunnen trekken van de recente crypto crash, daarover meer in dit artikel.

Wat is er eigenlijk gebeurd?

Alvorens we inzoomen op de recente crypto crash is het goed om terug te gaan naar november van 2021. Dit was de tijd dat de wereld weer openging na de COVID-19 pandemie. Dit bracht ondere andere problemen met de toeleveringsketen en de productie met zich mee.

Hierdoor begonnen tech-aandelen in waarde te dalen. Ook Bitcoin en crypto begonnen van hun all-time highs te dalen. Op dat moment werd dit over het algemeen gewoon als gezond gezien, zelfs met een terugval van 40%+ in de bitcoinprijs.

Afgelopen mei gebeurde wat niemand had verwacht met Terra. Het $40 miljard kostende laag 1, of basislaag, netwerk verloor in een paar dagen bijna al zijn waarde. Dit duwde de prijs van bitcoin omlaag door gedwongen verkoop in een poging om solvabel te blijven.

Deze drastische val bracht enkele negatieven in verband met crypto aan het licht, met name de centralisatie en de slechte stimuleringsmechanismen. Terwijl de prijzen afvlakten, bleef de algemene economie er slechter uitzien.

Met de hoogste inflatie in 40 jaar, meer problemen met de toeleveringsketen en record energieprijzen begon het gepraat over een komende recessie. Dit leidde tot een een vlucht naar liquiditeit en veiligheid van alle risicovolle activa.

De Nasdaq, de S&P 500 en crypto crashte allemaal. De meervoudige recente crypto crashes van bitcoin en ETH, leidden tot de liquidatie of bijna ineenstorting van verschillende hedge fondsen en leenplatforms, zoals Celsius en Three Arrows Capital. Door de vele gedwongen verkopen daalde de prijzen nog meer.

De meest recente crypto crash van Bitcoin zorgde ervoor dat de koningsmunt tot onder de $20.000 zakte, en ETH tot onder de $1.000. De laatste paar jaar dachten we dat we deze niveaus nooit meer zouden zien.

recente crypto crash

Wat betekenen de recente crypto crash voor adviseurs?

Als adviseur zou je ervoor kunnen kiezen om crypto gewoon een paar jaar te negeren, of helemaal. Op basis van recente crypto crashes zou dit een overweging kunnen zijn. Als je daarentegen nog aan het bepalen bent welke richting je uit moet, zijn hier enkele punten ter overweging.

Netwerken worden nog steeds gebruikt

Terwijl de prijzen van de crypto-activa ver omlaag zijn, worden de netwerken en protocollen die aan die activa ten grondslag liggen nog steeds gebruikt. Juist de mensen die een nieuw financieel systeem nodig hebben, gebruiken het zoals de bedoeling is. En het gebruik van de netwerken zal uiteindelijk de infrastructuur, de adoptie en de waarde van crypto activa aandrijven.

Ook de meest recente crypto crash door liquidatie gebeurde op een zeer traditionele financiële manier. Gecentraliseerde entiteiten gebruikten hefboomwerking met crypto als onderpand. Voor het grootste deel maakten ze geen gebruik van het gedecentraliseerde financiële systeem. De gedecentraliseerde financieringsprotocollen (DeFi) die voor lenen en verhandelen gebouwd zijn, hebben tot nu toe prima standgehouden, zelfs bij de extreme volatiliteit en liquidaties.

Meer inzicht

Terwijl ze in de omhooggaande, speculatieve modus zijn, storten de meeste mensen gewoon geld in munten en protocollen die het hoogste rendement opleveren of kans maken op een buitenproportioneel rendement. Er is maximale FOMO, of fear of missing out, in dit stadium, en we kijken zelden naar de risico’s die beleggers nemen om die rendementen te bereiken, behalve naar de volatiliteit van de activa.

Als we in een situatie zitten zoals we die de afgelopen maanden gezien hebben, beginnen we de risico’s van het onderling verbonden systeem, de hefboomwerking, het gebrek aan transparantie, enz. beter te begrijpen. We hebben het gebrekkige stimuleringssysteem gezien dat in Terra kon worden gemanipuleerd, en de herhypothecering en hefboomwerking van Celsius en Three Arrows Capital.

Als sector krijgen we steeds meer inzicht in de risico’s die inherent zijn aan het systeem, en hoe we die kunnen opsporen voordat ze ons en onze cliënten negatief beïnvloeden. Wat zijn de risico’s van het aanhouden van digitale activa op een beurs, of ze zelfs uitlenen aan een gecentraliseerd bedrijf, en is het rendement dat je ontvangt voldoende om het risico te compenseren?

We worden ook steeds beter in het begrijpen van de waarde van transparantie. Want we kunnen voorspellen op welk niveau grote liquidaties zullen plaatsvinden, en zelfs de partijen aanwijzen die geliquideerd kunnen worden.

Het toegenomen begrip van transparantie en waardestromen draagt ook bij tot een betere potentiële analyse van de waarde van bepaalde protocollen en de daarvoor benodigde tokens.

De cryptomarkt biedt geweldige kansen voor adviseurs

Juist door de recente crypto crash zullen we in de komende 12 maanden waarschijnlijk meer richtlijnen en regelgeving zien. Dit deels om beleggers te beschermen en deels om de dollar te beschermen. Daardoor zullen adviseurs, vermogensbeheerders, instellingen en beleggers zich wat veiliger voelen bij toewijzingen aan crypto.

De groei in waarde en bekendheid van de crypto-industrie in de afgelopen jaren creëerde een enorme groei in de infrastructuur, terwijl er een muur van geld werd opgebouwd in durfkapitaalfondsen die wachten om in het gedecentraliseerde financiële (DeFi) ecosysteem te worden gestoken. Als adviseur kan dit een geweldige kans voor je. De gedecentraliseerde financiële instrumenten van crypto zullen gebruikt blijven worden en blijven groeien.

Laten we ons niet blindstaren op de recente crypto crash, maar leer trekken en vooral weer doorgaan.

Plaats een reactie