Rente uitspraken door Jerome Powell (FED) zorgen voor terugval Bitcoin koers

Gisteren bracht het Amerikaanse Federal Open Market Committee (FOMC) het nieuws over de rentetarieven naar buiten.  In eerste instantie werd gezegd dat er voorlopig geen wijzigingen zijn. De Bitcoin koers kende daarop een korte opleving. Na de rente uitspraken door Jerome Powell, de bestuursvoorzitter van de FED, over rentestijgingen vanaf maart dit jaar leidde echter weer direct tot een terugval.

Forse koersdalingen

Het FOMC is het onderdeel van de Amerikaanse centrale bank dat verantwoordelijk is om de hoogte van de zogenaamde ‘Federal funds rate’ te bepalen. Indirect zijn ze daardoor dus ook verantwoordelijk voor de toename van de hoeveelheid geld.

In de periode voordat het FOMC het nieuws ten aanzien van de rentetarieven bekend was de markt zeer onrustig. Niet alleen de Bitcoin koers maar ook van de verschillende aandelenmarkten doken diep in het rood. De FED, de centrale bank van Amerika, had namelijk al in een eerder stadium laten weten dat men de rentes de komende periode willen laten stijgen. De diverse markten reageerden hier direct op en kenden een groot verval.

Gisteravond kwam het FOMC dus met het statement dat er vooralsnog niets zou gebeuren. Dit zorgde tijdelijk voor een korte opleving van de Bitcoin koers. De rente uitspraken door Jerome Powell brachten hier echter snel verandering in.

Rente uitspraken door Jerome Powell.

Rente uitspraken door Jerome Powell zorgen voor teleurstelling

Na het statement van het FOMC volgde namelijk een speech van bestuursvoorzitter Jerome Powell waarin hij verder inging op de berichtgeving. Hierbij liet hij doorschemeren dat de rente vanaf maart dit jaar zal worden verhoogd. Zoals het er nu naar uit ziet zal dit in vier stappen gedurende het jaar gebeuren.

Daarnaast zei hij dat het opkopen van staatsobligaties stopt. Dit gebeurt overigens wel heel abrupt, en wel met ingang van maart dit jaar. Alle maatregelen zijn volgens Powell bedoeld om de stijgende inflatie het hoofd te kunnen bieden.

In de afgelopen jaren had de FED juist het beleid van renteverlaging en kocht men erg veel staatsobligaties op. Het gevolg hiervan was een bovenmatige liquiditeit op de verschillende financiële markten. Bitcoin, maar ook de aandelenmarkt profiteerden hier volop van.

De rente uitspraken door Jerome Powell zorgden dan ook voor een grote teleurstelling bij de beleggers. Als reactie op de uitspraken begonnen zij massaal te verkopen waardoor alle markten, zo ook die van Bitcoin, rood kleurden.

Rente uitspraken door Jerome Powell

Lastige situatie voor FED

De FED zit overduidelijk in een spagaat. Aan de ene kan willen zij de rentetarieven niet laten stijgen, om de economie te laten draaien. Voorlopig laten ze dan nog even zo. Maar aan de ander kant is de inflatie enorm. De afgelopen maand liep deze op tot zo’n 7 procent. Dit is jaren niet zo hoog geweest. Hier wil men dus absoluut iets aan doen, door het geld weer duurder te maken middels de renteverhogingen in de loop van dit jaar.

In het statement dat werd gegeven, legde men dit als volgt uit:

“Momenteel is de inflatie hoger dan 2% geworden en de arbeidsmarkt sterk is, verwacht het Comité dat het binnenkort passend is om de bandbreedte voor de federal funds rate te verhogen. Het Comité heeft besloten het maandelijkse tempo van zijn nettoaankopen van activa verder te verlagen en deze begin maart te beëindigen.”

Wat waren de gevolgen van deze uitspraken van de FED op de prijs van Bitcoin? Zoals gezegd, schoten de koersen van verschillende activa naar aanleiding van dit nieuws omhoog. Zo tikte de Bitcoin koers in slechts enkele minuten na publicatie van het nieuws de 39.000 USD aan. Als reactie op de rente uitspraken door Jerome Powell leverde Bitcoin deze stijging van 3,5% weer net zo hard in. Het is nu de vraag wat de effect zal zijn de komende weken. 

https://www.youtube.com/watch?v=TRjgMj_cDw0

Plaats een reactie