Rusland wil de sancties van 2022 in digitale roebels betalen

De Centrale Bank van Rusland en deelnemende commerciële banken willen verschillende soorten betalingen met de digitale roebel uitproberen, meldde de Russische pers. Het plan is om te experimenteren met smart contracts en transacties in verband met aankopen van onroerend goed en crypto-activa.

Introductie digitale roebels

Rusland is al afgesneden van de wereldwijde betalingsmarkten, waaronder SWIFT. Daarnaast werden er na de invasie van Oekraïne op 24 februari sancties opgelegd en werden er voor meer dan €560 miljard aan tegoeden in het buitenland bevroren.

Een steeds meer financieel in het nauw gedreven Rusland overweegt nu alle mogelijkheden om zijn economie overeind te houden, zo niet stabiel te houden. Het land wil nu zelfs een “digitale” roebel creëren.

Rusland is niet het eerste land dat zijn digitaal geld capaciteiten ontwikkelt om zijn financieel systeem te moderniseren. In 2020 waren de Bahama’s het eerste land dat een nationale digitale munt lanceerde. In 2021 ontwikkelde Nigeria de e-Naira, een digitale munt die gebruikt wordt voor betalingen in de winkel en geldoverdrachten.

Antigua en Barbuda, Dominica, Grenada, Montserrat, St. Kitts en Nevis, Saint Lucia, en St. Vincent en de Grenadines in de Oost-Caribische Unie hebben allemaal hun eigen digitale munteenheden ontwikkeld. Ondertussen zei Jamaica dat het dit jaar zijn eigen digitale munt zal lanceren.

In Europa is de Europese Centrale Bank (ECB) begonnen met een twee jaar durende “onderzoeksfase” van haar project om in oktober 2021 een digitale euro te lanceren, terwijl Zweden al bezig is met het testen van de e-krona.

Enkele van ’s werelds grootste economieën stappen ook aan boord. Zo is India van plan tegen 2022-23 een digitale roepie in te voeren en China deed dit jaar tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing een proef met een digitale yuan.

Met digitale munten kunnen landen het beste halen uit moderne technologieën zoals cryptocurrency, zonder de controle over het financiële systeem los te laten. In het geval van digitale munten is het de centrale bank van een land die belast is met de uitgifte van digitale munten en rekeningen die door de overheid worden gesteund.

digitale roebel

Hoe kan cryptocurrency Rusland mogelijk redden?

Cryptocurrency – per definitie het alternatieve betaalmiddel – zou Rusland kunnen helpen om alle blokkades op de traditionele markten te omzeilen die westerse bondgenoten tegen het land hebben opgeworpen. Vertrouwen op crypto om binnenlandse en internationale betalingen te doen zou de binnenlandse situatie in Rusland kunnen verlichten. Hierdoor worden burgers afgeschermd van het direct getroffen worden door westerse sancties.

Recente rapporten van de Russische regering, die niet onafhankelijk geverifieerd werden, zeiden dat Russen meer dan €200 miljard aan cryptocurrencies bezitten. Maar het valt nog te bezien in hoeverre Poetin’s regering bereid zal zijn de controle los te laten en een gedecentraliseerd financieel systeem te omarmen dat niet helemaal past bij de controlerende en gecentraliseerde stijl van leidinggeven van het Kremlin.

Bank van Rusland lanceert smart contracts op platform voor digitale roebel

De centrale bank van Rusland is van plan om volgend jaar april te beginnen met de invoering van smart contracts met de digitale roebel, onthulde het dagblad Izvestia deze week, waarbij het de toezichthouder citeerde. Tot die tijd zal de nieuwe incarnatie van de nationale fiat op de proef gesteld worden in verschillende scenario’s, waaronder geautomatiseerde betalingen en andere transacties tussen individuele gebruikers en bedrijven, zoals de aankoop van onroerend goed.

De Bank van Rusland legde in december 2021 de laatste hand aan het prototype platform van haar centrale bank digitale munt (CBDC). In januari van dit jaar sloten een dozijn Russische banken zich bij het proefproject aan. In de eerste fase geven de deelnemers digitale roebels uit, zetten portemonnees op voor banken en burgers, en voeren overschrijvingen tussen hen uit. In de tweede fase van de proef worden smart contracts voorgesteld.

Smart contracts vergemakkelijken de uitvoering van contractvoorwaarden zonder dat er een derde als borg bij betrokken is, legde Promsvyazbank (PSB) uit. Het geld wordt bewaard in een smart contract wallet op het digitale roebelplatform en naar de wallet van de verkoper gestuurd zodra de eigendomsrechten zijn overgedragen. Rosbank voegde eraan toe dat de technologie kan worden ingezet voor gerichte financiering van een aankoop van onroerend goed door een geldschieter.

De digitale roebel smart contracts zullen grote bedrijven in staat stellen complexe transacties uit te voeren, werkte Vneshtorgbank (VTB) uit voor het artikel. De bank, die ook aan de proef deelneemt, vertelde Izvestia dat ze van plan is in september te beginnen met het testen van de aankoop van digitale financiële activa (DFA’s) met digitale roebels.

DFA’s is de huidige juridische term die cryptocurrencies en tokens in Rusland beschrijft. Een nieuw wetsvoorstel “On Digital Currency”, bedoeld om het regelgevend kader voor crypto-activa uit te breiden, zal dit najaar door de Russische wetgevers worden behandeld. Financiële en technologische beperkingen die Rusland zijn opgelegd vanwege zijn oorlog in Oekraïne kunnen ook een impuls geven aan het digitale roebelproject, zeggen deskundigen in Moskou.

Plaats een reactie