Veel crypto-experts en crypto-analisten voorspelden dat 2022 een vloedgolf van crypto regelgeving en crypto wetgeving zou brengen. Op 1 januari 2022 leek dat al het geval te zijn, want één land lijkt zich voor te bereiden op het snel uitbrengen van crypto wetgeving. Bereidt Turkije zich voor op een sprint naar een nieuwe crypto wetgeving?
Inhoudsopgave
Flinke waardedaling van lira, Erdogan roept op om spaargeld in Turkse lira te houden
President Erdogan eiste, bij het aanbreken van het nieuwe jaar, dat Turken hun spaarvermogen in de Turkse lira moeten aanhouden. Daarnaast zei hij dat de recente volatiliteit van de wisselkoers merendeels onder controle is. Dit nadat de lira de afgelopen twee maanden flink verzwakt is geweest.
“Ik wil dat al mijn burgers hun spaargeld in ons eigen geld houden, dat ze al hun zaken met ons eigen geld doen, en ik raad dit aan. Laten we een ding niet vergeten: Wanneer we ons eigen geld niet als maatstaf nemen, zijn we gedoemd te falen. De Turkse lira, is ons geld, dat is waarmee we mee vooruit moeten gaan. Niet met welke vreemde valuta dan ook, ” zo zei Erdogan in een toespraak in Istanbul.
Erdogan riep in een toespraak tot een zakengroep de Turken ook op hun goudspaargeld in het banksysteem te brengen. Hij herhaalde ook zijn onorthodoxe opvatting dat de rente de oorzaak van de inflatie is.
Cryptowetgeving in de maak?
De aankondiging komt nu het land machtig worstelt tegen de stijgende inflatie als gevolg van de depreciërende munt. De afgelopen dagen daalde de lira op een gegeven moment in een paar minuten 7%.
De vraag die veel cryptobeleggers momenteel bezighoudt is waarom Erdogan deze oproep deed. Is het mogelijk dat deze oproep om terug te keren naar de eigen munt een signaal is van aanstaande crypto wetgeving in het land?
In de laatste dagen van 2021 citeerde de Daily Sabah dat de president gezegd had dat de crypto wetgeving om cryptocurrency te reguleren klaar was. Bovendien lijkt snelheid belangrijk te zijn bij het nieuwe crypto wetgevingsvoorstel.
Volgens berichten verklaarde Mustafa Elitaş, vice-voorzitter van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK Partij) factie, dat de gemeenschappelijke mening van de deelnemers is dat de crypto-wetgeving zo snel mogelijk moet worden ingevoerd.
Terwijl de lira in 2021 kelderde, merkten internationale media op dat Turken hun spaargeld omzetten in goud, vreemde valuta en zelfs cryptovaluta om hun rijkdom veilig te stellen.
In de context van deze ontwikkeling zijn een dringend crypto wetgevingsvoorstel en een daaropvolgende oproep om rijkdom weer in de lira om te zetten zinvol. Bovendien is een belasting op crypto ook een optie om Turken van cryptovaluta af te houden.
Hoewel de eerste berichten over het crypto-wetgevingsvoorstel niet lijken te hinten op een algemeen verbod, meldde Hürriyet Daily News dat het crypto-wetgevingsvoorstel zou kunnen leiden tot het beboeten of zelfs opsluiten van crypto “dienstverleners” die geen toestemming krijgen om te werken.
Volgens Elitaş hebben ongeveer vijf miljoen mensen uit het land rekeningen op cryptocurrency platforms. Al met al suggereren wereldgebeurtenissen en politieke uitspraken dat als Turkije van plan is zijn crypto wetgeving in 2022 te handhaven. Dit kan wel eens eerder vroeger dan later zou kunnen gebeuren.
Binance werd tijdens de kerstdagen hard getroffen door de Turkse autoriteiten
Binance had geen erg vrolijk Kerstfeest 2021 toen de Turkse Onderzoeksraad voor Financiële Misdrijven [MASAK] de crypto-beurs met een boete van $750.000 trof. Dit was omdat Binance de wetgevingten van het land voor crypto-uitwisselingsplatforms zou hebben overtreden door gebruikersgegevens niet af te staan die de toezichthouders wilden hebben.
Speciale wetgevinggeving voor cryptoplatforms in Turkije werd van kracht in het voorjaar van 2021. De boete die Binance eind december kreeg is echter een teken dat Turkije zich misschien opmaakt om zijn crypto sector strenger te reguleren.
https://www.youtube.com/watch?v=rU6h5bxmoAI