Recep Tayyib Erdoğan, de controversiële president van Turkije, onthulde onlangs dat hij nog steeds geen fan is van cryptocurrencies. In feite beweerde hij dat Turkije oorlog met crypto aan het voeren is. Hij liet onlangs tijdens een vraag- en antwoordsessie in Mersin, een havenstad in het zuiden van Turkije, weten dat hij absoluut niet van plan is cryptocurrencies te omarmen. Integendeel, de Turkse regering voert een aparte oorlog met crypto.
Inhoudsopgave
Bitcoin al verboden in Turkije en verdere regulering is nodig
Al eerder dit jaar begon Turkije met de oorlog met crypto. In april van dit jaar kwam het nieuws van de Turkse centrale bank naar buiten dat het voortaan verboden is in het land betalingen met Bitcoin of andere cryptocurrencies te doen. Je kunt dus wel Bitcoin hebben, maar er geen dingen mee kopen. Bovendien is het betalingsbedrijven verboden om stortingen of opnames van cryptobeurzen te verwerken. Turkse gebruikers kunnen nu alleen nog Turkse lira naar cryptocurrency uitwisselingen sturen vanaf hun bankrekeningen.
Kort daarvoor werden twee grote cryptocurrency beurzen in het land gesloten die betrokken zouden zijn geweest bij een zogenaamde exit scam. Juridische onzekerheid rond Bitcoin, de extreme volatiliteit en de criminaliteit ervan werden genoemd als de belangrijkste redenen voor dit besluit. Maar eigenlijk was ook dit een vorm van de Turkse oorlog met crypto.
Het is interessant op te merken dat daar waar Turkije nu oorlog met crypto voert, Turkije aanvankelijk een blockchain en crypto hub wilde worden. Erdogan beweerde dat het land “zeker” geen probleem heeft met de opkomst van digitale activa. Tot nu toe staat die uitspraak echter haaks op de daden van Turkije en zijn regering.
Turkije presenteert in oktober wetsvoorstel regulering cryptomarkt
Binali Yıldırım, voormalig premier van Turkije, voegde er tijdens het vragenuurtje met de studenten aan toe dat crypto problemen veroorzaakt en sterk gereguleerd moet worden. Volgens Yıldırım investeren mensen die crypto gebruiken in een “denkbeeldige toekomst”, maar worden ze daarna het slachtoffer van grote verliezen. Hij zegt dat het nodig kan zijn om meer regelgeving betreffende crypto in te voeren en dat momenteel al studies over het onderwerp begonnen zijn.
De vice-minister Şakir Ercan Gül kondigde vorig jaar aan dat de cryptowet in oktober 2021 aan de Turkse Grote Nationale Assemblee zal worden voorgelegd. Dit is het wetgevende orgaan van Turkije dat maar één kamer heeft. Gül vindt dat crypto-activa ook in Turkije strenge regulering en toezicht nodig hebben, en niet alleen in West-Europa of de Verenigde Staten. Het doel van het wetsvoorstel is particuliere investeerders te beschermen, witwassen te voorkomen en het toezicht op cryptobeurzen te verbeteren.
Het komende wetsvoorstel definieert verschillende soorten crypto-activa. Het behandelt ook meer specifiek de uitgifte en distributie van nieuwe cryptocurrencies. In het nieuwe beleid stellen zij ook de voorwaarden waaraan custodials moeten voldoen. Dit zijn partijen waar Bitcoin-eigenaren hun sats in beheer kunnen afgeven, dus eigenlijk een Bitcoin-bank met full-reserve.
Het wetsontwerp bepaalt ook het minimumkapitaal dat cryptobedrijven moeten hebben. Ze hebben echter nog even de tijd om zich aan te passen. Dit zou particuleren meer zekerheid moeten geven en hen dus beschermen tegen een financieel fiasco.
Digitale lira op komst
De verklaring van Erdogan over de oorlog met crypto kwam kort nadat de Turkse Centrale Bank eerder deze maand een nieuw onderzoeksplatform lanceerde dat zich richt op de mogelijkheid van een digitale lira. Deze “e-lira” is een digitale munt die door de centrale bank wordt uitgegeven.
Het onderzoeken van de mogelijkheden betreffende de lancering van het digitale equivalent van de lira staat al sinds 2019 op de agenda. In die tijd was de uitgifte van een zogenaamde digitale munt van de centrale bank namelijk opgenomen in het jaarlijkse presidentiële programma van Erdogan.
In de eerste testfase van een digitale nationale munt moet de haalbaarheid van de lancering van een digitale lira in het land worden beoordeeld. Het plan is om de resultaten begin volgend jaar bekend te maken.
Voorlopig is het in ieder geval duidelijk dat Turkije oorlog met crypto aan het voeren is en op dit niet ’s werelds meest Bitcoin-vriendelijke land is. Op dit moment voert Turkije oorlog met crypto. Misschien is Erdogan niet zo blij dat de Erdogan munt nooit van de grond is gekomen. In elk geval verklaart hij vaker de oorlog aan alles en iedereen. Dus dat hij de oorlog verklaart aan crypto is niet erg schokkend.
https://www.youtube.com/watch?v=Ewb_DYX3JDo