Hoe veilig is crypto nu nog? Hier kun je onder andere op letten

Veilig beleggen, kan dat nog? Crypto belegger Amdax loopt al jaren voorop als het gaat om veiligheid en transparantie. Het Amsterdamse bedrijf richt zich op klanten die op zoek zijn naar een verstandige vermogensbeheerder met een wat meer lange termijnvisie. En waar veel crypto bedrijven met het zweet op het voorhoofd naar de overheid kijken, zoekt Amdax de regelgeving juist op. Zo was Amdax het eerste crypto bedrijf dat een registratie wist te bemachtigen bij De Nederlandsche Bank (DNB).

veiligheid

Interview met CEO

Lucas Wensing is de oprichter en CEO van Amdax. Hij heeft niet zo heel lang geleden nog een interview gedaan met de Quote en daar zijn interessante dingen uit voort gekomen.

‘Wij zijn begonnen als bewaar partij, en stonden als eerste crypto partij geregistreerd bij DNB. Nu doen we dus ook aan crypto vermogensbeheer, en die combinatie is vrij uniek. Het zorgt ervoor dat wij een partij zijn die zich vanaf het begin maximaal aan de regels en toezicht vereist.’

‘Wij werken met een crypto kluis die we uitgebreid hebben laten controleren, samen met alle processen daaromheen, door partijen die daar heel streng in zijn: kantoor Grant Thornton, onder begeleiding van Deloitte.

Daarmee zijn wij de eerste crypto dienstverlener van de Europese Unie die een ISAE-3000 Type-1-audit hebben doorstaan. Hoe dit bij ons is getoetst, betekent dat we de procedure hebben doorstaan waardoor alle klanten ten alle tijden alle gelden kunnen opnemen. Uiteraard kunnen onze klanten het volledige rapport bij ons opvragen.’

Dit is uiteraard erg geruststellend om allemaal te weten, maar het gebeurt nog regelmatig dat mensen toch de mist ingaan en dit komt vooral doordat beleggers niet aankloppen bij een bedrijf, zoals Amdax. Mocht je er zelf nog niet aan gedacht hebben, is dit je kans om risico’s te voorkomen.

Dag van de privacy

Het is alweer een aantal weken geleden, maar wel goed om nog even bij stil te staan. Het was namelijk op 28 januari Data Privacy Day of Europese Dag van de Privacy. Als crypto beleggers is dit toch wel een dag om op te letten, want je kunt er jezelf alleen maar mee helpen.

Deze dag is niet zomaar gekozen. Op 28 januari 2024 heeft de Raad van Europa in Straatsburg namelijk het Dataprotectieverdrag getekend. Hier is het Europees grondrecht op het beschermen van je persoonsgegevens verwerkt.

Als je cryptocurrencies bezit, dan kun je verschillende dingen doen. Zo kun je ze in hardware wallets opslaan. Dit zijn speciale apparaatjes waar je de private keys van je bezit offline op kunt slaan. Dit heeft voor- en nadelen. Aan de ene kant loop je zo niet de kans dat je je coins aan een bedrijf als FTX geeft, maar aan de andere kant moet je ze wel zelf goed bewaren.

Crypto exchanges koppelen je wallet eigenlijk aan jouw identiteit – ID-controles zijn tegenwoordig namelijk verplicht. De enige controleur bij het gebruik van hardware wallets ben je zelf, zo ben je van bijna geen enkele derde partij afhankelijk. Wel moet de fabrikant van de hardware wallet voor goede beveiliging zorgen. Populaire apparaatjes zijn die van Ledger en Trezor.

crypto veilig

Veilig gebruik van VPN

Iets gangbaarder is het gebruik van Virtual Private Networks of VPN’s. Hiermee kun je je IP-adres verhullen. In de afgelopen jaren is dit steeds meer naar voren gekomen. Dit is niet altijd handig in het gebruik van een gecentraliseerde exchange, die houdt over het algemeen namelijk bij welke IP-adressen je gebruikt. Zodra je een nieuw IP-adres gebruikt, moet je deze dus verifiëren via je e-mailadres.

Toch kan het handig zijn, bijvoorbeeld voor als je je exchange niet helemaal vertrouwt. Ook komt een VPN van pas als je transacties doet vanaf je eigen hardware wallet of software wallet. Je hoeft je niet altijd zorgen te maken dat derde partijen via transacties je IP-adres kunnen achterhalen, maar soms zijn hier wel manieren voor.

Helaas komt de digitale wereld ook gepaard met het gevaar van malware. Er is tegenwoordig geen gebrek meer aan computervirussen, en deze worden zelfs gebruikt om specifiek crypto-bezitters te beroven. Hacks waren in 2023 opnieuw bijna aan de orde van de dag. Zo zijn talloze handelsplatformen en decentralized finance (DeFi) protocollen gehackt voor miljoenen dollars.

Het up-to-date houden van je hardware en software helpt hierbij. Updates komen vaak met een betere beveiliging, zodat je zonder al te veel moeite relatief goed beschermd bent.

Het moet je niet afschrikken, want net als Amdax helpt ook Bitvavo je om zo veilig mogelijk te beleggen. Je bent tot niets toe verplicht, maar als je een kijkje neemt, zul je al snel zien dat je in goede handen bent.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie