Het is alom dat de cryptowereld volop in de belangstelling staat van de onderwereld. Vooral vanwege het feit dat zij het als anoniem ervaren en cryptovaluta in een mum van tijd over de gehele wereld te verplaatsen zijn. Het witwassen van cryptocurrencies komt ook veelvuldig voor. Volgens een onderzoek van Chainalysis, blijkt dat er het afgelopen jaar voor zo’n 8,6 miljard USD aan cryptovaluta zou zijn witgewassen. Dit betekent een stijging van 25 procent ten opzichte van het jaar daarvoor maar dit is nog altijd ver onder het record van 2019.
Witwassen van cryptocurrencies
Chainalysis zegt in het rapport dat er naar hun eigen schatting sinds 2017 voor bijna 33,4 miljard USD aan cryptovaluta is witgewassen. Omgerekend is dit dus bijna 30 miljard Euro. In 2019 werd er een absoluut record neergezet van 10,9 miljard USD. Dit zijn dus enorme bedragen waar de autoriteiten van vrijwel alle landen zich dan ook terecht zorgen om maken. Vooral in het Verenigd Koninkrijk maak de politie dan ook jacht op dergelijke praktijken.
Alhoewel het om enorme bedragen gaat, moeten we ons wel realiseren dat het bedrag dat is gemoeid met het witwassen van cryptocurrencies echter in schril contrast staat met het bedrag dat jaarlijks aan fiatgeld wordt witgewassen. Naar schatting wordt er namelijk ieder jaar weer het astronomische bedrag van zo’n 2 biljoen USD via vooral de drugs- en wapenhandel witgewassen. Een dergelijke schatting is volgens Chainalysis heel lastig te maken. Men zegt dat het dan ook goed mogelijk is, dat het werkelijke bedrag dat hier mee is gemoeid, nog veel hoger is. Het onderzoeksbureau zegt in hun rapport hierover het volgende:
“Het grootste verschil tussen het witwassen van cryptocurrencies en de witwaspraktijken op basis van fiat geld is dat we, door de fundamentele transparantie van de blockchains, eenvoudiger kunnen nagaan op welke wijze de criminelen cryptocurrencies tussen hun wallets en services verplaatsen bij de pogingen om hun cryptogeld om te zetten in contanten.”
Criminelen ontdekken de DeFi-protocollen
Wat het onderzoeksbureau ook heeft geconstateerd, is dat het afgelopen jaar voor het eerst de centraal georganiseerde exchanges, minder dan 50 procent van de totale waarde van de witgewassen cryptocurrencies vertegenwoordigden. Naar verluidt zou dit in 2021 zijn gegaan om zo’n 47 procent. Hieruit zou je kunnen concluderen dat de criminelen nieuwe wegen hebben gevonden voor het witwassen van cryptocurrencies.
Hierover zeg Chainalysis in hun rapport dat het vooral de DeFi-protocollen zijn die een flinke stijging in illegale activiteiten hebben laten zien. Waren de DeFi-protocollen in 2020 nog goed voor slechts zo’n 2 procent van de totale hoeveel witgewassen geld, steeg dit het afgelopen jaar tot ongeveer 17 procent. Hier kan je dus met recht spreken van een significante stijging.
Naast het hierboven genoemde feit zagen naast de DeFi-protocollen ook miningpools en mixers een substantiële stijging. Deze worden via illegale adressen ontvangen. Als we naar de verschillende activa kijken, dan zie je bij de altcoins de grootste concentratie, aangezien het feit dat 68 procent van de witgewassen crypto’s naar de top 20 van stortingsadressen ging die voor illegale activiteiten worden gebruikt. Hierna volgende Ethereum (ETH) met 63 procent, de stablecoins met 57 procent. Veruit het minst geconcentreerd was Bitcoin (BTC). ‘Slechts’ 19 procent ging naar de genoemde top 20 stortingsadressen.
In ons eigen land werken het OM, de landelijke recherche en de FIOD geregeld samen bij onderzoeken naar het witwassen van cryptocurrencies. In de tweede helft van vorig jaar werd voor ruim 25 miljoen Euro aan cryptocurrencies in beslag genomen. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de diverse Exchanges, die volgens de Nederlandse wet verplicht zijn om aan dergelijke onderzoeken mee te werken. Er is een lijst opgesteld door Europol Platform for Experts met signalen die kunnen duidelijk op het witwassen van geld.
https://www.youtube.com/watch?v=aQGmLJvf4BM