Welke crypto hardware wallet kopen?
Ben jij ook één van die Nederlanders waarvan de afgelopen jaren zijn crypto portfolio enorm gestegen is?
Ja?…
Mooi, dan wordt het tijd voor voor een crypto hardware wallet.
Als je een crypto hardware wallet kopen wilt ben je op de juiste pagina beland!
Stel dat je hebt besloten om te investeren in Bitcoin of in een andere cryptocurrency. Je hebt de munten gekocht op een beurs maar je vraagt je af wat je nu het best kunt doen.
Dé beste stap die je kunt nemen is het overzetten van jouw cryptomunten naar een beveiligde wallet. Alleen met een wallet weet je zeker dat jouw munten op een veilige manier bewaard kunnen worden.
Eén van de meest populaire soort wallets die je maar kunt gebruiken is de hardware wallet. Wat is een hardware wallet? En welke soorten hardware wallets zijn er te vinden? Om hier antwoord op te krijgen is het handig om snel verder te lezen. In dit artikel laat ik het je namelijk allemaal zien!
Inhoudsopgave
Wat is een hardware wallet?
Een wallet is in principe te vergelijken met een normale portemonnee. Nu cryptomunten digitaal zijn moet je deze munten natuurlijk ook digitaal ‘bewaren’. Een hardware wallet is een soort USB-stick die je kunt gebruiken om jouw munten op te zetten.

In tegenstelling tot je account op een bitcoin exchange is het met een hardware wallet onmogelijk voor hackers om jouw munten in handen te krijgen. Dit komt met name door het feit dat de hardware wallet nooit is verbonden met het internet.
Deze wallet gaat alleen aan als je hem in je computer stopt. Met behulp van een speciaal bestandje kun je jouw munten naar een exchange als Bitvavo sturen of vice versa. Van alle wallets is de hardware wallet het veiligst.

Wat zijn de voordelen & nadelen van een hardware wallet?
Het is zeer verstandig om crypto’s die jij voor de lange termijn gaat investeren in Bitcoin of andere cryptomunten op een hardware wallet. Uiteraard zitten er voor en nadelen aan, deze zal ik nu onderbouwen.
Wat zijn de voordelen
- Veilig: Een hardware wallet is na een papieren wallet de veiligste methode om je crypto & bitcoins op te slaan.
- Offline opgeslagen: Je private keys zijn veilig offline opgeborgen ver weg bij hackers.
- Anti-virus: Je hoeft niet bang te zijn voor virussen i.v.m. de vaak meegeleverde mallware.
- Pincodes: Je hardware wallet is beveiligd door middel van zeer geavvanceerde high tech beveiliging. Als extra beveiliging moet je een woorden reeks toevoegen aan deze beveiliging wil je bij je crypto’s komen. Vaak wordt deze bij het herstellen gebruikt, als je bijvoorbeeld je pincode of wachtwoord kwijt bent geraakt.
- Meerdere crypto bewaren: Op een hardware wallet kun je meerdere crypto coins tegelijk bewaren.

Wat zijn de nadelen
Wat zijn de nadelen van cryptocurrency opslaan op een hardware wallet? Eigenlijk niet veel, ik heb er el een paar voor je kunnen bedenken. Of dit geldige redenen zijn voor de nadelen dat mag je zelf toetsen.
- Niet gratis: Het belangrijkste nadeel: Een hardware wallet is niet gratis. Bij een crypto exchange staan je crypto’s gratis! Echter veel minder veilig, daar hebben we het al over gehad.
- Bereikbaarheid: Je digitale munten die je op een hardware wallet zet kun je niet direct verhandelen. Je slaat ze namelijk off-line op en zijn niet 1,2,3 te bereiken. Wil je ze verkopen dan zal je eerst de crypto coins moeten versturen naar bijvoorbeeld Bitvavo of Binance.
- Snelheid: Doordat je tokens minder goed te bereiken zijn mis je snelheid. Moet je snel cryptomunten verkopen doordat de koers keldert? Dan mis je als ze op een hardware wallet staan kostbare minuten. Echter kun je ook denken… ik investeer voor de long term dus mocht de koers dalen, wat maakt dan die 2 tot 5 uur (bij een Bitcoin transactie) uit?

Is crypto bewaren op een exchange veilig?
Voordat ik in kan gaan op de hardware wallet zelf is het handig om even te kijken naar de reden waarom een wallet van cruciaal belang is. De belangrijkste reden is dat dit de enige manier is om je munten echt veilig op te slaan.
Indien je jouw munten op een beurs hebt gekocht dan heb je de controle over de munten niet zelf in handen. De zogeheten privésleutels van de Bitcoins die je hebt gekocht zijn in handen van de beurs. Hoewel de beurs vaak geen kwaadwillende partij is kan het wel zo zijn dat de beurs ooit gehackt wordt.
Dit is geen gevaar wat je zomaar opzij moet schuiven. Tijdens de MT GOX hack zijn er namelijk honderden miljoen euro’s aan cryptomunten gestolen door hackers. De mensen die hun geld op de beurs hadden staan konden fluiten naar hun vermogen. Het probleem? Al deze mensen hadden geen eigen wallet.
- Een exchange kan gehacked worden
- Je cryptomunten staan online
- Geen controle over de private keys
Welke hardware wallet is het beste?
Als je ondertussen een behoorlijke crypto portfolio hebt opgebouwd wil jij weten wat je beste hardware wallet is. En dat is belangrijk want daar zit wel degelijk verschil in! Je kunt een crypto hardware wallet kopen van een bewezen A-merk of B-merk. Ik raad je aan om voor één van de hardware wallets te gaan die ik beschrijf op deze pagina.
Hieronder heb ik de meest bekende soorten hardware wallets van dit moment voor je op een rijtje gezet:

- Ledger Nano X – De Ledger Nano X is de tweede generatie hardware wallet van Ledger. Ledger’s eerste cryptocurrency wallet, de Ledger Nano S, was een van de eerste hardware wallets die je kon kopen. Door de prima beveiliging en de lage prijs is dit een goede optie om voor te kiezen. De Nano X lijkt op een USB-stick en kan worden aangesloten op je apparaat via USB of Bluetooth.
- Trezor Model T – Trezor is ook een prima optie om te kiezen. De Trezor Model T lijkt erg op de Ledger. Nadeel is alleen wel dat de Trezor echt een stuk duurder is. Het Model T maakt gebruik van een touchscreen. Dit is handig voor beginners die nog niet echt bekend zijn met een hardware wallet.
- Ledger Nano S – De Ledger Nano S is de eerste hardware wallet die je kon downloaden. Net als zijn opvolger is de Nano S compatibel met duizenden cryptocurrencies. De Nano S wordt niet geleverd met een USB type-C-kabel, dit maakt het wat minder handig als je een vrij nieuwe smartphone hebt. Voordeel is wel dat de Nano S echt super voordelig is.
- BitBox – De BitBox hardware wallet is ontwikkeld en gefinetuned in Zwitserland. Focus ligt zoals je kunt begrijpen op veiligheid, dit doen alle wallet fabrikanten echter doet Bitbox er een stapje bovenop. Het bedrijf focust zich alleen op het veilig opslaan van Bitcoin, Ethereum & ERC20 cryptomunten.
Tip – Koop nooit tweedehands hardware wallets
Een superbelangrijke tip die ik je echt mee moet geven is om nooit te kiezen voor tweedehands hardware wallets. Er zijn namelijk oplichters die een speciaal bestandje op dit apparaatje kunnen zetten waarmee ze jou alsnog kunnen hacken. Alleen met een nieuwe weet je zeker dat je het echt op de veiligste manier aan weet te pakken.
Door te kiezen voor een hardware wallet zorg je ervoor dat je de volledige controle over je cryptomunten behoudt. Dit zorgt ervoor dat je met een gerust hart kunt beleggen in alle mogelijke soorten digitale cryptocurrencies.
Advies welke hardware wallet kopen?
Voor mij is dit geen moeilijke vraag, ik gebruik al jaren met tevredenheid een Ledger Nano X. Het bedrijf is al jaren bekend in de Bitcoin wereld en heeft het vertrouwen gewonnen bij het grote publiek.
Uiteraard adviseer ik jou niet om een Nano S te kopen. Als ik jou was zou ik voor de grote broer de Nano X gaan…
De Ledger Nano X is iets duurder dan zijn kleine zusje de Nano S. Echter kun je veel meer cryptomunten tegelijk beheren in de Ledger live software. Bij de Nano S kun je namelijk maar maximaal 3 crypto assets tegelijk beheren. Uiteraard is het wel mogelijk om alle cryptomunten die Ledger aanbied op te slaan op de Nano S.
Ben je beginner, en ga jij je eerste crypto hardware wallet kopen?
Ja?… Twijfel dan niet langer en ga voor een Ledger wallet.
Beste crypto hardware wallet kopen
Dit is onze hardware wallet top 3. Alle drie de crypto portemonnees zijn veilig en aan te raden. Het is maar net de vraag hoeveel geld je er aan wil besteden en wat jij belangrijk vindt. De populairste van de 3 is bij uitstek de Ledger Nano X, prijs kwaliteit vind ik deze ook het beste! Maar heej, dit bepaal jij lekker helemaal zelf.
Succes met kiezen!
Hardware wallet top 4
Er zijn heel veel bedrijven op de markt die hardware wallets maken, uiteraard zijn deze niet allemaal goed. Wij hebben voor jou de wallets op een rij gezet waarvan wij vinden dat deze goed, veilig en constant zijn. Ik ben benieuwd wat je van onderstaande lijst vind!
Ledger Nano X
Een Ledger Nano X is de hardware wallet voor iedere beginner op de cryptomarkt. De wallet is gemakkelijk te installeren en makkelijk te koppelen aan Ledger Live doormiddel van bluetooth.
Je kunt meer dan 100 apps installeren op de Ledger Nano X. Zo hoef je niet steeds apps te deinstalleren zo wel het geval was bij de Ledger Nano S. Onderstaand nog een opsomming van Pro’s en Cons.
Pros: Cons:

Trezor T
De Trezor T hardware wallet is DE hardware wallet van dit moment. Het bedrijf investeert enorm in veiligheid van de wallet. Met de Trezor T zorg jij ervoor dat jij de baas bent van je crypto en niet de exchange. ‘Not your keys, not your crypto‘!
De Trezor T is voorzien van een 1.54″LCD kleuren scherm van 240×240 pixels. De wallet is tot -20°C en + 60°C veilig te gebruiken. De 168 MHz ARM processor (Cortex-M4) zorgt voor snel en veilig gebruik. Al met al is de Trezor T de RR (Rolce Royce) onder de hardware wallets.
Pros: Cons:

Ledger Nano S plus
Ledger is hét crypto hardware wallet merk. Als één van de eerste op de cryptomarkt begreep het bedrijf; ‘Not your keys, not your crypto’. Haal veiligheid in huis met de Ledger Nano S plus. Zorg dat jij de controle terug krijgt over je crypto assets.
De Ledger Nano S plus kun je zien als de geupgrade versie van de traditionele Nano S. Zo heb je met de Nano S+ meer geheugen en kun je maximaal 100 apps opslaan. Dit was bij zijn voorganger slechts 3, helaas beschikt dit device nog niet over een bluetooth module, dan moet je toch echt bij de Ledger Nano X zijn.
Pros: Cons:

Trezor One
Trezor is na Ledger het 2e bedrijf op de crypto hardware wallet markt. Het parade plaatje is de Trezor T, maar het kleine broertje doet daar niets aan onder. Nouja, bijna niets. Wat maakt de Trezor One goed? Onderstaand een opsomming over de Trezor One.
De Trezor One hardware wallet beschikt over een helder OLED scherm van 128×64 pixels. Met de Micro USB verbind je het device gemakkelijk met je PC. De 120 MHz ARM processor (cortex M3) zorgt voor goede prestaties. De Trezor One is zo groot als een postzegel.. 😉 Grapje, nouja bijna dan: 60x30x6mm en weegt slechts 12 gram.
Alle Trezor apparaten zijn voorzien van CE en RoHS certificaten. Je kunt er dus vanuit gaan dat je kwaliteit in huis haalt, zie onderstaand nog een kleine opsomming!
Pros: Cons:
