Wat is Cardano (ADA)

Cardano afkorting ADA is de grote concurrent van het Ethereum netwerk. Waarom ADA een interessante cryptomunt is om in te investeren leg ik je uit in dit artikel!

🔒 Veilig bij Bitvavo

Anno 2020 ontstaan steeds meer open source, cryptocurrency Blockchain platformen, waarbij ieder platform zijn eigen doelstellingen heeft. Je hebt bekende netwerken als Bitcoin, Ethereum en Chainlink. Een ander bekend platform is echter Cardano, die de belangrijkste concurrent vormt van Ethereum, aangezien beide platformen streven naar gedecentraliseerde applicaties. Dit artikel zal daarom deze tweede belangrijke speler op dit gebied onder de loep nemen. 

Wat is Cardano crypto?

Cardano ADA is een open source Blockchain project, dat bestaat uit meerdere lagen. Op die manier tracht het netwerk financiële applicaties uit te voeren, die door bedrijven, consumenten en overheden over de hele wereld gebruikt kunnen worden. Cardano heeft als toepassing digitaal geld verzenden en ontvangen. De transacties worden cryptografisch beschermd. 

Cardano crypto

ADA zorgt voor een snelle en directe transactie zonder tussenkomst van een derde partij. Daardoor is Cardano ook een gedecentraliseerd project. De gelaagdheid van het project zorgt ervoor dat de ingenieurs en codeerders de Blockchain eenvoudig kunnen onderhouden. Door middel van zachte forks krijgt Cardano zijn upgrades. De cryptocurrency van Cardano is ADA. 

Het doel van Cardano is om gedecentraliseerde applicaties uit te voeren, de zogenaamde dApps. Zodra dit gebeurd is, wil Cardano zich daarnaast focussen op Smart Contracts met betrekking tot juridische overeenkomsten en financiële voorschriften. Cardano is vernieuwend door zijn onderzoekgerichte aanpak.

blockchain technologie


Een vernieuwend platform

Blockchain is een digitale database, waarin transacties en data opgeslagen worden op de zogenaamde blocks. Onder transacties worden financiële handelingen verstaan, zoals betalingen met digitale munt, maar ook de uitwisseling van belangrijkste gegevens tussen twee partijen, zoals diploma’s, eigendomsbewijzen en contracten. Bij Blockchain worden deze twee zaken omgezet tot blokjes data, die digitaal ondertekend door beide partijen direct opgeslagen worden.

Hoe werkt Cardano?

Cardano werkt met twee lagen: de afwikkelingslaag en de computationele laag. De eerstgenoemde laag is anno 2020 al operationeel en helemaal klaar. Door de afwikkelingslaag kunnen mensen namelijk ADA, de munteenheid van Cardano, verzenden en ontvangen. Deze methode is vergelijkbaar met de betaalwijze van Ether. De computationele laag is nog in ontwikkeling en zal zich focussen op het aanleggen en initiëren van Smart Contracts.

 Om transacties te verifiëren, wordt gebruik gemaakt van het Proof of Stake protocol. De gebruikers die hieraan willen meedoen, worden validators genoemd. Ze moeten een bepaalde hoeveelheid ADA-tokens investeren om te laten zien dat ze belang hebben bij het proces. Hun inzet wordt beloond met tokens.

Kun je anoniem Cardano verkrijgen?

Cardano laat net als alle internetzaken een digitale voetprint achter. Dit houdt in dat je relatief anoniem gebruik kunt maken van het netwerk, maar de tokens die je aangeschaft hebt vormen een probleem. 

Je koopt immers tokens bij een exchange of broker, waarvan de betrouwbare varianten werken met de Know Your Customer regels. Bij het aanmaken van je account moet je jouw gegevens verifiëren, waardoor transacties toch teruggeleid kunnen worden naar jou.

Waarom zou je Cardano kopen?

In eerste instantie lijkt Cardano veel op Ethereum, maar dit is toch niet het geval. Cardano is ten eerste een schaalbare technologie, waardoor je het project kunt aanpassen naar de wensen van de gebruikers. De computationele laag zorgt ervoor dat er wijzigingen aangebracht kunnen worden met soft forks. Hierbij wordt de ADA of de ontwikkelingslaag niet gestoord. Daarnaast is Cardano net als andere cryptocurrency gedecentraliseerd, waardoor het op die manier meer financiële vrijheid en soevereiniteit kan bieden. Als laatste voordeel werkt Cardano samen met regelgeving, want het streeft ernaar om binnen regionale voorschriften te functioneren.

Waarom cardano ada kopen?

Waar kun je cardano kopen?

Cardano kun je net als veel andere cryptocurrency verkrijgen via brokers. Zorg er wel voor dat je voor een veilige en betrouwbare broker kiest. Let er tevens op dat je eveneens handelskosten betaalt, wanneer je Cardano aanschaft. Hieronder volgt een lijst van de drie bekendste Nederlandse ADA brokers:

🔒 Veilig bij Bitvavo


Hoe kun je Cardano kopen?

Met iDeal kun je Cardano’s tokens ADA kopen bij exchanges en brokers. Dit gaat als volgt te werk:

 1. Maak een account aan bij de broker (Ik adviseer Bitvavo)
 2. Verifieer je gegevens
 3. Maak geld over via iDeal
 4. Kies een bedrag dat je wil overmaken en klik op betalen
 5. Het geld zie je terug in het overzicht van je account
 6. Zoek ADA op in de zoekmachine
 7. Klik hierop en druk op kopen
 8. Koop voor het gewenste bedrag
 9. Vergeet niet naam en wachtwoord, anders heb je geen toegang meer tot je digitale geld.

Wat zijn de nadelen van Cardano?

Waar kun je cardano kopen?

Cardano heeft op de planning staan om een stemsysteem te implementeren, waarbij tokenhouders mogen stemmen over de ontwikkeling van de Blockchain. Tokenhouders zijn echter geen experts en aanpassingen in de Blockchain zijn heel moeilijk weer om te draaien. 

Hier is wel ook een voordeel te vinden, aangezien mensen het gevoel krijgen gehoord te worden en dat ze mee mogen beslissen, zorgt er in principe voor dat er geen grote afsplitsingen zoals bij Bitcoin met Bitcoin Cash kunnen plaatsvinden. 

Een ander nadeel voor nu is dat er nog weinig features beschikbaar zijn, omdat Cardano eigenlijk nog niet af is. Hierdoor kun je relatief nog weinig zeggen over het succes van het netwerk.

Kun je ADA minen?

Zoals eerder genoemd gebruikt Cardano het Proof of Stake Protocol, waardoor het niet gemined kan worden. Een stake moet je kopen door er ADA-tokens in te investeren. Die tokens verdien je terug door transacties te valideren, waarvoor je beloningen ontvangt. Zo bespaar je veel geld uit, omdat je geen geld hoeft te investeren in dure mining apparatuur en stroomkosten.

Hoe werkt cardano?

Welke wallets ondersteunen Cardano?

Bij een wallet heb je meerdere soorten: mobiele, software of hardware wallets. De functie van een wallet is om cryptocurrency op te slaan en veilig te houden middels de meerdere beveiligingslagen. Voor Cardano kun je gebruikmaken van de volgende betrouwbare wallets:

 • AdaLite 
 • Atomic Cardano Wallet
 • Coinswitch
 • Daedalus Wallet
 • Guarda
 • Infinito
 • Ledger
 • Yoroi