ATOM coin – Wat is Cosmos en wat kun je met ATOM crypto?

Cosmos, ook wel bekend als ATOM coin, is een redelijk nieuw crypto project waarover wij jou graag wat meer vertellen. ATOM crypto, wat kun je hiermee? Wat is de ATOM coin? Omdat wij niet van half werk houden, hebben wij besloten om een hele pagina te wijden aan deze populaire cryptomunt. Zo kom je erachter wat de ATH (All Time High) was van deze coin, hoeveel de munt volgens kenners waard kan worden en waarin Cosmos ons inziens nog kan verbeteren. Deze munt kan je aanschaffen via de bekende beurzen. Daarover onderaan deze pagina meer info.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Wat is Cosmos crypto?

Wat is Cosmos? Het project staat ook wel bekend als ATOM en het zou een ecosysteem zijn van blockchains die onafhankelijk van elkaar werken. Het omschrijft zichzelf als internet 3.0: De volgende generatie internet. Het Cosmos-project wordt geleid door een organisatie zonder winstoogmerk namelijk Tendermint Inc. Deze particuliere organisatie maakt gebruik van financieringen voor de verdere ontwikkeling van de blockchain en deze zijn afkomstig van Interchain Foundation. Deze is gevestigd in Zwitserland.

Wat zijn Cosmos doelstellingen

Doelstelling van ATOM coin

Het doel van Cosmos coin expliciet is het samenbrengen van verschillende cryptocurrency. Het wil het internet van de blockchains worden. Waar veel zo niet alle blockchains als doel hebben om de beste en de grootste te worden, daar wil Cosmos blockchains laten samenwerken. Daarvoor is een blockchain nodig volgens het ontwikkelteam bestaande uit meerdere componenten. Het zijn uiteindelijk 3 verschillende componenten geworden die gezamenlijk het blockchain-netwerk vormen. 

Samengevat: Het protocol wil 3 problemen oplossen: schaalbaarheid, interoperabiliteit (communicatie tussen individuele blockchains) en bruikbaarheid. Het is in feite een alles-in-1 ecosysteem.

Hieronder bespreken we deze verschillende componenten.  

Wat is het doel van Cosmos coin?

Component 1: Tendermint Core

Dit is een blockchain die open-source is en het is ook een ontwikkelingsplatform. De functie op dit platform maakt het mogelijk een zogenoemde ‘decentralisatielaag’ aan te brengen in toepassingen. De Tendermint Core maakt het ook mogelijk om enorm veel transacties te kunnen verwerken per seconde (250.000).

Software developement kit

Component 2: Cosmos SDK

Dit component maakt het mogelijk om blockchain-applicaties te bouwen op Tendermint Core. Met deze ontwikkelingstool kunnen ontwikkelaars met behulp van een paar modules een veilige blockchain bouwen. 

IBC cosmos

Component 3: IBC

Voluit geschreven: Inter Blockchain Communication Protocol. Het is de derde en laatste component die het communiceren tussen de opzichzelfstaande, individueel werkende blockchains mogelijk maakt.

Wat kun je met ATOM coin

Wat kan je met Cosmos?

Nu je iets meer weet over de techniek achter Cosmos en de ATOM coin, ben je er automatisch van op de hoogte wat dit project redelijk uniek maakt ten opzichte van andere blockchain projecten met de nadruk op “redelijk”. Want er zijn wel concurrenten die Cosmos Blockchain naar de kroon proberen te steken waarvan Cardano de belangrijkste uitdager is. Daarover later meer. Maar wat kan je met Cosmos? Met deze blockchain moeten programmeurs snel en eenvoudig applicaties kunnen lanceren. Daarvoor heeft Cosmos een pakket ontwikkelt met software die als erg compleet wordt gezien.

Grootste concurrenten van ATOM coin

We gaven al een klein voorzetje waar we nu iets dieper op ingaan: De grootste bedreiging voor het Cosmos platform komt niet van binnenuit maar van buitenaf. Het project zelf zit uitstekend in elkaar maar de concurrentie zit ook bepaald niet stil! Zo zijn er verschillende projecten die ook blockchains met elkaar proberen te verbinden dan wel te optimaliseren. Daarvan is Cardano toch echt wel de grootste speler. Op de Cardano blockchain kunnen namelijk verschillende layers toegevoegd worden. Zo bevat de blockchain al een layer die samenwerkingen moet verbeteren. ICON is een andere crypto die concurreert met Cosmos. En een nog vrij klein en onbekend project is Klaytn waar veel van verwacht wordt.

Wat zijn de nadelen van Cosmos?

Ieder voordeel heeft ook nadelen. Geen enkele cryptomunt of blockchain kan perfect zijn. Dat geldt ook voor Cosmos. Ook al is het project redelijk uniek en zijn de verwachtingen rondom het platform hooggespannen, er zijn ook nadelen. Zo promoot ATOM crypto het pakket voor ontwikkelaars wel als “laagdrempelig”, maar voor de gewone leek en investeerderin ATOM coins is het project maar lastig te doorgronden en te begrijpen. Een ander nadeel is dat concurrenten zoals Cardano al veel verder zijn. Cardano bijvoorbeeld weet al diverse organisaties en ontwikkelaars aan zich te binden. Daar kan Cosmos alleen nog maar van dromen…

 1. Centralisatie: Hoewel Cosmos is ontworpen om decentralisatie te bevorderen, is het in de praktijk mogelijk dat een klein aantal validators de meerderheid van het netwerk beheert. Dit kan resulteren in een centralisatie van macht en controle, wat in strijd is met de gedecentraliseerde aard van cryptocurrencies.
 2. Risico’s van smart contracts: Cosmos ondersteunt smart contracts, maar dit brengt ook risico’s met zich mee, zoals kwetsbaarheden en bugs die kunnen leiden tot hacks en verlies van fondsen.
 3. Concurrentie: Er zijn veel andere blockchain-projecten die zich richten op dezelfde doelstellingen als Cosmos, zoals interoperabiliteit en schaalbaarheid. Dit betekent dat Cosmos te maken heeft met concurrentie in een snel evoluerende en competitieve markt.
 4. Regelgevingsrisico’s: Zoals bij alle cryptocurrencies, is er een risico van regelgevingsmaatregelen die van invloed kunnen zijn op het gebruik en de acceptatie van Cosmos. Dit kan leiden tot een vermindering van de waarde en het gebruik van de cryptocurrency.
 5. Afhankelijkheid van ontwikkelaars: Cosmos is afhankelijk van de inzet en prestaties van zijn ontwikkelaarsgemeenschap om de ontwikkeling van het platform te stimuleren en de toepassingen en diensten die het biedt te verbeteren. Dit kan een risico vormen als de gemeenschap niet in staat is om te leveren wat nodig is om het project te laten groeien en bloeien.
 6. Volatiliteit: Zoals alle cryptocurrencies, is Cosmos ook onderhevig aan grote prijsschommelingen en volatiliteit. Dit kan leiden tot aanzienlijke verliezen voor investeerders en kan de acceptatie en het gebruik van Cosmos beperken.

Dit zijn enkele van de nadelen die gepaard gaan met Cosmos (ATOM) cryptocurrency. Het is belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen voordat je besluit om te investeren in deze cryptocurrency of om het te gebruiken voor andere doeleinden.

COSMOS ATOM

Wat zijn de voordelen van Cosmos coin?

Toch heeft het platform naar onze mening wel potentie en er zijn voordelen die we niet zien terugkomen bij de concurrentie. Zo is de code 100% open-source. Iedereen kan er aan meewerken. Dit houdt ook in dat het project een grote community achter zich heeft staan. Als node kan je bovendien veel geld verdienen. Nodes valideren transacties binnen het netwerk en ontvangen daarvoor maar liefst 98% van de vergoedingen! Uiteraard zijn er meer voordelen, maar dit zijn toch wel echt de voordelen waarmee Cosmos coin zich onderscheid van haar uitdagers.

 1. Interoperabiliteit: Het belangrijkste voordeel van Cosmos is dat het zich richt op interoperabiliteit tussen verschillende blockchains. Dit betekent dat het gemakkelijker wordt om waarde over te dragen tussen verschillende blockchains zonder tussenkomst van een derde partij. Cosmos maakt gebruik van het Inter-Blockchain Communication (IBC) protocol, dat de interoperabiliteit tussen verschillende blockchains mogelijk maakt.
 2. Schaalbaarheid: Cosmos maakt gebruik van een schaalbaarheidsoplossing die bekend staat als de “Cosmos Hub”. Hierdoor kunnen de transactiesnelheden van Cosmos aanzienlijk worden verhoogd, waardoor het geschikt is voor toepassingen die hoge transactievolumes vereisen.
 3. Governance: Cosmos biedt een mechanisme voor gedecentraliseerde governance, waarbij de gemeenschap beslissingen kan nemen over de toekomstige ontwikkeling van het netwerk. Dit betekent dat Cosmos zich kan aanpassen aan de veranderende behoeften van de gemeenschap en de industrie.
 4. Ecosysteem: Cosmos heeft een bloeiend ecosysteem van ontwikkelaars en projecten die gebruik maken van het netwerk. Dit betekent dat er tal van toepassingen en diensten beschikbaar zijn op het Cosmos-netwerk, wat de waarde en het nut van de ATOM cryptocurrency verhoogt.
 5. Veiligheid: Cosmos maakt gebruik van een Proof-of-Stake (PoS) consensusalgoritme, dat de veiligheid van het netwerk verhoogt en energiezuiniger is dan Proof-of-Work (PoW) algoritmes die worden gebruikt door sommige andere cryptocurrencies.
 6. Delegatie: Cosmos biedt gebruikers de mogelijkheid om te delegaten, wat betekent dat ze hun ATOM kunnen toewijzen aan validators op het netwerk en beloond kunnen worden voor hun deelname aan het netwerk.

Dit zijn enkele van de belangrijkste voordelen van de ATOM cryptocurrency van Cosmos. Het is belangrijk om deze voordelen in overweging te nemen bij het overwegen van investeringen in Cosmos.

Het ATOM-token:

Waar wordt het ATOM-token voor gebruikt? Wil je graag een graantje meepikken van een toekomstig succes, dan kun je als belegger ATOM-tokens aanschaffen. Ook wel bekend als ATOM coins. Met het ATOM-token genereert Cosmos zijn eigen energie dat nodig is om het netwerk draaiende te houden.

ATOM team

ATOM team

Het gehele project wordt ondersteunt door vele ontwikkelaars en leiders. Maar liefst 45 in totaal. Belangrijke leden, oprichters en leiders zijn o.a. Jae Kwon (hij is medeoprichter van Tendermint), Peng Zhong (huidige directeur) en Ethan Buchman (vicevoorzitter van Interchain Foundation).

Prijsverwachting voor Cosmos crypto

Wat is de koersverwachting van ATOM crypto?

Iedereen wil natuurlijk weten wat een cryptomunt in de toekomst gaat doen. Gaat de koers omhoog? Of blijft de ATOM crypto koers op het huidige niveau of zal hij zelfs flink gaan dalen… Tja, wisten wij het maar! Over het algemeen stijgen altcoins met de Bitcoin mee. Let daarom goed op Bitcoin en als de koersverwachting van Bitcoin positief is, dan zal ATOM vermoedelijk ook gaan meestijgen. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde.

Cosmos kopen

Winst maken met Cosmos, daarvoor moet je natuurlijk beschikken over een beetje geduld. Want dat deze munt in de toekomst meer waard gaat worden is bijna een zekerheid. Maar dan moet je ze wel eerst in je bezit zien te krijgen. Hoe en waar kan je Cosmos kopen?

Simpel, open via onderstaande button een account bij Bitvavo. Stort euro’s op je account en je kunt binnen 5 minuten Cosmos crypto kopen!

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie