Wat is Bitcoin Cash (BCH)

De Bitcoin (BTC) die ken jij 100%, maar ken jij het kleine broertje BCH (Bitcoin Cash) ook? Deze cryptomunt is net zo interessant en misschien wel interessanter als de bitcoin. Wil je weten waarom? Lees dan verder!

De laatste jaren is er veel te doen geweest over Bitcoin. Bitcoins zijn een digitale munteenheid, die vanaf 2009 in omloop is. Bitcoins vormden de eerste groep van cryptocurrency die volledig gedecentraliseerd waren. Dit hield in dat de aanwezigheid van derde partijen overbodig was geworden, wat leidde tot snellere transacties en lagere transactiekosten. In 2017 is er een nieuwe vorm van bitcoins ontstaan: de Bitcoin Cash. Over deze afsplitsing van de originele bitcoins zal dit artikelen praten.

Wat is Bitcoin Cash BCH?

Bitcoin Cash is dus net als zijn broer een vorm van cryptocurrency oftewel een digitale valuta. Het heeft veel overeenkomsten met de traditionele bitcoins, maar met twee cruciale verschillen. Ten eerste hebben de transactie blocks van BCH een grotere capaciteit dan die van bitcoins. De capaciteit van een block BCH is maar liefst 32 MB. Daarnaast maakt BCH gebruik van een Lightning Network, een betalingsnetwerk waarmee je snel en goedkoop kleinere transacties kunt maken.

blockchain technologie


Wat is de geschiedenis van BCH?

Zoals in de inleiding al vermeld werd, is Bitcoin Cash een hard fork van de traditionele bitcoins. Een hard fork is een afsplitsing in de Blockchain. De voorstanders van Bitcoin Cash vonden dat er iets gedaan moest worden aan de capaciteit van de Bitcoin Blockchain, maar na een aantal voorstellen van de ontwikkelaars bleef de ontevredenheid bestaan. Omdat de community het niet eens kon worden, vond er in augustus 2017 een afsplitsing plaats. Binnen Bitcoin Cash heeft er vervolgens nog een tweede, kleinere splitsing plaatsgevonden in BCH. Dit leidde tot het ontstaan van Bitcoin Satoshi Vision, die terugkeerde naar de Bitcoin roots zoals de oprichter Satoshi Nakamoto het gewenst zou hebben. De meeste wallets en exchanges ondersteunen de BCH.

BCH geschiedenis

Hoe werkt Bitcoin Cash?

Met Bitcoin Cash ontvang en verzend je waarde van of naar iemand anders. Deze transacties worden net als bij de traditionele bitcoins vastgelegd op een Blockchain. De Blockchain is eigenlijk een online database, een digitaal grootboek, waar decentralisatie de kernwaarde is. Alle transacties van BCH, die ooit gedaan zijn, worden vastgelegd in dit grootboek. Miners en nodes houden het betaalnetwerk in stand en zorgen voor de beveiliging hiervan.

Hoe werkt bitcoin cash anders dan bitcoin?

Wat kun je met Bitcoin Cash?

De toepassingen van Bitcoin Cash zijn vrijwel gelijk aan bitcoins, aangezien ze eenzelfde geschiedenis delen. Bitcoin Cash gebruik je dus voor:

 • Ontvangen en verzenden: je kunt direct waarde uitwisselen tussen personen zonder dat het geld eerst via een derde partij moet verlopen. Dit leidt tot minder transactiekosten, een snellere overdracht en eigen beheer over je gelden. Momenteel zijn er ongeveer 5000 fysieke locaties die Bitcoin Cash accepteren.
 • Gebruiken als betaalmiddel. Met BCH kun je nog niet op veel plekken terecht, wat te wijten is aan zijn nieuwheid. Een aantal goede doelen accepteert bijvoorbeeld Bitcoin Cash vanwege de transactiesnelheid en lage transactiekosten.
 • Investeren in Bitcoin Cash. De koers van BCH is erg volatiel, waardoor er veel schommelingen plaatsvinden in de waarde van het geld. Hier is dus een grote kans om veel geld te verdienen.

Hoe kun je beginnen met Bitcoin Cash?

BCH koop je bij de brokers, waar je met iDeal of creditcard kunt betalen. Hoe je vervolgens verder moet gaan, laat dit simpele stappenplan zien.

• Maak eerst een account aan bij een Bitcoin Cash broker. (Bitcoin exchange tip = Bitvavo)
• Valideer je bankaccount
• Log na validatie in bij je broker
• Stort geld naar je exchange account
• Met het geld kun je de Bitcoin Cash aanschaffen voor de koers die de valuta op dat moment heeft
• Je gekochte tokens worden in de wallet geplaatst.


🔒 Veilig bij Finst


Wat kun je met Bitcoin Cash betalen?

De toepassingen van Bitcoin Cash zijn vrijwel gelijk aan bitcoins, aangezien ze eenzelfde geschiedenis delen. Bitcoin Cash gebruik je dus voor:

• Ontvangen en verzenden: je kunt direct waarde uitwisselen tussen personen zonder dat het geld eerst via een derde partij moet verlopen. Dit leidt tot minder transactiekosten, een snellere overdracht en eigen beheer over je gelden. Momenteel zijn er ongeveer 5000 fysieke locaties die Bitcoin Cash accepteren.
• Gebruiken als betaalmiddel. Met BCH kun je nog niet op veel plekken terecht, wat te wijten is aan zijn nieuwheid. Een aantal goede doelen accepteert bijvoorbeeld Bitcoin Cash vanwege de transactiesnelheid en lage transactiekosten.
• Investeren in Bitcoin Cash. De koers van BCH is erg volatiel, waardoor er veel schommelingen plaatsvinden in de waarde van het geld. Hier is dus een grote kans om veel geld te verdienen.

bitcoin cash is ontstaan uit een hard fork van bitcoin

Waarom zou je Bitcoin Cash kopen?

Het doel van Bitcoin Cash is om betalingen te ontvangen en verzenden zonder dat er grote vertragingen en/of transactiekosten aan vast zitten. Andere voordelen zijn:

• Je kunt de digitale valuta overal ter wereld heen sturen
• Je hebt geen goedkeuringen of machtigingen nodig
• Het netwerk is 24/7 operatief
• Het netwerk is niet onderhevig aan technische storingen
• Grotere transactieblokken leiden tot een betere verwerking van meerdere transacties tegelijk. Door Bitcoin Cash is de verwerking van maar liefst 25.000 transacties per blok mogelijk.
•BCH biedt zeer lage kosten van de transacties
• Bitcoin Cash biedt meer mogelijkheden tot privacy
• Er zijn meer aanbiedingen mogelijk
• BCHis een gedecentraliseerde valuta met alle positieve gevolgen van dien
• Bitcoin Cash is een stabiele en veilige valuta
• Bitcoin Cash maakt gebruik van een betrouwbare betalingsinfrastructuur voor consumenten en handelaren

De nadelen van BCH

De nadelen van Bitcoin Cash zijn de volgende. Ten eerste leeft Bitcoin Cash nog steeds een beetje in de schaduw van zijn broer. Een tweede nadeel is dat Bitcoin Cash gecentraliseerder is dan Bitcoin, want een groot deel van de nodes is in handen van de teams Bitcoin Unlimited en Bitcoin ABC. Dit maakt het vrij gecentraliseerd, waardoor manipulatie van de koers niet valt uit te sluiten. Tevens wordt er minder gemined op het netwerk, waardoor de kans groter is op cyberaanvallen. Ook vind je van Bitcoin Cash minder handelsparen op de exchanges.

Hoe kun je Bitcoin Cash kopen?

Om Bitcoin Cash te kunnen kopen, heb je eerst een wallet nodig. Hierover straks meer. In je wallet bewaar je jouw Bitcoin Cash. Je wallet is te vergelijken met een speciale bankrekening voor cryptocurrency. Je kunt Bitcoin Cash op verscheidene manieren krijgen. Ten eerste kun je voor geleverde goederen of diensten BCH als vergoeding vragen. De makkelijkste manier is om BCH te kopen bij een exchange of bij een broker. Als laatste kun je Bitcoin Cash ook zelf minen. Wanneer je Bitcoin Cash gaat kopen, kun je gebruikmaken van iDeal of creditcard.

Ik adviseer je om bitcoin cash te kopen bij Bitvavo, dit is de goedkoopste crypto echange van Nederland en daar kun je veilig je BCH opslaan. 

🔒 Veilig bij Bitvavo


Waar kun je Bitcoin Cash kopen

Er zijn meerdere BCH aanbieders, de zogenaamde brokers van cryptocurrency, die de Bitcoin Cash verkopen. De bekendste zijn:

Bitvavo exchange
 • Bitvavo, de goedkoopste exchange van Nederland
 • BTCDirect
 • BLOX
 • Satos
 • Anycoin Direct
 • Binance
 • LiteBit, gerespecteerd bedrijf met een eigen wallet
 • Bitonic met goede Bitcoin prijzen en een van de betrouwbaarste brokers

De wallets voor Bitcoin Cash

Op de Blockchain wordt bijgehouden wie in het bezit is van welke cryptogelden. Met een wallet toon jij aan dat je de eigenaar bent van een bepaalde cryptocurrency. Er zijn drie soorten wallets: mobiele, software en hardware wallets. Ben je pas begonnen met Bitcoin Cash dan is een mobiele wallet goed genoeg. Coinomi is op dit gebied een toonaangevende speler. Ook Blox wordt veelal gebruikt. Andere bekende wallets zijn:

Kun je bitcoin cash minen?

Je kunt BCH in principe minen. Net als bij bitcoins is het echter heel moeilijk om Bitcoin Cash te minen. Ook hier is er namelijk een moordende concurrentie te vinden, waardoor alleen de computers met een enorme rekenkracht overwinnen en de beloning voor zich opeisen. Wil je dit particulier doen, heb je dus een speciale mining computer nodig, die veel geld kost. 

Deze dure investering zul je niet terugverdienen met de verdiensten, die voortkomen uit het minen. Door de schaarsheid van BCH is het sowieso alleen nog mogelijk om te minen in de zogenaamde mining pools, waarbij de verdiensten van het minen over alle leden verdeeld moeten worden.