Bitcoin BTC – Dit moet je weten!

Je hebt vast al eens op een visite over de Bitcoin BTC gehoord. Wat is Bitcoin en waarom heeft iedereen het over deze cryptomunt? Op deze pagina leggen wij je alles uit over deze cryptocurrency! 

🔒 Veilig bij Bitvavo

De bekendste toepassing van de revolutionaire, digitale database Blockchain is de Bitcoin. Bitcoins vormen sinds 2009 een globaal digitaal betaalmiddel. Dit wordt ook wel cryptocurrency genoemd. De Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde munt, die werkt zonder tussenkomst van een bank of centrale beheerder. Hoe kun je echter bitcoins krijgen en hoe werken bitcoins? Op deze vragen en meer zal dit artikel dieper ingaan.

Wat is Bitcoin BTC?

Eenvoudig gezegd zijn bitcoins niets meer dan digitale munten met dezelfde functies als een lijfelijke munt: je kunt er spullen mee kopen bij winkels en webwinkels, je kunt de munten kopen en verkopen, je kunt er handel mee drijven en je kunt ze bewaren tot ze meer waard zijn. Bitcoins vallen onder de cryptomunten of cryptovaluta, waarvan de koers fluctueert op de open markt. Bitcoins zijn uitermate geschikt als betaalmiddel voor het internet, omdat ze zorgen voor financiële soevereiniteit. Je bepaalt zelf wat je met je geld doet, want er zijn geen banken of financiële instanties erbij die dit voor je bepalen.

blockchain technologie

Blockchain en Bitcoin

Blockchain is een digitale database, waarin transacties en data opgeslagen worden op de zogenaamde blocks. Onder transacties worden financiële handelingen verstaan, zoals betalingen met digitale munt, maar ook de uitwisseling van belangrijkste gegevens tussen twee partijen, zoals diploma’s, eigendomsbewijzen en contracten. Bij Blockchain worden deze twee zaken omgezet tot blokjes data, die digitaal ondertekend door beide partijen direct opgeslagen worden.

Wat is Bitcoin BTC?

De blocks van Blockchain

In Blockchains wordt gewerkt met datablokken, waarin informatie ligt opgeslagen. Elke block bevat informatie, een hash en de hash van de oude block. De data die opgeslagen is in het block wordt bepaald door het type blockchain. Een Bitcoin Blockchain bevat bijvoorbeeld de details van betalingen, zoals de verzender, de ontvanger en de hoeveelheid bitcoins. De hash van een block is uniek en hiermee onderscheidt de block zich van andere blocks. Wanneer een block aangemaakt wordt, wordt de hash berekend. Bij veranderingen pas je deze hash aan. De hash van de oude block zorgt voor een samenwerkingsverband tussen de blocks, waardoor de chain ontstaat.

Bitcoin of bitcoin?

Vaak zie je bitcoins op twee manieren geschreven. Dit komt, omdat er sprake is van het systeem en de digitale munt. Over het algemeen wordt het betalingsnetwerk aangeduid met Bitcoin, dus met een hoofdletter. Wanneer over de valuta gesproken wordt, wordt de digitale valuta aangeduid met een kleine letter.

Hoe werkt Bitcoin?

Bij Bitcoins is het voor het eerst onmogelijk om te frauderen met het double spend systeem. Hierdoor zijn de derde partijen, zoals banken en financiële instellingen, bij een transactie onnodig geworden. Het double spend probleem is opgelost, doordat alle Bitcoins transacties zijn opgeslagen samen met een tijdsstempel in de Bitcoins Blockchain. Zo kun je altijd nagaan of een Bitcoin is uitgegeven en wanneer. De Blockchain wordt beveiligd door miners, waardoor transacties niet te wijzigen zijn zonder de blockchain terug te draaien.

Beginnen met Bitcoin

Met bitcoins betalen kun je via een app op je smartphone of met speciale Bit coin software voor op je pc. Je bitcoins worden hierbij opgeslagen in een goed beveiligde, digitale wallet. Voor deze portemonnee is slechts een wachtwoord nodig, waardoor het niet gekoppeld is aan persoonsgegevens. Bitcoins kun je niet vervalsen, omdat ze alleen gemaakt kunnen worden met heel veel rekenkracht. Iedereen kan in principe een bitcoin berekenen oftewel minen. Dit kost alleen veel stroom, waardoor je meer aan stroomkosten betaalt dan de bit coin waard is. Het wachtwoord van je digitale portemonnee bestaat uit een lange code van cijfers en letters met daaraan gekoppeld een persoonlijk wachtwoord. De wallet is eigenlijk een soort bankrekening.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Aanmaken wallet

Een digitale portemonnee of wallet kun je downloaden of krijgen via een wallet service provider. Hierbij is het wel van belang dat je computer beveiligd is en dat er back-ups van je wallet van tijd tot tijd gemaakt worden. Een wallet service provider kan deze zaken regelen voor je, maar heeft hiervoor wel persoonsgegevens nodig.

De nadelen van Bitcoin BTC

Het grootste nadeel van Bitcoins is dat, doordat overheden geen grip hebben op bitcoins, de valuta ook erg aantrekkelijk is voor mensen met criminele ambities. Bit coins worden opgeslagen in een digitale lokale portemonnee, waarvoor privé sleutels vereist zijn. Raak je die kwijt, heb je geen toegang meer tot je bit coins zonder een bank die je aan je geld helpt. Als laatste is het nadelig dat er slechts 21 miljoen bit coins geproduceerd worden, terwijl de vraag ernaar blijft stijgen. De koers van de bitcoins is daarom onstabiel.

Waar kun je al met Bitcoins betalen?

Steeds meer zie je dat winkels en webwinkels een betaling met bitcoins accepteren. Je kunt bijvoorbeeld eten bestellen met bitcoins bij thuisbezorgd.nl. Je kunt een huis kopen bij Den Uyl Real Estate in Amsterdam. Sommige hoveniersbedrijven, gevelreinigers en kledingzaken accepteren bit coins inmiddels. Arnhem wordt zelfs de bit coin stad genoemd, omdat veel ondernemers hier bit coins als betaalmiddel accepteren. We zijn er nog niet, maar het aantal bedrijven die Bitcoins accepteren groeit met de dag.

Plaats een reactie