Een van de bekendste cryptocurrencies op dit moment is Ethereum, de grote broer van de ETC coin. Ethereum is een gedecentraliseerd netwerk dat gebaseerd is op de Blockchain technologie. Ethereum richt zich op een nieuwe variant van het internet met als belangrijkste doelstelling: “het online bankieren te vervangen voor een gedecentraliseerde munteenheid om de invloed van overheden en financiële instanties te verminderen en om een externe server te bieden die in het beheer is van personen.” Na de DAO controverse splitste echter het netwerk zich in tweeën, waardoor er vanaf 2016 een nieuwe Ethereum op de markt is: de Ethereum Classic (ETC Coin). Over deze nieuwe variant zal dit artikel gaan.
Inhoudsopgave
Wat is Ethereum Classic?
Het onderliggende doel van Ethereum Classic is hetzelfde als bij Ethereum, namelijk een open source platform bieden voor Slimme Contracten en gedecentraliseerde applicaties, de dApps. Ethereum Classic is opgericht na onenigheid van de ontwikkelaars over het DAO. DAO staat voor Decentralized Autonomous Organization. Dit was een kapitaal dat gericht was op het financieren van de gedecentraliseerde apps.
🔒 Veilig bij Bitvavo
DAO tokens kon je met Ether aanschaffen en wilde je meepraten over het beleid van de dApps via het Ethereum netwerk, dan moest je in het bezit zijn van de DAO tokens. Als je die tokens had gekocht, was het moeilijk om hier weer uit te stappen maar hiervoor was een achterdeur gevonden. En juist die achterdeur maakte het mogelijk voor een hacker om ongeveer vijftig miljoen aan Ether te stelen van deze zich terugtrekkende personen.
Om dit op te lossen, stemde de meerderheid in met een hard fork. Deze afsplitsing zou de Blockchain terugdraaien tot het moment net voor de hack. Zo zou de vijftig miljoen geretourneerd kunnen worden aan de rechtmatige eigenaars. Sommigen waren het hier niet mee eens, want door deze actie zou het ethos van decentralisatie ondermijnd worden. Deze mensen besloten de originele versie te gebruiken van de Blockchain in de plaats van de splitsing. Zo is Ethereum Classic geboren.
Hoe werkt Ethereum Classic (ETC Crypto)?
Ethereum Classic lijkt wat betreft werking op het normale Ethereum. Het werkt op een Blockchain die betalingen vervangt en die apps en Smart Contracts creëert die de gebruikers kunnen ontvangen, overdragen en communiceren. De Blockchain van Ethereum Classic houdt eveneens een compleet geschiedenisoverzicht bij van alle gedane transacties.
Tevens biedt de database een overzicht van de actueelste statussen van de Slimme Contracten, die door de Blockchain aangedreven worden plus de totale hoeveelheid aan geld van gebruikers die digitaal naar de wallet van een andere gebruiker overgedragen kunnen worden. Al deze activiteiten worden door ERC-20 tokens mogelijk gemaakt, die via het Proof of Work mechanisme gemined kunnen worden. Ethereum Classic zal de op handen zijnde upgrade naar ETH 2.0 niet meer krijgen.

Wat zijn de nadelen van Ethereum Classic?
Een belangrijk nadeel van Ethereum Classic is net kort de revue gepasseerd. Ethereum Classic ontvangt namelijk geen upgrades meer sinds de afsplitsing in 2016. Hierdoor gaat Ethereum Classic niet over van de Proof of Work methode naar de Proof of Stake methode, waarmee mining overbodig gemaakt wordt. Een tweede nadeel is dat Ethereum Classic minder actieve gebruikers heeft, omdat veel mensen en ook ondersteunende bedrijven hebben gekozen voor de nieuwe variant van Ethereum en niet de Classic variant.

Kun je ETC minen?
De mining van Ethereum Classic is bijna hetzelfde als bij Ethereum. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het Proof of Work principe. Het gaat om het gebruik van rekenkracht om de juiste oplossing van de blocks te bepalen. Vindt een miner een hash die aan het doel voldoet, ontvangen ze een beloning in de vorm van Ethereum Classic tokens, terwijl elke node een verificatie van de transactie uitvoert en de Blockchain bijgewerkt wordt. Doordat Ethereum Classic de update van Ethereum niet zal ontvangen, zal bij de Classic variant minen ook mogelijk blijven.
Welke wallets accepteren Ethereum Classic coins?
Om jouw ETC tokens goed en veilig te kunnen bewaren, maak je gebruik van een wallet. Er zijn genoeg wallets voor Ethereum Classic verschenen, maar niet iedere wallet is even veilig. Onderstaande wallets worden ook op de officiële website van Ethereum Classic aanbevolen:
- Web wallets: MyCrypto, Squarelink, Portis en MyEtherWallet
- Browser wallets: Opera, Nifty Wallet, MetaMask, Brave en Saturn Wallet
- Hardware wallets: Ledger Nano S, TREZOR T, HTC Exodus, Bitski, SafePal, Parity Signer, CootBitX, Ellipal, en Singatory Client
- Software wallets: Ethos, eToro Wallet, ABRA, Alpha Wallet, Atomic Wallet, et cetera.
🔒 Veilig bij Bitvavo
En wat nou als de miners naar ETC gaan als ETH straks volledig POS is.