Wat is ‘The Internet Computer’ ICP coin?

In één klap slaagde het project ‘The Internet Computer’ (ICP coin) er in om een plaats binnen de top 10 van CoinMarketCap te veroveren. Dit heeft er voor gezorgd dat de toon meteen was gezet. Voor heel wat crypto enthousiastelingen die voornamelijk de top 10 van CoinMarketCap monitoren geldt dat ze wellicht nog niet eerder over dit project hadden gehoord. Toch slaagde ze er vanaf dag één in om een listing te veroveren op de meest gerenommeerde exchanges. Het ging daarbij niet alleen om Binance, maar ook om Coinbase Pro. Ben jij ook benieuwd om meer te weten te komen over dit project dat nu al de meest potentievolle Ethereum killer wordt genoemd? Lees dan vooral snel verder!

Wat is ‘The Internet Computer’?

Wat is internet computer crypto?

The Internet Computer (ICP) is een smart contract platform. Dit gezegd hebbende duurt het dan ook doorgaans niet lang voordat de vergelijking wordt gemaakt met alternatieven zoals bijvoorbeeld Cardano (ADA), Polkadot (DOT) en natuurlijk ook Ethereum (ETH). Niet alleen voor de voorgaande crypto-projecten, maar ook voor The Internet Computer geldt dat het gaat om een layer 1 blockchain. Dit betekent dat ze over een eigen blockchain-netwerk beschikt waarop eigen nodes actief zijn.

Deze nodes zijn verantwoordelijk voor het controleren en voor het beveiligen van het netwerk. Voor menig aantal van de crypto-projecten die tegenwoordig bestaan geldt dat het layer 2 blockchains zijn. Dit betekent concreet dat ze draaien boven op de blockchain van een ander project. Neem nu bijvoorbeeld Uniswap (UNI). Voor deze coin geldt dat ze is gebouwd op de blockchain van Ethereum. Een ander project zoals PancakeSwap (CAKE) draait dan weer op de Smart Chain van Binance.

The Last Layer 1 Blockchain project

Ambitieus is het project The Internet Computer in ieder geval. Zelf omschrijft ze zich namelijk heel toepasselijk als “The Last Layer 1 Blockchain“. Het doel waarom dit crypto-project op de wereld is losgelaten is in ieder geval om het openbare internet uit te breiden. Dit gebeurt door het hosten van backend-software. Concreet betekent dit eigenlijk dat het team achter The Internet Computer een wereldwijd computerplatform willen creëren waar ontwikkelaars op kunnen bouwen.

Het is meteen op dit vlak dat het project zich weet te onderscheiden ten opzichte van bijvoorbeeld Ethereum. Voor deze laatste geldt namelijk dat er vooral de bekende dApps voor kunnen worden ontwikkeld. The Internet Computer gaat een stapje verder. Zij maakt het immers ook mogelijk om de volgende zaken te bouwen:

  • Websites;
  • Bedrijfs-IT systemen;
  • Internetdiensten;

Bovenstaande zou betekenen dat ontwikkelaars niet langer genoodzaakt zijn om te werken met bijvoorbeeld servercomputers en / of commerciële, gecentraliseerde cloud-diensten.

DFINITY Team achter the internet computer


DFINITY, het team achter ‘The Internet Computer’

Dat The Internet Computer meteen kan rekenen op zoveel interesse is onder meer te wijten aan de organisatie die verantwoordelijk is voor het project. Deze luistert naar de naam ‘DFINITY’ en zal voor velen geen onbekende zijn. Deze Zwitserse non-profit organisatie voor wetenschappelijk onderzoek houdt toezicht op onderzoekscentra overal ter wereld. Op moment van schrijven beschikt de organisatie dan ook niet alleen over locaties in Japan en Duitsland, maar ook in de Verenigde Staten.

De oprichting van DFINITY gebeurde in het jaar 2016 door Dominic Williams. Dominic stelt zichzelf voor als niet alleen een ondernemer, maar ook een crypto theoreticus. Bovendien is het zo dat je hem ook gerust een wetenschapper kan noemen. Dit niet in het minst omdat hij verschillende onderzoeken op zijn naam heeft staan. Bovendien was hij ook verantwoordelijk voor het voorstelen van verschillende nieuwe ideeën waaronder “The 3 E’s of Sybil Resistance”.

Ook bij gamers zal deze naam wellicht bekend in de oren klinken. In het verleden lanceerde hij immers ook al een zogenaamde MMO game die gebruik maakte van haar eigen blockchain. Het spel had miljoenen gebruikers wereldwijd. Dit alles maakt duidelijk dat Williams helemaal niet aan zijn proefstuk toe is, in tegendeel.

ICO van 195 miljoen dollar

De aankondiging van The Internet Computer gebeurde in het jaar 2015. Vervolgens werd de ICO gelanceerd in het jaar 2018 welke een groot succes bleek te zijn. Met de ICO werd dan ook een bedrag opgehaald van een slordige 195 miljoen dollar. Ook hier heeft het indrukwekkende team achter het project zeker weer haar steentje in bijgedragen. Tegenwoordig bestaat dit team dan ook uit ’s werelds beste cryptografen en experten in blockchains en programmeertaal. In totaal is DFINITY goed voor zomaar even bijna 100.000 academische citaten. Bovendien mag de organisatie zich ook eigenaar noemen van 200 patenten. Toch helemaal niet slecht als je het ons vraagt…

Hoe werkt The Internet Computer precies?

Voor elk layer 1 crypto-project geldt dat ze dient te worden beveiligd. Bij Ethereum gebeurde dit in eerste instantie door middel van het zogenaamde Proof of Work consensusalgoritme. Ondertussen is het project volop bezig met de overgang naar Proof of Stake. The Internet Computer is gebaseerd op een gelijknamig blockchain protocol. Het Internet Computer Protocol combineert de collectieve rekenkracht van een aanzienlijke hoeveelheid nodes tot één enkel computerplatform. Dit platform is in staat om toepassingen van elke schaal en complexiteit te ondersteunen.

Hoe werkt ICP crypto precies?

Voor de schaalbaarheid van het netwerk wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Chain Key Technology. Deze techniek is tot op moment van schrijven exclusief voor The Internet Computer en zorgt er voor dat transacties binnen de twee seconden kunnen worden verwerkt. Dat is reeds behoorlijk indrukwekkend, maar toch vindt The Internet Computer deze verwerkingsperiode niet voldoende. Omwille van deze reden heeft men er voor gekozen om de smart contract transacties te verdelen over twee verschillende soorten. Het gaat hierbij om:

  • Normale transacties;
  • Query transacties;

Voor dit tweede type van smart contract transacties geldt dat ze niet worden opgeslagen op de blockchain. Ze worden bij het uitvoeren dan ook gelijk verwijderd. Dit zorgt er voor dat deze transacties kunnen worden verwerkt in slechts enkele milliseconden. Voor het opsplitsen van smart contracts wordt door The Internet Computer gebruik gemaakt van veilige code-eenheden die bekend staan onder de naam ‘canisters’. Voor deze canisters geldt dat het eigenlijk rekeneenheden zijn die functioneren als individuele toepassingen of functies. Eindgebruikers hebben de mogelijkheid om te communiceren met deze canisters door middel van bijvoorbeeld een website of een (mobiele) applicatie. Finaal is het de bedoeling om ervoor te zorgen dat de gebruikservaring van The Internet Computer vergelijkbaar wordt met deze van het internet.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Video: The internet computer launch evenement

Plaats een reactie