Chainlink (LINK) is een cryptocurrency dat op het blockchain netwerk van Ethereum draait. In dit artikel leg ik je alles uit over wat chainlink is, hoe en waar je deze cryptomunt kunt kopen en waarom je zou moeten investeren in LINK.
🔒 Veilig bij Bitvavo
Voor mensen die een beetje thuis zijn in de wereld van de cryptocurrency doet de naam Chainlink wel een belletje rinkelen, aangezien veel experts veel potentie zien in het cryptobedrijf. Het is daarom niet verwonderlijk dat de prijs van de digitale munt een aantal keer al over de kop is gegaan. Door de toenemende interesse in Chainlink duikt dit artikel eens dieper in de wereld van Chainlink.

Inhoudsopgave
Wat is Chainlink en hoe werkt LINK?
Chainlink is een platform dat de focus heeft op Slimme Contracten. Het doel is om deze Smart Contracts voor de hele wereld beschikbaar te maken. Smart Contracts moeten namelijk overbodige taken van de mens overnemen. Op dit moment kunnen de Slimme Contracten nog niet goed communiceren met externe systemen, maar hieraan wordt gewerkt. Chainlink wil namelijk zowel verschillende Blockchains als externe systemen met elkaar verbinden.
Hiervoor moeten Smart Contracts toegang krijgen tot middelen als data feeds, traditionele bankgegevens en web Application Programming Interfaces. Deze zaken worden aangereikt door deelnemende organisaties, die op hun beurt hopen gebruik te kunnen maken van de Smart Contracts. Ook krijgen deze bedrijven een beloning in de vorm van tokens: de LINK-tokens.
Wanneer een organisatie de hulpmiddelen aanbiedt, dan wordt ze een Chainlink Node Operator en zijn dan medeverantwoordelijk voor de connectie tussen API en het netwerk van Chainlink.

Innovatief concept?
Dit is een vernieuwend idee van Chainlink, omdat nu nog de structuur van Smart Contracts niet goed ingericht is. Ze zijn namelijk gebaseerd op informatie, die beveiligd is op de Blockchain. Hierdoor kunnen de Slimme Contracten niet communiceren met externe bronnen. Chainlink komt met een innovatieve Oracle, die dit probleem verhelpt.
Een Oracle zorgt voor de externe data, die noodzakelijk is om een Smart Contract uit te voeren. Het Oraclenetwerk van Chainlink is veilig en volledig gedecentraliseerd. Het Oraclenetwerk draait op de Blockchain technologie. Hierdoor worden Blockchains en externe bronnen met elkaar verbonden.
Nadeel van het Oraclenetwerk
Oracles zijn op dit moment gecentraliseerde bedrijven onder de leiding van mensen. Hierdoor kun je er niet honderd procent zeker van zijn dat de data die een Oracle levert te vertrouwen is. Het kan gemanipuleerd zijn, terwijl het wel heel belangrijk is dat de data accuraat en vertrouwelijk is. Smart Contracts worden inmiddels uitgevoerd aan de hand van die data. Chainlink probeert de Oracles daarom te decentraliseren.
Hoe zit het met de cryptomunten van Chainlink?
Binnen het netwerk van Chainlink wordt betaald met de LINK-token. De LINK wordt gebruikt om eerder genoemde Node Operators mee te betalen. Welke waarde de LINK heeft, is afhankelijk van de hoeveelheid operators die er werkzaam zijn. Hoe meer operators, hoe meer de munt gebruikt wordt en hoe hoger de waarde dus wordt.
Chainlink werkt met een Proof of Importance systeem, waarbij reputatie van belang is. De Node Operators die de LINK-tokens hebben vastgezet, zullen grotere Smart Contracts krijgen. Wanneer ze niet genoeg informatie geven om deze contracten te onderhouden, dan verliezen ze hun tokens.
Van de LINK-tokens worden er in totaal slechts 1 miljard geproduceerd, waarvan er nu al 350 miljoen in omloop zijn. De LINK token werkt op het Ethereum netwerk. Dit betekent dat de token zelf geen Blockchain heeft
Waarom wel of niet investeren in Chainlink?
Dat is altijd een goede vraag; Waarom zou je wel of niet investeren in Chainlink? Echter kan ik je dit niet zomaar beantwoorden dit is een keuze die je zelf moet maken. Echter zijn er genoeg voor- nadelen te noemen over LINK. Ik onderbouw ze graag voor je! Let op: Investeer alleen geld dat je kunt missen!
Waarom zou je Chainlink kopen?
Chainlink heeft als grootste voordeel dat het netwerk werkt met Smart Contracts, waar het een geheel nieuw concept voor heeft ontworpen. Hierdoor is er een verbinding mogelijk tussen de Blockchain en de externe bronnen. Chainlink werkt samen met meerdere grote corporaties, waardoor er ook sprake is van een bepaalde betrouwbaarheid van het bedrijf. De grote samenwerking met het grote, Amerikaanse betalingsnetwerk SWIFT wordt niet vaak aanschouwd in de cryptocurrency wereld. Succes bij de grote bedrijven geeft Chainlink een reputatie boost. Tevens is het concept van Chainlink vernieuwend, waardoor het nog weinig concurrentie op de markt heeft. Allen Mobius en Aeternity hebben gelijke plannen.
🔒 Veilig bij Bitvavo
Waarom niet investeren in LINK?
Het grote nadeel is zojuist al de revue gepasseerd: de afhankelijkheid van Oracles bestaande uit bedrijven met mensen aan de top. Hierdoor is het netwerk Chainlink meer gecentraliseerd, waardoor het gevoelig is voor cyberaanvallen. Dit houdt eveneens in dat malafide bedrijven met data kunnen knoeien, waardoor de Smart Contracts op foutieve data gebaseerd worden. Een nadeel van de LINK tokens is dat de tokens een hard cap hebben. Dit betekent dat de LINK tokens een maximale hoeveelheid hebben, waarin ze geproduceerd kunnen worden zoals bitcoins. Is dit maximum bereikt, zullen er geen nieuwe tokens meer geproduceerd worden.

Hoe kun je Chainlink kopen bij een exchange?
Ben je toch geïnteresseerd geraakt in LINK en wil je deze cryptomunt kopen? Mooi, ik leg je uit hoe je dit goed en snel kunt doen!
Er zijn drie manieren, waarop je LINK-tokens kunt kopen. Ten eerste kun je ze kopen op een exchange of via een broker. Dit doe je door middel van een geldtransactie middels iDeal of creditcard. Ten tweede kun je LINKs verhandelen op de exchange. Heb je andere cryptocurrency? Ruil die dan in voor LINK-tokens. Hiervoor moet je bij de exchange respectievelijk broker een account aanmaken, een waarde op je account storten (zij het in cryptocurrency of euro’s) en vervolgens kun je dit saldo gebruiken om te handelen of LINK coins te kopen.
🔒 Veilig bij Bitvavo
Waar kun je chainlink kopen?
Er zijn verschillende brokers, die de LINK-tokens van Chainlink verkopen. Hier kun je betalen met iDeal of creditcard. Nederlanders hebben wat dat betreft geluk. De Bitvavo Exchange gelegen in onze hoofdstad Amsterdam heeft LINK-tokens genoteerd. Met iDeal kun je betalen en meteen erna worden de LINK-tokens op je bankrekening gestort. Ook kun je LINK-tokens kopen bij cryptovaluta makelaars, zoals: Blox, Coinmerce, LiteBit en Bitcoin Meester. Andere goede handelsbeurzen waar je de LINKs kunt kopen, zijn:
• Binance
• Kraken
• Hadax
• Stellar Exchange
• Coinbase
• Huobi Pro

Chainlink kopen stappenplan
Je koopt LINK-tokens dus via een broker of exchange. Bij een broker krijg je via de volgende stappen je tokens:
- Maak een account aan bij Bitvavo
- Verifieer je gegevens
- Maak geld over via iDeal
- Kies een bedrag dat je overmaakt en klik op betalen
- Het geld zie je terug in het overzicht van je account
- Zoek LINK op in de zoekmachine
- Klik hierop en druk op kopen
- Koop voor het gewenste bedrag
- Vergeet niet naam en wachtwoord, anders heb je geen toegang meer tot je digitale geld.

De geschikte wallet voor LINK cryptomunten
LINK kan je op de Exchange opslaan, waar je hem meteen kunt verhandelen. Het opslaan op een exchange is niet veilig, want hier vinden vaker cyberaanvallen plaats waardoor je jouw tokens kunt verliezen. Je kunt ook LINK-tokens opslaan in een digitale portemonnee, de zogenoemde wallets. De wallets heb je in drie varianten: mobiele, software en hardware wallets.
Raadzaam is om voor de opslag een hardware wallet te kiezen, omdat je hiervan een private key krijgt en je dus zelf eigenaar bent van je tokens. Tevens vindt de opslag offline plaats, waardoor hackers niet aan je LINKs kunnen komen. De grootste hardware wallet is Ledger Nano X. Deze kun je heel eenvoudig en veilig via hun officiële website kopen.