Wat is Stellar Lumens (XLM)

Stellar Lumens de cryptomunt met afkorting XLM is een relatief nieuw platform. In dit artikel ga ik je uitleggen waarom je wel of niet zou moeten investeren in Stellar Lumens. Want is Stellar Lumens kopen nu wel of niet interessant, ben je geïnteresseerd lees dan verder!

In 2014 kwam er een nieuw open source cryptovaluta Blockchain platform op de markt, opgericht door dezelfde ontwikkelaar als Ripple: Stellar Lumens. Oprichter Jedd McCaleb zette Stellar Lumens op om individuen te helpen met het overmaken van geld. Hierbij heeft Stellar een andere doelgroep dan Ripple, die zich meer op het zakelijke leven richt. Het Stellar netwerk is werkelijk gedecentraliseerd en wordt gerekend tot een van de meest populaire cryptocurrencies van het moment.

Wat is Stellar Lumens?

Hoe werkt stellar lumens foundation?

Stellar is het Blockchain platform, waarvan Lumens de valuta is. Het netwerk Stellar is uitgevonden om de struikelblokken bij mensen weg te nemen, die veroorzaakt werden tijdens grensoverschrijdende transacties. Denk hierbij aan de hoge transactiekosten en de lange transactieduur. 

Stellar Lumens neemt deze hindernissen weg door snelle en goedkope manieren aan te bieden om geld over de wereld te kunnen verzenden. Bij dit nieuwe concept wordt in acht genomen dat er mensen zijn, die niet een gemakkelijke toegang tot financiële diensten hebben. En zelfs al was de toegang eenvoudig, dan kunnen die diensten ook te duur zijn voor sommige bevolkingsgroepen. 

Door Stellar Lumens kan iedereen waar dan ook ter wereld toegang krijgen tot financiële diensten, mits er een actieve internetverbinding is en enkele basis hardware middelen.

blockchain technologie


Werkwijze van Stellar Lumens?

Lumens is de valuta, waarmee Stellar werkt. Met Lumens kun je geldsommen verzenden, bedragen ontvangen en valuta omzetten. Het netwerk van Stellar Lumens is gedecentraliseerd en peer to peer. Decentralisatie zorgt voor de afwezigheid van een derde partij bij transacties, waardoor er sneller en goedkoper gewerkt kan worden. 

Een peer to peer netwerk bestaat uit meerdere computers, die gelijkwaardig aan elkaar zijn. Bij een peer to peer netwerk bevatten alle computers dezelfde data, zodat wanneer een computer uitvalt de andere computers kunnen doorgaan.

Stellar Lumens XLM

Het nieuwe concept met behulp van ankers

Met Stellar kan een type valuta door een peer verzonden worden en als een andere type valuta bij de ontvanger aankomen. Tijdens de rit van verstuurder naar ontvanger zal het geld via een aantal valuta’s verlopen, zodat er gekeken kan worden naar de vraag of er een directe valutapaar ruil voorhanden is. 

Is dit nu niet zo, dan wordt gekeken of er vraag is naar de begin valuta van de verstuurder en zodra het de Lumens heeft gekregen, wordt er gezocht naar een aantal Lumens plus de uiteindelijke munteenheid. 

Dit resulteert in een eenvoudige waarde transactie tussen valuta’s, die los van elkaar geen gemeenschappelijk verhandeld paar hebben. Dit wordt mogelijk gemaakt door ankers, die ervoor zorgen dat de uitwisseling van valuta binnen het Stellar netwerk vergemakkelijkt wordt. De ankers kunnen namelijk een deposito aanhouden of het krediet in een andere munteenheid uitgeven.

Waarom investeren in Stellar Lumens?

Waarom Stellar Lumens kopen?

Het werken met Stellar Lumens levert een heel scala aan voordelen op. Stellar Lumens richt zich op de normale mens, waardoor jouw betalingen goedkoper en sneller verlopen. 

Een transactie binnen het Stellar netwerk is binnen drie á vijf seconden gebeurd. De kosten zijn erg laag, waardoor het een zeer concurrerende wijze is om geld over te boeken in vergelijking met andere methoden. Er vindt een gemakkelijke wisseling tussen valuta plaats zonder dat de verzender hier omkijken naar heeft. Je krijgt makkelijk toegang tot het netwerk. 

🔒 Veilig bij Bitvavo

Het enige wat je nodig hebt, is een werkende internetverbinding en Lumens compatibele software, zoals een Lumens wallet. Stellar is als laatste een gedecentraliseerd netwerk, wat betekent dat er geen controle is van buitenaf. Je autoriseert zelf je transacties en een bewijs hiervan wordt opgeslagen op de Blockchain, die voor iedereen toegankelijk is.

Hoe kun je Stellar Lumens kopen?

Stellar Lumens kopen is tegenwoordig erg makkelijk geworden. Je kiest een betrouwbare en veilige broker uit. Hier maak je een account aan. Je kiest een bedrag dat je wil besteden aan cryptogeld en betaalt deze met iDeal of creditcard. Dit tegoed wordt bijgeschreven op je account. Met het tegoed kun je vervolgens Lumens kopen, die je in een speciale digitale portemonnee opslaat en veilig bewaart. Hierover zo meer.

Waar kun je Stellar Lumens kopen?

Stellar Lumens kon je tot vrij recent alleen kopen op de grote exchanges, zoals HitBTC en Binance. Een nadeel voor de Nederlanders was dat je hier niet met iDeal kon betalen alleen met creditcard. Sinds kort heeft de Nederlandse broker Bitvavo echter Lumens ook opgenomen in de lijst. En bij Bitvavo kun je wel betalen met iDeal. Ook LiteBit en Bitcoin Meester hebben Stellar Lumens inmiddels opgenomen.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Hoe stellar lumens kopen?

Welke wallets ondersteunen XLM?

Een Stellar Lumen Wallet is software, waar je Lumens kunt opslaan. Een vereiste van een wallet bij Stellar Lumens is dat de wallet groter is dan 1 XLM. Er zijn zes Lumens Wallets, die uitermate geschikt zijn voor de opslag van je Lumens:

Is stellar lumens te minen?

Kun je Lumens minen?

Stellar Lumens kun je niet door middel van mining krijgen. De levering van Lumens wordt door Stellar in de gaten gehouden. Eerst werden er honderd miljard Lumen gecreëerd en elk jaar werd dit aantal met een procent verhoogd. Dit werd tegengewerkt door de Stellar community, die hier tegen stemde.

 Als gevolg hiervan halveerde Stellar het aantal Lumen en beloofde nooit meer dan vijftig miljard Lumen te creëren. Er zijn momenteel twintig miljard in omloop. De rest is in handen van de Stellar Development Foundation, die er projecten mee financieren.

Kun je Stellar Lumens anoniem gebruiken?

In tijden waarin de roep naar privacy altijd aanwezig is, is er behoefte aan anonimiteit in (financiële) transacties. Ook bij Stellar Lumens wordt een zekere anonimiteit aangeboden. De wallet adressen laten bijvoorbeeld geen identiteit zien, maar een reeks cijfers. Maar het is de bedoeling van een Blockchain dat iedereen transacties kan verifiëren, waardoor deze niet anoniem meer zijn. Verder zullen grote uitwisselingen vragen om een uitgebreidere verificatie van je persoonsgegevens om de veiligheid te garanderen en illegale activiteiten tegen te gaan.

Wat zijn de nadelen van XLM?

Het grootste nadeel van Stellar Lumens is dat Stellar in handen is van zijn oprichter, Jedd McCaleb. Het is nooit met honderd procent zekerheid te zeggen dat een individu te vertrouwen is. Met het eerste bitcoinbedrijf van McCaleb is het niet goed afgelopen en met Ripple probeerde hij de koers volledig te laten instorten. 

Dit is, als je waarde hecht aan de woorden van de grootste concurrent van Ripple. Een tweede negatief punt is dat een overgroot deel van alle Lumens in handen is van de Stellar Development Foundation, waardoor ze veel macht hebben om de inflatie en deflatie te beïnvloeden.