XTZ coin – Wat is Tezos en wat kun je met XTZ crypto?

Tezos is een crypto die al lang op de deur klopt. Je hoort er steeds vaker over en dat is echt niet zomaar. Het project boekt veel vooruitgang en XTZ coin weet veel handelaars aan zich te binden. Het platform wordt door kenners wel eens omschreven als een mix tussen Bitcoin en Ethereum. Wat kan je met Tezos? Wat is de XTZ crypto eigenlijk? Dit en op nog veel meer vragen zoomen wij in en natuurlijk mag een voorspelling van de waarde in de toekomst hierbij niet ontbreken. Ook kom je erachter via welke Nederlandse en/of buitenlandse exchange je Tezos kan kopen.  

🔒 Veilig bij Bitvavo

Wat is Tezos coin?

Wat is XTZ coin?

Op deze pagina lees je alles over Tezos. Wat is Tezos in het kort? Men duidt Tezos ook wel aan met XTZ. Beiden, XTZ en Tezos zijn gelijk. Het is een blockchain netwerk dat in verbinding staat met het token van Tezos: Tez. Men kan de tokens niet minen. Want het blockchain netwerk maakt, net zoals bijvoorbeeld Cardano, gebruik van Proof of Stake. Dit is een mechanisme waarbij houders van de munt bijdragen aan de veiligheid van het netwerk door coins vast te zetten. Daarvoor ontvangen ze een vergoeding. Tezos is een open source netwerk.

Waarvoor wordt XTZ blockchain gebruikt?

Wat is de toepassing van XTZ coin? Waarvoor zou je hierin investeren? De Tezos blockchain werd ontworpen om de ontwikkeling en hosting van activa en applicaties mogelijk te maken. Als gebruiker kan je bijdragen aan het netwerk en wel door upgrades te beheren voor het protocol. Deze verantwoordelijkheid bij de gebruikers gaat zover dat zij ook in het bestuur wijzigingen kunnen beheren.

Deze unieke wijze van beheren en het feit dat gebruikers wijzigingen door kunnen voeren, dat is allemaal te danken aan het unieke ontwerp van de blockchain. Er is geen hard fork nodig om wijzigingen aan te brengen. Jij als eigenaar van de XTZ coin kan over veranderingen meebeslissen. Upgrades kunnen worden uitgevoerd terwijl de blokketen zelf werkend blijft.

XTZ coin

Hoe werkt XTZ coin precies?

Nu je weet wat Tezos is en wat het nut is van deze blockchain, wil je natuurlijk graag weten hoe XTZ coin werkt voordat je Tezos koopt. ‘Network Shell’, zo wordt het unieke ontwerp van Tezos genoemd. Het gaat een beetje te ver om in dit artikel uitvoerig de technische kant van Network Shell te belichten, maar het komt erop neer dat het netwerk dankzij deze laag kan upgraden, schalen en veranderen zonder dat daarvoor een hardfork nodig is. 

🔒 Veilig bij Bitvavo

Wat Network Shell ook mogelijk maakt is een perfecte communicatie tussen de blockchains zelf en de diverse blockchain lagen. Wijzigingen en upgrades op het netwerk kunnen zodoende op een democratische wijze beheerd en toegepast worden.

Toepassingen: Waarvoor wordt Tezos gebruikt?

We schreven in het begin al dat Tezos gezien wordt als een mix tussen Bitcoin en Ethereum. Het biedt dan ook in feite alles wat beide blockchains zo populair maakt. Het beste van 2 werelden, dat moet Tezos waarvan XTZ coin bieden. Tezos kan gebruikt worden om zeer snelle transacties op te doen. De functie van smart contracts worden geïntegreerd en het netwerk bestaat uit oracles. Er kunnen gedecentraliseerde applicaties draaien op het netwerk en het is duurzaam in gebruik omdat er geen PoW wordt toegepast.

XTZ crypto, Cardano of Ethereum?

XTZ coin moet in de toekomst de functies van Ethereum vervangen. De keuze voor XTZ crypto zou volgens experts niet moeilijk moeten zijn. Maar er zijn ook voldoende kenners die zich afvragen of de doelstellingen wel behaald kunnen worden. Een ander groot project, Cardano, wordt ook gezien als een mix tussen Bitcoin en Ethereum en van Cardano zijn tot nu toe alle beloften nagekomen.

Het team achter het voorlopige succes

Voordat je in een munt stapt is het belangrijk om te weten hoe het team achter de munt in elkaar steekt. Werken er gekwalificeerde ontwikkelaars aan Tezos? Jazeker! Het is ontwikkeld door Arthur Breitman en Kathleen Breitman. Ze werken al sinds 2014 aan het ontwikkelen van het Tezos platform, gezamenlijk met enkele andere bedreven, enthousiaste ontwikkelaars. 

De organisatie, de Tezos Foundation, heeft zich in Zwitserland gevestigd. De foundation heeft als belangrijkste taak het inzetten van zowel strategische als financiële middelen. Ook moeten zij zorg dragen voor het werven van subsidies. Echter is het ook zo dat Tezos negatief in het nieuws is gekomen. Lees hieronder verder.

Wat zijn de voordelen van XTZ coin?

  1. Zeer snelle transacties op het netwerk mogelijk
  2. Veiligheid: Wallets worden sterk beveiligd
  3. Smart contracts
  4. Gedecentraliseerde applicaties worden gebruikt
  5. Duurzaamheid met dank aan Proof-of-Work (PoW)
Wat zijn de nadelen van Tezos coin?

Nadelen van Tezos?

Voordat we allemaal in een hosanna-stemming komen is het belangrijk om te weten wat de nadelen zijn van de blockchain en de munt XTZ. We vinden de nadelen wel zo belangrijk om te vermelden, omdat deze een prijsstijging van de XTZ coin in de toekomst wel eens in de weg kan staan. 

Misschien is het wel even goed om te benadrukken dat Tezos nog een redelijk nieuw project is. Het is allemaal heel snel gegaan met de waardestijging en het project moet nog veel vooruitgang bieden wil het zijn doelstellingen waar kunnen maken. Geef het project de tijd en houd het nieuws goed in de gaten.

Het platform moet nog gebouwd worden en dan pas kun je zien of het echt doet wat het moet doen. Concurrentie zit ook niet stil. Zij kunnen het concept kopiëren en misschien zelfs op een heel aantal punten verbeteren. Wat ons betreft is het grootste nadeel echter wel dat veel beleggers in crypto het project en met name het team met argusogen volgen. De reden: De oprichters zijn aangeklaagd voor frauduleuze handelingen. Met de reputatie van de ontwikkelaars zit het op dit moment niet goed.

Wie investeren er in Tezos coin?

Net zoals het belangrijk is om te weten wie er achter de ontwikkeling van een munt zit, is het belangrijk om te weten hoe het zit met de investeerders. Dat zit wel goed met Tezos crypto. Want het had een zeer succesvolle ICO! Er werd binnen een korte tijd ruim 230 miljoen dollar opgehaald bij grote investeerders waaronder Boost VC, Limitless Crypto Investments en Dalma Capital

Dit is o.a. te danken aan de zelfwerkende blockchain en ook vanwege de democratische werking daarvan. Of te wel: De filosofie van de bedenker van Bitcoin komt allemaal samen bij Tezos en dat is blijkbaar datgene wat investeerders kan bekoren.

Wat is de koersverwachting van XTZ crypto?

Is het nu een goed instapmoment voor XTZ crypto? Daarvoor is het belangrijk om naar de actuele koers te kijken maar ook om rekening te houden met de historische koers en de ontwikkelingen op de voet te volgen. Tezos had een verre van soepele start. Het heeft vele hindernissen moeten nemen. Pas toen het project middels crowdfunding maar liefst 230 miljoen dollar bij elkaar wist te krijgen van investeerders, kwam alles op gang. 

Nu, ongeveer 2,5 jaar na de lancering, kan je Tezos kopen bij vrijwel alle grotere handelsplaatsen. Het koersverloop van XTZ crypto verloopt grillig maar er is wel een duidelijke stijgende lijn te zien. Zou je nu instappen, dan kan de koers natuurlijk nog naar beneden schieten maar houd je de munten aan, dan verwachten we toch echt wel dat je daar goed aan doet.

Tezos kopen

Tezos kopen als korte en langetermijninvestering is geen slechte keuze, volgens ons dan. Maar houd wel in het achterhoofd dat het project nog in de kinderschoenen staat en dat de ontwikkelaars een niet al te beste reputatie hebben. Ze worden beschuldigd van fraude. Maar als dit niet waar blijkt te zijn en de ontwikkeling van het platform goed verloopt, dan kan Tezos kopen op de langere termijn goed uitpakken. 

🔒 Veilig bij Bitvavo

Maar waar schaf je de munten aan? En wat zijn de beste en goedkoopste brokers? Wij hebben alles goed voor jou uitgezocht en belangrijke informatie over het kopen van deze coin overzichtelijk op een rij gezet in onze crypto koopgids. Bekende en goede brokers zijn bijvoorbeeld Binance, Bitvavo. Voor Nederlanders is Bitvavo verreweg de populairste handelsbeurs.

Plaats een reactie