Hoe groot is het belang van China voor de cryptomarkt?

China is één van ’s werelds grootste landen en tevens één van de belangrijkste wereldeconomieën. In het bijzonder voor crypto investeerders geldt echter ook dat het belangrijk is om er rekening mee te houden dat China een belangrijke rol speelt binnen de wereld van de cryptocurrencies. Op het ogenblik dat dit land zich uitspreekt tegen Bitcoin of een andere cryptovaluta is de impact dan ook veelal niet onaanzienlijk te noemen. Hoe komt dit nu precies? Niet in het minst omdat een significante hoeveelheid van de mining power geleverd zou worden door dit Aziatische land. Maar is de invloed van China op met name Bitcoin wel echt zo groot als  we vermoeden? Dit gaan we hier op deze pagina even zeer gedetailleerd voor jou uitzoeken.

Handelen in cryptomunten in China nog altijd mogelijk

China staat er om bekend een land te zijn die er een geheel eigen, ietwat opmerkelijke cultuur op nahoudt. In het bijzonder wanneer we ze gaan vergelijken met onze Westerse cultuur valt vooral op dat de regelgeving in het land veel draconischer is. Van zodra cryptomunten met uiteraard Bitcoin op kop aanzienlijk aan terrein begonnen te winnen kwam er vanuit China nieuws die de koers de kop indrukte. Ook tijdens de bullrun nu in 2021 is dat niet anders. In het verleden deed er zich al een gelijkaardige situatie voor in de jaren 2013 en 2017. Waarom zou het dan nu anders zijn?

De Chinese overheid staat er om bekend graag zeer nauwgezet te controleren wat er zich in haar land afspeelt. Verschillende internationale websites en social media platformen worden omwille van die reden in China geblokkeerd. Dat de overheid van het land het niet fijn zou vinden om haar macht over de financiën van haar inwoners ingeperkt te zien worden hoeft ook niet te verbazen. Toch zorgt het gedecentraliseerde aspect waar Bitcoin en andere cryptomunten over beschikken ervoor dat de invloed die China daadwerkelijk kan uitoefenen eerder beperkt is.

placeholder

Welke acties heeft China ondernomen tegen Bitcoin en crypto?

Niet alleen in het jaar 2021, maar ook in het verleden, namelijk in 2013 en 2017 heeft China verschillende acties ondernomen om Bitcoin in het land aan banden te leggen. Zo werd door de autoriteiten besloten om lokale cryptobeurzen te sluiten en werd er een verbod ingevoerd op het voeren van zogenaamde initial coin offerings of ICO’s. Bovendien werd er aan financiële instellingen ook duidelijk aangegeven dat ze geen zaken meer mochten doen met ondernemingen die crypto gerelateerde diensten of producten aanboden. Dit gezegd hebbende geldt er tot op moment van schrijven geen verbod op het minen van Bitcoin in het land. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het voor Chinezen mogelijk blijft om te handelen in crypto door middel van buitenlandse beurzen.

Is Bitcoin echt afhankelijk van de mining power vanuit China?

Op moment van schrijven is het zo dat ongeveer de helft van de volledige mining power wordt geleverd vanuit China. Dit is wellicht één van de belangrijkste redenen waarom een statement van de Chinese overheid met betrekking tot het bannen van Bitcoin direct zo’n grote impact heeft. Toch moet er hier een niet onbelangrijke kanttekening bij worden gemaakt. Het is namelijk niet alleen de mining power die van belang is voor Bitcoin (en andere cryptocurrencies). Bovendien is het ook nog eens zo dat er vandaag de dag voor het minen van BTC-tokens bijzonder vaak wordt gewerkt met mining pools. Het is vooral hier dat het schoentje knelt.

Dat er naar verwachting 50 procent van alle mining power van Bitcoin wordt geleverd vanuit China hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat het ook daadwerkelijk Chinezen zijn die daarvoor verantwoordelijk zijn. Mining pools kunnen namelijk worden gejoined  van overal ter wereld. Ook jij kan vanachter jouw computer in Nederland of België perfect deel gaan nemen aan een dergelijke pool. Zomaar stellen dat China verantwoordelijk is voor de helft van alle mining power van Bitcoin en dat deze door een ban op Bitcoin volledig zal wegvallen is dus wel erg kort door de bocht.

Vergeet niet, ook China heeft eigen cryptocurrencies

Niet alleen heeft de informatie op deze pagina duidelijk gemaakt dat de invloed die China uit kan oefenen op cryptocurrencies een stuk kleiner is dan je in eerste instantie zou verwachten, daarnaast is het ook nog eens zo dat er ook in dit land verschillende blockchain projecten zijn opgezet. Het bekendste, gedecentraliseerde project is natuurlijk NEO. Deze wordt sinds haar lancering op de markt bestempeld als de Chinese variant van Ethereum. Dit uiteraard omdat ze ook ondersteuning biedt voor smart contracts. Daarenboven is het zo dat de Chinese overheid ook sinds het jaar 2014 haar eigen cryptomunt ontwikkeld heeft genaamd ‘DCEP’. Voor deze laatste bestaat het vermoeden echter dat het allesbehalve een gedecentraliseerde cryptomunt zal zijn…

Plaats een reactie