Digitale yuan

Een tijd geleden is het nieuws naar buiten gekomen dat China hard werkt aan het digitaliseren van zijn eigen valuta, de digitale yuan. Het land wil namelijk niet achterblijven als het gaat om de laatste technologische ontwikkelingen. En net als overheden uit andere landen, wil ook de Chinese overheid grip op de cryptomarkt houden.

Het ontwikkelen van een digitale cryptocurrency niet makkelijk en kost het veel tijd. Maar inmiddels is de ontwikkeling van de Chinese digitale yuan al erg ver. Zelfs zo ver dat banken hun capaciteiten van de digitale yuan aansterken omdat de lancering van de digitale cryptocurrency dichtbij is. De digitale cryptocurrency gaat gelanceerd worden door de centrale bank van het land, de CBDC.

Onlangs heeft de Securities Daily het nieuws naar buiten gebracht over de commerciële banken. Naar verluid bouwen een aantal van deze centrale banken aan pilots voor de digitale versie van de yuan. Dit doen zij samen met de centrale People’s Bank of China (PBoC). Er wordt hard gewerkt aan bijvoorbeeld de nodige software en infrastructuur. Deze zaken dienen op orde te zijn voor de lancering van digitale yuan (CNY).

Digitale yuan china

De digitale yuan komt steeds dichterbij

Het is al enige tijd bekend wanneer de CBDC de digitale yuan graag wil uitrollen. Dit willen zij namelijk doen voor de start van de Olympische Winterspelen. Dit wereldwijde sportevenement wordt gehouden in februari van het jaar 2022. Echter, de PBoC heeft geen specifieke tijdlijn uit gegeven voor de release van de CNY in China.

Toch zien we dat de lancering van de digitale valuta steeds dichterbij komt. Dit zien we aan de ontwikkelingen binnen het Chinese banknetwerk. Zo is onlangs ontdekt dat de Postal Savings Bank een nieuwe afdeling binnen het bedrijf is gestart. Deze afdeling zal zich bezighouden met de samenwerking met de CBDC. Zeer waarschijnlijk gaat deze samenwerking over het creëren van wallets die de digitale valuta ondersteunen. Deze suggestie komt voort uit het feit dat de Postal Savings Bank een hardware wallet aan het testen is voor CNY houders die geen gebruik maken van smartphones.

Ook andere digitale banken hebben onlangs de digitale yuan genoemd in hun recente halfjaarlijkse rapporten en briefings over de prestaties van de bank. Dit is gedaan door onder andere de Postal Savings Bank, de China Construction Bank, de Bank of Communications en de Industrial and Commercial Bank of China. Maar de banken in China zijn niet de enigste partijen binnen het land die zich bezig houden met de digitale yuan. Ondanks dat de munt slechts in de pilotfase zit hebben namelijk miljoenen Chinezen en bedrijven in China hun wallets al voorbereid op de lancering van de digitale CNY.

Chinese digitale yuan

Hoe staan de cijfers ervoor?

Maar hoe staat het er nu werkelijk voor met de digitale yuan? Dit kan natuurlijk bekeken worden aan de hand van de meest recente cijfers rond de ontwikkeling van de munt zelf en de wallets die de munt ondersteunen.

Wat betreft de wallets ziet de toekomst er rooskleurig uit. Midden in de zomer van 2021 heeft de China Construction Bank vastgesteld dat er maar liefst 7,23 miljoen persoonlijke wallets zijn die de digitale yuan ondersteunen. Daarnaast zijn er ook nog eens 1,19 miljoen openbare wallets uitgegeven aan ondernemers, bedrijven of andere openbare organen die willen investeren in de digitale yuan. De Bank of Communications heeft onderhand al 1,16 miljoen wallets geopend voor particulieren die willen investeren in de CNY.

De CNY heeft natuurlijk ook zijn eigen platform waarop transacties met deze cryptomunt kunnen worden uitgevoerd. De meest recentelijke cijfers van dit platform geven aan dat er meer dan 28,45 miljoen transacties zijn uitgevoerd op het platform. Het geld dat om is gegaan in deze transacties is miljoenen Amerikaanse dollars waard.

Onlangs is er ook een nieuwe samenwerking gestart tussen verschillende grote banken en kleinere banken binnen China. Deze samenwerking is aangegaan tussen de Postal Savings Bank of China, de Industrial and Commercial Bank of China en 46 verschillende kleine commerciële banken in het land. Samen willen deze partijen een digitaal ecosysteem creëren waarin de lancering en het voortbestaan van de digitale yuan kan worden overzien.

Delen op Social Media
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ook interessant voor jou..

Novi wallet
Crypto handelen
Leila

Facebook start proef met eigen wallet Novi

Mediagigant Facebook zal een proef gaan starten met een eigen wallet app, Novi genaamd. Met deze digitale portemonnee moet het voor mensen mogelijk worden om op ieder gewenst moment direct geld te kunnen versturen, zonder dat zij hiervoor kosten voor

Lees verder »
NBA cryptoplatform
cryptovaluta
Leila

Coinbase tekent crypto sponsorovereenkomst het NBA

Deze week deed Coinbase, een van de grotere crypto exchanges van de Amerika, de aankondiging dat zij het officiële NBA cryptoplatform, of te wel het cryptoplatform van de National Basketball Association, is geworden. Coinbase heeft met de welbekende Noord Amerikaanse

Lees verder »
Crypto als alternatief voor dollar
cryptovaluta
Leila

Wordt crypto een alternatief voor de dollar in Rusland?

Als sinds vele tientallen jaren, is de Amerikaanse dollar de belangrijkste munteenheid ter wereld. Enorm veel landen zijn er afhankelijk van. Dit heeft tot een enorme machtspositie van de VS geleid. Alhoewel veel landen hier geen moeite mee hebben, zijn

Lees verder »
Cryptobelasting in Zuid-Korea
cryptovaluta
Leila

Wordt de cryptobelasting in Zuid-Korea uitgesteld?

De afgelopen tijd hebben diverse landen in Azië al duidelijk gemaakt dat zij minder blij zijn met de ontwikkeling van de markt van cryptocurrencies. Eén van deze landen is Zuid-Korea. Onlangs is het aantal crypto exchanges in het land al

Lees verder »