Ondanks het Chinese crypto verbod ontwikkelt de cryptomarkt door

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat er een Chinees verbod op alle crypto transacties komt. Dit maakte veel handelaren die in China gevestigd zijn, of zaken doen in China, van streek. Ook de cryptomarkt reageerde heftig op dit verbod. We zagen dat de prijzen van alle cryptocurrencies onmiddellijk daalden als gevolg van de uitspraak van de People’s Bank of China. Maar wat betekent het Chinese crypto verbod nu precies?

Chinese crypto verbod

De People’s Bank of China (de PBOC) heeft officieel en formeel verkondigd dat alle activiteiten die gekoppeld zijn aan digitale valuta’s anders dan de digitale yuan verboden zijn. De PBOC is niet de enige instantie die gaat controleren of deze regeling in acht wordt genomen. Ook andere Chinese financiële toezichthouders zullen de maatregel accepteren. Zij zullen controleren of er geen illegale transacties plaatsvinden en ieder die een crypto transactie uitvoert hierop aanspreken. Daarnaast zullen ook alle mining gerelateerde activiteiten in het land worden gestopt. Hoe de overheid dat gaat doen? Door simpelweg de miners af te sluiten van het Chinese stroomnet.

De cryptomarkt reageerde heftig op het Chinese crypto verbod. Er kwamen al snel reacties naar buiten via sociale media. Daarnaast werkt het nieuws natuurlijk ook door binnen de marktontwikkelingen. De koersen van alle cryptocurrencies daalden direct na de formele uitspraak van de PBOC. Er was een daling van ongeveer 10 procent in slechts een paar uur. Gelukkig wist de cryptomarkt zichzelf ook weer relatief snel te stabiliseren. De meeste koersen herstelden zich tot een niveau dat zij ook voorafgaand aan de aankondiging van het Chinese crypto verbod hadden bereikt.

Chinees crypto verbod 2021

De slechte relatie tussen China en de cryptowereld

Het Chinese crypto verbod van de PBOC is niet geheel vreemd als we kijken naar de ontwikkelingen van de cryptomarkt binnen China. Het land heeft al meerdere pogingen gedaan om de macht van cryptocurrencies te beperken binnen de economie. Tot nu toe hebben miners en handelaren elke keer opnieuw weer creatieve manieren gevonden om de markt toch door te laten ontwikkelen binnen China. Echter, het huidige Chinese crypto verbod is wel erg streng. Zal de cryptomarkt in China dan nu in zijn geheel aan banden zijn gelegd?

In mei van dit jaar hebben de toentertijd getroffen maatregelen van China veel aandacht gekregen op de cryptomarkt. De maatregelen van mei 2021 bestonden uit een verbod van BTC mining in het land. Dit verbod kwam flink binnen op de cryptomarkt omdat naar schatting 75% van de wereldwijde mining activiteiten van de Bitcoin plaatsvond in China. Maar China was in het begin van dit jaar niet het enige land dat klaagde over het milieueffect van de Bitcoin of dat de markt van crypto wilde gaan boycotten. Onder andere Elon Musk had zijn bedenkingen bij de milieuvriendelijkheid van de Bitcoin. Dit negatieve nieuws had een slechte invloed op de koersprijs van de cryptomunt.

Ook deze keer wordt China weer geraakt door een dubbele aanval. Aan de ene kant valt China de markt aan doordat de PBOC en andere financiële instanties transacties verbieden die uitgevoerd worden met crypto. Daarnaast staan ook regelgevende instanties in Amerika op scherp om actie te ondernemen tegen grote crypto bedrijven in de V.S.

Chinees crypto verbod

De cryptowereld ontwikkelt door

Ondanks de klappen die de cryptomarkt de afgelopen tijd heeft gekregen ontwikkelt de markt zich toch stug door. De prijzen dalen na een aankondiging van negatief nieuws over het Chinese crypto verbod, maar deze weten zich vaak ook weer te herstellen na een relatief korte periode. Dit komt onder andere omdat digitaal geld ontzettend flexibel is. Het minen hoeft niet per se in China te gebeuren. En cryptogebruikers in het land zullen mogelijk gaan protesteren tegen het Chinese crypto verbod.

Tegenovergesteld aan het negatieve nieuws uit China is er ook positief nieuws uit El Salvador. Daar is de Bitcoin namelijk inmiddels geaccepteerd als wettig betaalmiddel. In tegenstelling tot China stimuleert El Salvador de ontwikkeling van de cryptomarkt dus juist. Als het positieve nieuws overheerst zullen cryptogebruikers de negatieve ontwikkelingen in China al snel van zich afschuiven en doorgaan met het stimuleren van de positieve ontwikkelingen op de markt. Degene die langdurig last zullen ondervinden van het Chinese crypto verbod, en degenen die hier het meest door zullen worden geraakt, zijn de inwoners van China die veel handelen in crypto. In het speciaal natuurlijk de cryptogebruikers die hun brood betalen met het handelen in digitale valuta’s.

https://www.youtube.com/watch?v=XvMtSaCQDZQ

Plaats een reactie