Crypto als alternatief voor dollar

Als sinds vele tientallen jaren, is de Amerikaanse dollar de belangrijkste munteenheid ter wereld. Enorm veel landen zijn er afhankelijk van. Dit heeft tot een enorme machtspositie van de VS geleid. Alhoewel veel landen hier geen moeite mee hebben, zijn er ook steeds meer landen die op zoek zijn naar alternatieven. Zij vinden deze machtspositie van de VS maar niets en willen veel minder afhankelijk zijn van het land en de Amerikaanse dollar. Is crypto een alternatief voor de dollar? 

De machtspositie van de VS is een doorn in het oog van veel landen. Men wel veel minder afhankelijkheid van het machtigste land ter wereld. Diverse landen gaan dan ook op zoek naar alternatieven.

Een van de landen dat dit met succes deed is El Salvador waar al sinds 2001 de Amerikaanse dollar als officiële munteenheid geldt. In dit Midden-Amerikaanse land heeft men aangetoond, dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. Hier heeft men als eerste land ter wereld Bitcoin geaccepteerd als wettig betaalmiddel.  Men heeft hier daadwerkelijk aangetoond dat crypto een alternatief voor de dollar is. Bedrijven en winkels zullen betalingen in Bitcoin moeten accepteren. De overheid accepteert betalingen van belastingen in Bitcoin.

Alhoewel niet iedereen staat te juichen, is het voor de vele Salvadoranen die in de VS werken wel een groot voordeel. De meeste van hen maken maandelijks geld over naar hun familie in het thuisland. Hiervoor betalen zij gezamenlijk op jaarbasis ruim 400 miljoen dollar aan kosten. Door het gebruik van Bitcoin kunnen zij deze kosten besparen. Voor hen is crypto een alternatief dat kostenbesparend is. 

Crypto een alternatief voor dollar

Grote Russische interesse

Zoals algemeen bekend heeft Rusland niet veel op met de Amerikaanse machtspositie. De ontwikkelingen in El Salvador worden dan ook op de voet gevolgd door de Russische overheid. Vorige week deed president Poetin nog wel de uitspraak, dat het op dit moment nog te vroeg is om crypto te gaan gebruiken bij de handel in olie. Maar er zal hem veel aan gelegen zijn om zo snel mogelijk een alternatief voor de dollar te hebben.  

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland zit dan ook niet stil. Men is momenteel aan het overwegen om de Amerikaanse dollar te gaan vervangen door andere valuta’s, waaronder crypto valuta.

Deze week nog zei de Russische viceminister van buitenlandse zaken Aleksandr Pankin, in een vraaggesprek nog, dat zij het aantal dollars dat zich in de internationale reserves bevindt, wil gaan terugbrengen. Ditzelfde wil het ministerie ook doen voor de hoeveelheid dollars dat bij internationale transacties wordt gebruikt. Als alternatief noemde hij het gebruik van andere fiat valuta’s maar zeker ook digitale valuta.

Pankin vertelde in ditzelfde vraaggesprek dat dit niet van vandaag op morgen zal zijn. De Russische overheid zal allerlei nieuwe processen moeten ontwikkelen. Ook alle afwikkelingssystemen zullen moeten worden omgebouwd. Alleen al de binnenlandse aanpassingen vergen enorm veel inspanning en tijd.

Crypto alternatief dollar

Omzeiling Amerikaanse sancties

De belangrijkste reden waarom Rusland van de afhankelijkheid van de dollar af wil, is dat het land daardoor makkelijker de Amerikaanse economische sancties kan omzeilen.

‘Alle betalingen die in Amerikaanse dollars worden verricht, verlopen via Amerikaanse banken. Er wordt een zogenaamd clearingsysteem gebruikt. Hierdoor heeft Washington de mogelijkheid om iedere door hen verdachte transactie te blokkeren.

Pankin zei dat het land dergelijke problemen nooit heeft ondervonden met transacties die in Euro of andere valuta’s zijn uitgevoerd. De voorgenomen maatregelen hebben dan ook puur betrekking op de Amerikaanse dollar.

Hiermee zit het ministerie op dezelfde lijn als president Poetin. Om nu direct al over te stappen op cryptovaluta bij het uitvoeren van transacties is het nog te vroeg zegt men. Maar afwijzen doen ze het plan zeker niet. Sterker nog, de deur staat wagenwijd open. Men ziet namelijk het potentieel van het gebruik van cryptovaluta in de wereldhandel volledig in. In onze ogen is het dan ook een kwestie van tijd dat crypto een alternatief voor de dollar is in Rusland.

Delen op Social Media
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on reddit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor jou..

Bitcoin crash of markt correctie 26-11-2021
Nieuws
KWINTUS

Bitcoin crash of gewoon een crypto correctie?

Sodeju, dat was schrikken vanochtend toen je de crypto markt ging checken… De prijzen zijn in rap tempo aan het dalen, gedachte die door je hoofd gaan zijn al snel: ‘Is de Bitcoin crash waar zogenaamde experts het over hebben?’

Lees verder »