De afgelopen tijd hebben diverse landen in Azië al duidelijk gemaakt dat zij minder blij zijn met de ontwikkeling van de markt van cryptocurrencies. Eén van deze landen is Zuid-Korea. Onlangs is het aantal crypto exchanges in het land al flink ingeperkt doordat er een nieuwe wet kwam waarbij exchanges ondersteund moeten worden door banken die werken met fiatvaluta. Daarna begon er ook nog een discussie over cryptobelasting in Zuid-Korea. Het lijkt erop alsof de overheid in het land vanaf 2022 een belasting wil gaan heffen over de inkomsten die verdiend zijn met cryptomunten. Echter, met de huidige ontwikkelingen worden deze plannen misschien uitgesteld.
Praktische problemen van cryptobelasting in Zuid-Korea
Tijdens de Nationale Vergadering is ook het onderwerp van cryptobelasting in Zuid-Korea aan bod gekomen. Er zijn vier wetsvoorstellen ingediend door particuliere leden van het overheidsorgaan dat hoort tot het land. De ideeën zijn toegelicht. Ze hadden allen betrekking op het wijzigen of uitstellen van een nieuwe wetgeving die vanaf begin 2022 van kracht gaat zijn in het land. Met deze nieuwe wetgeving wordt er een belasting van 20% geheven over de winsten die gemaakt worden met het handelen in cryptocurrencies. De belastingmaatregel geldt voor winsten die hoger zijn dan 2100 dollar per jaar.
Ondanks dat de nieuwe maatregel met betrekking tot cryptobelasting in Zuid-Korea al bevestigd en ondertekend is door de Nationale Assemblee van het land proberen tegenstanders te protesteren. Als reactie op deze protesten hebben de vicepremier Hong Nam-ki en de minister van Financiën Kim Dae-ji samen met het hoofd van de Nationale Belastingdienst (NTS) laten weten dat de belastingheffingsmaatregel al in beweging is gezet dus dat deze hoe dan ook in zal gaan per 1 januari 2022. Uitstel is volgens hen niet meer mogelijk.
Zoals het er uitziet lijkt er dus geen beweging te brengen in het standpunt van de overheid met betrekking tot de cryptobelasting in Zuid-Korea. Maar dit is niet helemaal waar. Er schijnen naar verluid nog wat ‘praktische problemen’ te zijn met de adoptie van de wetgeving. Wanneer deze problemen niet op tijd worden verholpen kan het maar zo zijn dat één van de hoogste machten in het land de ingangsdatum van de wet toch gaat uitstellen.
Verkiezingen in 2022
Ondanks dat Hong Nam-ki en Kim Dae-ji pleitten voor een ingang op 1 januari 2022 lijkt het erop dat deze datum toch uitgesteld gaat worden. Dit beweerde Chosun Ilbo onlangs. Hij liet weten dat tijdens de Nationale Vergadering was besproken dat ‘’de wet zal worden gewijzigd in de richting van het uitstellen van de belasting van cryptoassets voordat het jaar uit is vanwege de verkiezingen van volgend jaar.’’
In 2022 zijn er verkiezingen in Zuid-Korea. Nu er een periode is waarin cryptocurrencies sterk besproken worden kunnen partijen aanhangers winnen en verliezen door een bepaald standpunt in te nemen. Zo is de Democratische Partij in het land ineens flink tegen de belastingmaatregel in gegaan. Mogelijk is dit een poging om zoveel mogelijk jonge aanhangers te verzamelen. Immers, cryptocurrencies zijn meer populair onder de jongere bevolking van Zuid-Korea.
Niet alleen de standpunten van partijen spelen in op de situatie met betrekking tot de cryptomarkt in Zuid-Korea. Ook de lijsttrekkers mengen zich in de discussies en geven een standpunt over de cryptobelasting in Zuid-Korea. Zo moet de wetgeving rondom cryptoassets nog een jaar uitgesteld worden volgens lijsstrekker Lee Jae-myung. Zowel de algemene als lokale verkiezingen zullen plaatsvinden rond maart 2022.
Uiteraard zijn er ook partijen die juist voor een belastingheffing op cryptomunten zijn. De grootste oppositiepartij in de kwestie over cryptobelasting in Zuid-Korea is de People’s Power Party. Het is daarom ook niet opvallen dat drie van de vier wetsvoorstellen met betrekking tot belasting van cryptocurrencies geschreven zijn door leden van deze partij. Volgens een parlementslid uit deze partij, Yoo Kyung-jin, is de overheid van het land achter de schermen druk bezig om ervoor te zorgen dat de belastingmaatregel vanaf 2022 van kracht kan gaan.
Wanneer we de situatie in zijn geheel bekijken dan lijkt het er dus op dat diverse organen binnen de overheid elkaar tegenspreken om hun eigen standpunten te benadrukken. Mogelijk is dit met zicht op de verkiezingen in 2022. Het lijkt nog niet bevestigd dat de nieuwe belastingmaatregel wordt uitgesteld, maar het idee van uitstel van cryptobelasting in Zuid-Korea lijkt wel meer aanhangers te winnen in het land.
https://www.youtube.com/watch?v=ZczLS0t40us