ECB kondigt samenstelling nieuwe adviesgroep digitale Euro aan

De Europese Centrale Bank (ECB) is zich al geruime tijd aan het oriënteren naar de mogelijkheden voor het uitgeven van een digitale Euro. In september informeerde demissionair Minister van Financiën Hoekstra de Kamer al over dit onderwerp en het project dat door de ECB is gestart. Begin deze week werd door de ECB zelf een adviesgroep voor de digitale Euro aangekondigd.

Digital Euro Market Advisory Group

Om vorm te geven aan het project heeft de ECB heeft een nieuwe marktadviesgroep samengesteld. Het gaat om een adviesgroep die bestaat uit dertig professionals die hun sporen verdiend hebben in de financiële wereld. De naam van de adviesgroep is ‘Digital Euro Market Advisory Group’, zo meldde de ECB afgelopen maandag.

Het gaat dus om bekende experts uit de financiële sector maar ook CEO’s van grote ondernemingen. Hierbij moet je denken aan organisaties zoals Deutsche Bank, BBVA, Ikea, Société Générale en European Payments Council.

Enkele gerenommeerde leden zijn bijvoorbeeld Antonio Macías, hoofd betalingsdiscipline bij de BBVA, Axel Schaefer, specialist betalingsregulering en innovatie van onder andere de Ingka Group waar bijvoorbeeld Ikea deel vanuit maakt en Aleksander Kurtevski, directeur van Bankart.

De groep zal de ECB gaan adviseren over hoe de ontwikkeling en uitgifte van een digitale Euro kan gaan plaatsvinden. Hierbij kijken ze ook naar de functie ervan maar ook naar een mogelijke infrastructuur. De adviesgroep rapporteert direct aan het Eurosystem. Dit is de monetaire autoriteit voor de Eurozone, waartoe ook de ECB behoort.

ECB-bestuurslid Fabio Panetta gaf aan zeer verheugd te zijn dat er zoveel experts uit de zowel de financiële als particulier sector een bijdrage willen leveren aan het project digitale Euro. Hun kennis en expertise zal hard nodig zijn om het project succesvol te laten verlopen.

De adviesgroep zal in ieder geval ieder kwartaal bij elkaar komen. In november zal men hoogst waarschijnlijk van start gaan. De huidige planning is dat het onderzoeksproject ongeveer twee jaar zal gaan duren. Of de digitale Euro er echt gaat komen is nog niet zeker. Mocht de ECB na de onderzoeksfase door willen zetten, kan het nog wel drie jaar duren voordat de digitale munt er ook daadwerkelijk is.

Als die er komt, kan eenieder die dit wil een rekening bij de ECB openen waarop Euro’s kunnen worden gestort.

Digitale euro ECB

Digitale euro en CBDC

De digitale Euro zal echter niet een crypto munt zoals bijvoorbeeld Bitcoin zijn. Het gaat hier om een zogenaamde CBDC. CBDC staat voor Central Bank Digital Currency. Het worden ook wel stablecoins genoemd. Het is een cryptomunt waarvan de waarde direct is gekoppeld aan een bepaalde valuta of andere activa. In veel gevallen is de Amerikaanse Dollar. In dit geval zal het uiteraard om de Euro gaan.

Er zijn ook stablecoins die door bedrijven worden uitgegeven. De ECB maar ook andere overheidsinstanties zoals de SEC in de VS zijn fel tegen de uitgifte van stablecoins door bedrijven.  Dit vanwege de risico’s en kans op instabiliteit.

De digitale Euro zal dan ook centraal vanuit de ECB worden uitgegeven en zal dezelfde stabiliteit hebben als de fysieke Euromunt zelf. De ECB wil met de digitale Euro dus vooral voor stabiliteit gaan zorgen. Doordat de uitgifte niet bij een bedrijf of enkele commerciële bank ligt, is de kans dat het misgaat zoals destijds in de financiële crisis van 2008 in feite uitgesloten. De ECB kan namelijk niet omvallen.

De EU loopt overigens niet voorop op dit vlak. Zo onthulde Nigeria onlangs al plannen voor de eerste CBDC van het Afrikaanse continent. Twee jaar terug lanceerde de Bahama’s al een CBDC met de naam ‘Sand Dollar.’ Ook China is actief op vlak. Alhoewel met het minen van cryptomunten heeft verboden, wil met wel de e-Yuan gaan uitbrengen. Doelstelling is om dit bij de aankomende Olympische Winterspelen te doen.

https://www.youtube.com/watch?v=Gq4FXHGRmhw

Plaats een reactie