Amerikaanse banken zien grote toekomst voor cryptovaluta

Lange tijd zagen banken de cryptowereld, en dan Bitcoin in het bijzonder, als een grote bedreiging voor het financiële stelsel. Langzamerhand is men wel gaan inzien, dat men er niet meer om heen kan. Ze zien steeds meer de grote toekomst voor cryptovaluta. Er is dan ook door de FDIC, de Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation, een onderzoek gestart waarbij wordt samengewerkt met verschillende andere toezichthouders. Doel van het onderzoek is om te bekijken op welke wijze banken activiteiten kunnen starten waarbij crypto-activa zijn betrokken.

Banken zien toekomst voor cryptovaluta en willen profiteren van groeiende cryptomarkt

Jelena McWilliams, de voorzitter van de FDIC sprak de bekende woorden ‘If you can’t beat them, join them’ uit. Hiermee bedoelde ze dat als banken de cryptowereld niet gaan omarmen, de ontwikkelingen buiten de banken om zullen gaan. Voor federale regelgevers zal het dan vele malen moeilijker zijn om voor een goede regulering te zorgen. Het is dus zaak om hier iets mee te gaan doen.

Hiermee suggereert de FDIC ook dat er bij banken een grote behoefte is om als bewaarder te fungeren voor cryptovaluta. Deze behoefte is ontstaan doordat klanten hiernaar zijn gaan vragen. De banken zien dus zeker toekomst voor cryptovaluta.

Deze week zei McWilliams in de toespraak die zij hield op de Money20/20 Fintech-conferentie dat men een samenwerking is aangegaan met de OCC, Office of the Comptroller of the Currency en de Centrale Bank. Deze samenwerking moet leiden tot een duidelijke regelgeving waaraan banken, die cryptovaluta en stablecoins willen verwerken, zich moeten gaan houden.

Grote toekomst voor cryptovaluta

Volatiliteitsproblemen

Ondanks het feit dat steeds meer banken een grote toekomst voor cryptovaluta zien, betekent dit in de praktijk dat er duidelijkere regels zullen moeten komen over het in bewaring houden van cryptovaluta zodat de handel voor en met klanten soepeler verloopt. Ook zal het mogelijk gemaakt moeten worden om ze als onderpand voor leningen te gebruiken. Ze zouden zelfs, net als traditionele activa, op de balans gehouden moeten kunnen worden.

McWilliams gaf aan dat vanuit de banken gezien de volatiliteit van cryptovaluta nog wel tot problemen kan leiden, zeker als deze gaat worden gebruikt als onderpand. De waardering en de fluctuatie die vaak dagelijks is brengt problemen en risico’s met zich mee. Je zult dus beslissingen moeten gaan nemen over wat voor kapitaal- en liquiditeitsbehandelingen je aan dit soort posities op je balans wilt gaan toewijzen.

Amerikaanse banken zien toekomst voor cryptovaluta

Voordelen van stablecoins

Dit was dan ook de reden dat McWilliams inging op stablecoins. Stablecoins zijn cryptomunten die dezelfde fiatwaarde zullen behouden. Zo is de waarde van één Tether (USDT) altijd één dollar. Ze gaf aan dat stablecoins voor consumenten diverse voordelen kunnen bieden. Als voorbeelden noemde ze goedkopere, meer efficiënte en vooral snellere betalingen.

Toch heeft ze ook de nodige twijfel over de toekomst voor cryptovaluta. Ze zei dat in het geval bepaalde betalingsvormen, binnen of buiten de VS, een dominante positie bemachtigen, dit tot aanzienlijke gevolgen zou kunnen leiden voor de stabiliteit van de financiële situatie in het betreffende land. Dit doordat fondsen dan niet langer bij verzekerde banken bewaard worden.

https://www.youtube.com/watch?v=GQshjXUBlM0

Plaats een reactie