De identiteit van Satoshi Nakamoto is tot op de dag van vandaag een mysterie. Wat we wel weten is dat hij (of zij) met Bitcoin een wereldwijd digitaal betaalmiddel heeft gecreëerd dat de problemen van traditionele valuta kan oplossen. Welke dat zijn? Dat leggen we haarfijn uit in dit artikel.
Inhoudsopgave
1) Bitcoin heeft om de paar jaar een halving, fiat geld niet
Op 11 mei 2020 vond alweer de derde halving van Bitcoin plaats. Delvers, die rekenkracht gebruiken om Bitcoin te genereren, kregen voortaan een lagere beloning per blok. Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto heeft nooit exact uitgelegd waarom er om de paar jaar sprake is van een halveren, maar een mogelijke reden is dat de waarde van de cryptomunt door schaarste en groei van het netwerk uiteindelijk stijgt. De theorie als volgt:
De beloning wordt gehalveerd → halvering van de inflatie → lager aanbod beschikbaar → meer vraag → hogere prijs → stimulans voor miners om hun werk voort te zetten ondanks kleinere beloningen
Elke vier jaar een Bitcoin halving
De halving vindt elke vier jaar plaats. In 2008 ontvingen succesvolle miners nog 50 BTC, terwijl dit op 11 mei 2020 nog maar 6,25 BTC betrof. Een rekensom wijst uit dat het nog behoorlijk lang kan duren voordat alle 21 miljoen Bitcoins zijn gemined. We gaan het niet meer meemaken, aangezien het wel tot 2140 kan duren.
2) De overheid heeft geen controle over crypto
Bitcoins en andere cryptovaluta zijn decentraal. In tegenstelling tot traditionele valuta heeft de overheid er geen enkele controle over. In eerste instantie zijn Bitcoins eigendom van de miners. Daarna worden de cryptomunten van iedereen die een transactie ontvangt.
3) Vervalsen van Bitcoin is onmogelijk
Niet alleen de halvering, maar ook de zogeheten blockchain is een van de vaste elementen van Bitcoin. Het slaat eigendomsgegevens op in een gedistribueerd grootboek. Dit betekent dat iedere gebruiker in het bezit is van een kopie van de transactiegeschiedenis van een andere gebruiker. Niemand kan deze transacties veranderen of verwijderen en daardoor is Bitcoin vervalsen praktisch onmogelijk. Het vervalsen van geld is een probleem waar traditionele valuta helaas wel regelmatig mee te maken hebben.
4) Bitcoin kent geen inflatie
Inflatie is een tweede probleem waar traditionele valuta mee te maken hebben en Bitcoin niet. Dit komt door het feit dat er een maximumaantal Bitcoins zal worden vrijgegeven. In totaal kunnen er maar 21 miljoen worden gemined, waarvan er op dit moment 18 miljoen in omloop zijn. Vrijwel elke markt functioneert op basis van vraag en aanbod. Wanneer er sprake is van een schaars aanbod en een stijgende vraag, zal de prijs stijgen.
5) Bitcoin is niet afhankelijk van de aandelenmarkt
Bitcoins maken deel uit van een vrije en gedecentraliseerde markt waarin vraag en aanbod een hoofdrol spelen. Ze zijn in tegenstelling tot traditionele valuta niet afhankelijk van valutahandelaren en de aandelenmarkt.
6) Bitcoin eigenaren blijven altijd anoniem
Een groot verschil tussen Bitcoin en traditionele valuta is de manier waarop met privacy wordt omgegaan. De blockchain is open en transparant is. Iedereen met een internetverbinding mag de transacties op de openbare blockchain bekijken. Hoewel de handel in Bitcoin erg transparant is, blijven Bitcoin eigenaren altijd anoniem.

Één grote kanttekening, verhandel jij cryptomunten op een bitcoin exchange en je hebt je gelegitimeerd dan ben je tot bepaalde hoogte anoniem. Tegenwoordig moeten veel exchanges van overheden KYC uitvoeren.
Bitcoin adres bestaat uit beschermde reeks
De anonimiteit van Bitcoin investeerders wordt gegarandeerd door het Bitcoin adres dat bestaat uit een beschermde reeks. Deze is afgeleid van een openbare sleutel van een asymmetrisch sleutelpaar dat is gegenereerd door een Bitcoin-gebruiker. Iedere gebruiker kan meerdere van deze sleutelparen in zijn of haar digitale portemonnee hebben. Om de anonimiteit nog verder te verhogen maken sommige gebruikers voor iedere transactie een nieuw adres aan.
7) Verloren Bitcoins zijn niet terug te halen, fiat geld soms wel
Decentralisatie brengt soms ook nadelen met zich mee. Wanneer een gebruiker namelijk zijn of haar cryptomunten kwijtraakt is er geen recht op restitutie. Wist je dat ongeveer 20 procent van de bestaande Bitcoin tokens verloren is geraakt? Hoewel traditionele valuta nog wel eens wordt teruggevonden, is dat bij Bitcoin en andere cryptocurrencies niet het geval omdat er geen centrale financiële autoriteit aanwezig is om te helpen.
Video: Man gooit harde schijf ter waarde van 300 miljoen weg!
https://www.youtube.com/watch?v=0tMXLDVpPs8
Huidige waarde is ruim 300 miljoen euro!!!!!!
Ooohh wat zonde….
Bitcoin adres bestaat uit beschermde reeks
Er bestaan verschillende verhalen over investeerders die op pijnlijk wijze hun Bitcoin verloren zijn. Zo gooide een IT’er uit Groot-Brittannië in 2013 een oude harde schijf van zijn computer weg met Bitcoin tegoeden. Huidige waarde van de hardeschijf is: €360.000.000 Miljoen, auwwww!!!! Het verhaal van de verloren Bitcoins die op een gegeven moment miljoenen waard waren bereikte al snel de media. Oftewel: wees voorzichtig met je waardevolle Bitcoins, want langzamerhand worden ze een heel goed alternatief voor traditionele valuta!
https://www.youtube.com/watch?v=pUK1UN5jlVg
Conclussie
Er zijn veel verschillen tussen bitcoin en fiat.. het is aan jou of jij het de moeite waard vind om te investeren in bitcoin en andere cryptomunten. Ik handel al jaren met tevredenheid bij crypto exchange Bitvavo. Hier betaal je nagenoeg geen transactiekosten en kun je dus de grootste winsten behalen. Klik op onderstaande button om je vrijblijvend aan te melden bij de goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland 😉