Steeds meer mensen zien de voordelen van het investeren in crypto valuta. Met name de zogenaamde ‘Big Cap Altcoins’ als Bitcoin en Ethereum zijn populair. Maar wat moet je weten voordat je begint met Bitcoin te kopen? Wanneer je wil beginnen met Bitcoin kopen is het handig om eerst wat meer te weten te komen over deze iconische cryptomunt. In dit artikel bekijken we daarom wat Bitcoin is en wat je moet weten voordat je Bitcoin gaat kopen.
Inhoudsopgave
Een korte geschiedenis van Bitcoin, de allereerste cryptomunt
Het fenomeen crypto valuta bestaat eigenlijk nog niet zo heel erg lang. De grote opmars van het virtuele geld begon in 2008 met een publicatie van Satoshi Nakamoto. In een whitepaper beschreef hij hoe je online betalingen zou kunnen verzenden naar iemand anders zonder de tussenkomst van een financiële instelling.
Dit kon mogelijk worden gemaakt door een blockchain, een onderliggende reeks met versleutelde datapakketjes die nagenoeg niet te vervalsen is. Bitcoin was de eerste munt met een onderliggende blockchain, maar was in het begin niet meer dan wat data in een computer en had alleen fictieve waarde.
Maar toen de programmeur Laszlo Hanyecz wat wilde eten en 10.000 Bitcoins in ruil aanbood voor twee pizza’s kreeg Bitcoin ineens echte waarde.
De explosieve stijging van de waarde van Bitcoin
SindsLaszlo Hanyecz 10.000 Bitcoins neertelde voor 2 pizza’s is er een hoop veranderd. In het begin waren Bitcoins nog een beetje een rariteit waar alleen computernerds zich mee bezig hielden en waar sommige bedrijven mee experimenteerden.
In het begin kon je 1 Bitcoin kopen voor 1 dollar. Toen Bitcoin in 2014 een waarde had van 662 dollar ging rapper 50 Cent ermee akkoord om betaald te worden in 700 Bitcoins door zijn platenmaatschappij.
Op moment van schrijven heeft 1 Bitcoin de waarde van 26.400 dollar, dus je kunt je wel voorstellen hoe blij 50 Cent achteraf moet zijn met zijn platendeal.
5 dingen die je moet weten voordat je Bitcoin gaat kopen
1. Je kunt ook een deel van een Bitcoin kopen
Als je weet dat een Bitcoin tegenwoordig 26.400 dollar waard is dan ben je misschien geneigd om te denken dat het niet voor jou is weggelegd. Maar het is niet noodzakelijk om een hele Bitcoin te kopen, want je kunt ook een ‘Satoshi’ deel van een Bitcoin kopen. Dit is een honderd miljoenste deel van een Bitcoin, vernoemd naar de mysterieuze bedenker van de munt.
2. Je kunt Bitcoins kopen via een broker of een handelsplatform.
Er zijn twee manieren om Bitcoins te kopen, om ze te kopen via een broker of door zelf Bitcoins te kopen op een handelsplatform. Als je alleen Bitcoins wilt kopen en niet zelf actief wilt gaan handelen dan is het veruit de eenvoudigste methode om je bestelling te plaatsen bij een crypto broker.
Je hoeft dan niet jezelf te verdiepen in hoe crypto handel werkt. Vind je het wel leuk om meer te leren over crypto handel dan kun je besluiten om een account te openen op een handelsplatform en zelf Bitcoins te kopen.
2. Je moet vrijwel altijd een vergoeding betalen om Bitcoin te kopen
Wanneer je Bitcoins gaat kopen zijn daar vrijwel altijd kosten mee gemoeid. Koop je ze via een broker dan moet je een fee betalen, en als je zelf gaat handelen op een handelsplatform dat worden er onder andere vaak transactiekosten in rekening gebracht.
Kijk daarom altijd van tevoren welke vergoedingen in rekening worden gebracht door de organisatie of broker als je Bitcoin wil kopen.
3. Je moet de Bitcoins die je koopt ook ergens opslaan
Wanneer je Bitcoins hebt gekocht dan moet je ze ook ergens bewaren, net als echt geld. Met het verschil dat Bitcoins virtueel zijn en alleen bestaan in je computer. Er is daarom een digitaal equivalent van een portemonnee ontwikkeld waar je veilig je crypto valuta kunt bewaren. Deze crypto wallets bestaan in online varianten en offline versies.
De offline versie is vergelijkbaar met een harddisk, en de online wallets zijn een soort apps waar je je virtuele munten in bewaart. Wanneer je een account hebt op een handelsplatform kun je ook je munten op je account laten staan, maar dit is niet de veiligste optie.
4. In Bitcoin handelen en erin investeren zijn twee verschillende dingen
Vaak worden de termen investeren en handelen door elkaar gebruik, maar er zit een fundamenteel verschil tussen. Wanneer je in iets investeert dan leg je je geld voor langere tijd ergens in vast. Je investeert daarom meestal ook in redelijk waardevaste dingen als goud of vastgoed. Als je investeert in Bitcoin dan gok je erop dat de prijs van Bitcoin langzaam maar zeker zal blijven stijgen en dat je over een jaar of 10 een mooi bedrag eraan over kunt houden. Wanneer je gaat handelen in Bitcoin probeer je juist te profiteren van prijsstijgingen of dalingen op de korte termijn. Je koopt de Bitcoins zo laag mogelijk in om ze vervolgens voor een zo hoog mogelijke prijs weer te verkopen om winst te kunnen maken.
5. Houd rekening met de volatiliteit van de markt als je Bitcoin gaat kopen
Wanneer je cryptovaluta gaat kopen moet je ervan bewust zijn dat de prijs binnen korte tijd extreem kan stijgen of dalen. In handelstermen heet dit dat de markt zeer volatiel of beweeglijk is. Nu wordt Bitcoin gezien als een van de meest waardevaste cryptomunten, maar dan nog kent de munt extreme stijgingen en dalingen in waarde. In 2018 was de munt bijvoorbeeld bijna 20.000 dollar waard om het jaar erna weer te kelderen naar 3.500 dollar. Vorig jaar, in 2021 moest je meer dan 62.000 dollar neertellen voor een hele Bitcoin terwijl je nu maar de helft van de prijs hoeft te betalen. Toch blijkt Bitcoin stabieler te zijn dan bijvoorbeeld Apple en Tesla. En kijk op CoinMarketCap als je wilt weten wat de huidige koers is van Bitcoin en als je op zoek bent naar historische data over de munt.