Op het ogenblik dat je een investering gaat doen zal je in eerste instantie graag willen bepalen wat daarvoor nu precies het meest ideale instapmoment is. Een investering die je plant te doen in cryptomunten vormt geen uitzondering op deze regel. Het bepalen van het beste instapmoment is echter iets wat in de praktijk ongelofelijk moeilijk is. De kans dat je telkens gaat instappen op het laagste punt is dan ook ongelofelijk klein. Toch zijn er een aantal tips waar je rekening mee kan houden die kunnen helpen bij het bepalen van het meest opportune instapmoment voor jouw investering. Wil je graag ontdekken wat deze tips nu precies zijn? Lees dan vooral snel verder.
Inhoudsopgave
Altijd inkopen op het laagste punt is onmogelijk
Veel investeerders, zowel beginnende als meer ervaren personen, gaan ervan uit dat ze kunnen inschatten wat nu echt steeds het laagste punt is waarop ze kunnen instappen. Al snel zal echter duidelijk worden dat dit bijna onmogelijk is. In het bijzonder voor cryptomunten geldt bovendien dat er sprake is van een hoge volatiliteit. Eén enkel nieuwsfeitje kan er dan ook voor zorgen dat een bepaalde koers een onverwachtse en bovendien ook zeer abrupte beweging maakt. Dit kan uiteraard zowel positief als negatief uitpakken. De hoge volatiliteit van de cryptomarkt heeft er dan ook in de praktijk al meermaals voor gezorgd dat heel wat mensen stinkend rijk zijn geworden.
Er zeker van zijn dat je altijd inkoopt op het laagst mogelijke punt is dus iets wat in de praktijk zo goed als niet mogelijk is. Betekent dit dat je altijd het risico loopt om met een bepaald verlies geconfronteerd te worden? Ja en neen. Binnen de beleggerswereld geldt dat het begrip ‘dollar cost averaging’ al bijzonder goed is ingeburgerd. Wanneer je als regelmatige investeerder het gemiddeld laagst mogelijke instapmoment wenst te kunnen hanteren is dit eigenlijk de best mogelijke strategie om gebruik van te maken. Hoe dit precies werkt? Dat ontdek je zo meteen!
Hoe werkt dollar cost averaging?
Investeren in zowel de beurs als in cryptomunten is mogelijk op tal van verschillende manieren. De strategie die door de meeste investeerders wordt gehanteerd bestaat eigenlijk uit twee stappen:
- Men investeert één keer een groter bedrag als startinvestering;
- Er worden op periodieke basis extra bedragen ingelegd;
- Meld je aan bij Litebit, hier kun je gemakkelijk en snel bitcoin kopen met Ideal!
De oorspronkelijke investering is eigenlijk bedoeld als startbedrag waar vervolgens op verder kan worden gebouwd. Voor wat dit startbedrag betreft geldt dat je er je als investeerder van bewust dient te zijn dat deze dienst doet als fundament voor je crypto portefeuille. Het is mede omwille van deze reden dat veel investeerders hun initiële investering doen in Bitcoin. Dit gezegd hebbende neemt ook de populariteit van de nummer twee cryptocurrency Ethereum wel aanzienlijk toe. Je initiële investering splitsen over twee cryptomunten kan ook een interessante optie zijn.
Eenmaal je een eerste investering in één of meerdere cryptomunten hebt gedaan is het belangrijk om het vervolg van de markt te monitoren. Gaan de koersen onderuit? Dan heb je op dat moment verlies. Echter moet je een correctie of een crash ook niet meteen te negatief gaan zien. Ook op dat moment… of misschien zelfs vooral op zo’n moment biedt de markt namelijk ook interessante mogelijkheden. Je hebt immers de mogelijkheid om nu meer bij te kopen van je favoriete cryptocurrencies tegen een lagere prijs. Zo kan je jouw gemiddelde aankoopprijs verlagen en kan je over de lange(re) termijn dus een grotere winst behalen.
Wat wanneer je investeert in cryptomunten voor de korte termijn?
Bovenstaand scenario houdt uiteraard vooral rekening met het hanteren van een strategie voor de lange termijn. Heel wat mensen die instappen in de cryptomarkt hebben dan ook een lange termijn horizon. Toch geldt dat niet voor iedereen. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld graag een leuke trade willen maken. In dit geval is het bijzonder belangrijk om het zo laagst mogelijke instapmoment te kunnen bepalen. Ga je hier de mist in? Dan is er namelijk geen of in ieder geval veel minder tijd om je fout terug recht te zetten. Traden met een bepaalde cryptomunt op korte termijn brengt sowieso altijd risico’s met zich mee. Dat risico kan je echter enigszins verlagen door:
- Duik in de charts en leer op die manier interessante aankoopmomenten herkennen.
- Let goed op voor het ontstaan van een pump & dump;
- Hanteer een stop loss voor het inbouwen van een bepaalde zekerheid;
- Meld je aan bij een exchange met goedkope transactiekosten (bijvoorbeeld Bitvavo)
Wees je er tot slot van bewust dat je bij handelen op de korte termijn dus weinig marge hebt voor fouten. Maak je één keer een grote fout die een significante impact heeft? Dan kan dat er meteen voor zorgen dat je geconfronteerd zal worden met een niet onaanzienlijk verlies. Wees je hier dus zeker en vast altijd van bewust. Trachten om het best mogelijke instapmoment te bepalen is bij trades op korte termijn dus zeker en vast nog belangrijker.
Tip! Let op de impact van de belastingen op je crypto holdings!
De meeste investeerders zijn zich wel bewust van deze eerste tip. Dit zorgt ervoor dat ze bijvoorbeeld grondig de kosten bij verschillende crypto brokers gaan vergelijken. Op die manier kan men uiteindelijk vrij eenvoudig achterhalen welke partij het interessantste aanbod kan doen. Het tweede punt die we hebben aangehaald is een stuk minder bekend. Veel mensen blijken dit in de praktijk dan ook wel eens over het hoofd te zien. Cryptocurrencies worden toch op zich niet belast? Toch wel. De cryptomunten die je in je portefeuille hebt maken immers deel uit van je vermogen.
Waar je vooral rekening mee moet houden heeft betrekking tot de manier waarop je holdings worden belast. Ben jij iemand die slechts sporadisch een aankoop doet en deze laat staan voor de lange termijn? Dan is dit op zich geen enkel probleem. Ga je echt actief en dus zeer regelmatig handelen in cryptomunten? Dan moet je er waakzaam voor zijn dat je inkomsten niet aanzien worden als beroepsinkomsten. Is dat wel het geval? Dan zal er een significante hoeveelheid van je opbrengsten verloren gaan aan belastingen. Dit is dus zeker iets om bij stil te blijven staan.
https://www.youtube.com/watch?v=ett1lbwh0Zk