Bitcoin vs Ethereum wat zijn de verschillen?

De twee grootste crypto valuta’s wereldwijd op dit moment zijn de Bitcoin en de Ethereum. Veel beleggers kiezen ervoor om te investeren in één van deze twee. Toch bestaan er tussen deze twee crypto valuta’s een aantal verschillen. Op het moment dat je jezelf gaat oriënteren op wat traden nu precies is, zullen de namen Bitcoin en Ethereum meermaals verschijnen.

Het belangrijkste verschil tussen deze twee cryptovaluta is dat de Bitcoin officieel geen cryptocurrency is. In 2009 werd de Bitcoin geïntroduceerd door Satoshi Nakamoto. Het doel hiervan was om transacties anoniem te laten plaatsvinden zonder dat een derde betalingen via een bepaald netwerk hoefde te doen. De Ethereum is echter wel een cryptovaluta. De Ether wordt voornamelijk gebruikt om producten en/of diensten binnen het Ethereum-netwerk te kunnen kopen.

De belangrijkste verschillen op een rij

Tussen de Bitcoin en de Ethereum bestaan een aantal belangrijke verschillen. In de eerste plaats werd de Bitcoin in 2009 geïntroduceerd terwijl de Ethereum pas in 2015 begon met handelen. Tevens is de Ethereum een platform voor decentrale applicaties. De Bitcoin daarentegen is een platform waar op een decentrale manier waarde uitgewisseld kan worden. Tot slot heeft de Bitcoin een maximum aantal beschikbare munten terwijl dit bij de Ethereum niet het geval is. In totaal kunnen er maximaal 21 miljoen Bitcoins bestaan.


Crypto kopen

🔒 Veilig op de website van Bitvavo

Dit moet je weten over de Ethereum

Sinds 2013 is de Ethereum bekend. Rond het einde van dit jaar publiceerde Vitalik Buterin een plan om de Ethereum te gaan ontwikkelen. Dit staat bekend als het platform voor ether. Op dat moment was Vitalik actief als schrijver en was de mede-eigenaar en oprichter van het ‘Bitcoin Magazine’. In dit magazine staan alle ontwikkelingen rondom de Bitcoin beschreven.

Rond het einde van 2013 ontdekte Vitalik Buterin dat de Bitcoin maar weinig mogelijkheden heeft om applicaties te bouwen op het platform. Om deze reden heeft hij een plan voor het platform Ether geschreven. Op 30 juli 2015 werd dit platform definitief gelanceerd. Tijdens deze lancering had de ether nog maar een waarde van $0,30.

Het doel van de Bitcoin vs. het doel van de Ethereum

Met de komst van de Bitcoin was het voor het eerst mogelijk om geld te versturen zonder de tussenkomst van een andere partij zoals een bank of andere financiële instelling. Wanneer je in het bezit bent van een Bitcoin, of van een gedeelte ben je dus vrij om hiermee te doen wat je wilt.

Het Ethereum netwerk daarentegen biedt allerlei ontwikkelaars de mogelijkheid om een eigen applicatie te ontwikkelen op een decentraal platform. Hierbij kun je onder andere denken aan het platform ‘Golem’ of ‘Cryptokitties’. Toch is er ook een belangrijke overeenkomst tussen de Bitcoin en de Ethereum. Ook bij de Ethereum is namelijk mogelijk om geld te versturen zonder tussenkomst van een derde partij.

Hoe wordt de prijs bepaald?

Wanneer er gesproken wordt over de Bitcoin vs. de Ethereum is belangrijk om te weten dat de prijs bij beide crypte valuta’s anders bepaald wordt. Bij de Bitcoin wordt de prijs namelijk bepaald door vraag en aanbod. Het aanbod van de Bitcoin is schaars waardoor er meer vraag dan aanbod is. Tevens is een Bitcoin deelbaar in ontzettend veel eenheden. Zo wordt een honderd miljoenste deel van een Bitcoin een Satoshi genoemd.

Ook bij de Ethereum wordt de prijs voor een gedeelte bepaald door vraag en aanbod, maar hierbij spelen nog een aantal andere factoren. Start-ups kunnen namelijk een token uitgeven voor een eigen blockchain project. De eerste tokens worden dan door deze start-ups uitgegeven via een Initial Coin Offering. Neemt de vraag naar deze tokens toe? Dan kun je aannemen dat de prijs van de Ethereum eveneens stijgt.

De ontwikkeling van de koers

De afgelopen jaren verliep de koers van de Bitcoin zeer wisselend. Zo steeg de koers van de Bitcoin in 2013 nog tot boven de duizend euro, terwijl de koers in 2014 ineens zeer drastisch daalde. In 2017 werd er een ultimatum van ruim 16.000 euro bereikt terwijl de koers in 2018 wederom een flinke klap te verduren kreeg. Hoe de koers van de Bitcoin in de toekomst zal gaan verlopen is nog niet te zeggen.

De koers van de Ethereum verliep in tegenstelling tot de Bitcoin koers een stuk geleidelijker. In 2015 kon je nog een ether kopen voor $0,30 terwijl de waarde in 2017 al boven de $100 steeg. In 2018 steeg de waarde van de Ethereum zelfs tot $1400.

Beleggen in bitcoin en ethereum

Investeren in Bitcoin en Ethereum

Op het moment dat je gaat kijken naar de financiële wereld kan deze verdeeld worden in twee. In deze wereld zijn namelijk zowel traders als beleggers actief. Traders houden zich bezig met de koersen van onder andere de Bitcoin en de Ethereum. Beleggers houden zich voornamelijk bezig met de toekomst. Hoe zal deze eruit zien en welke ontwikkelingen zullen er doorgevoerd worden?

Op dit moment heeft de Bitcoin de grootste kans op de grootste cryptocurrency ter wereld te blijven terwijl de Ethereum kans maakt om het grootste softwareontikkelingsplatofrm ter wereld te blijven. Toch zijn er mensen, waaronder de voorzitter van de Blockchain Coinvesters , die beweren dat het slim is om te investeren in zowel de Bitcoin als de Ethereum.


Crypto kopen

🔒 Veilig op de website van Bitvavo

Maak een weloverwogen keuze tussen de Bitcoin en de Ethereum

Overweeg je op dit moment om te investeren in cryptocurrency zoals de Bitcoin en de Ethereum? Zorg er dan voor dat je een weloverwogen keuze maakt. Zeker wanneer je nog weinig kennis van traden en beleggen hebt, is het slim om hier ruimschoots de tijd voor te nemen. Overweeg hoeveel risico je wilt nemen. Misschien is de Bitcoin wel de grootste en bekendste cryptocurrency, maar wanneer je gaat kijken naar de Ethereum zit hier ook zeer zeker potentie in, maar brengt wel meer risico’s met zich mee.

Ga dus zorgvuldig te werk en maak uiteindelijk een weloverwogen keuze. Uiteraard geldt dit ook voor alle andere cryptocurrency. Naast de Bitcoin en de Ethereum zijn er namelijk nog verschillende andere cryptocurrency waarin je kunt investeren.

https://www.youtube.com/watch?v=J5d3m5Y04MQ

Plaats een reactie